Liverpool live: Verslag repetitie 1e halve finale [update]

Dit vind je misschien ook leuk...

82 reacties

 1. J. schreef:

  Hmmm, na dit allemaal te hebben gelezen, denk/vrees ik dat “we” dit jaar niet in de finale zullen staan, zou toch jammer zijn, is toch leuker kijken op Zaterdag als Nederland erbij is!! Maar ja, je weet nooit, morgenavond weten we het pas echt zeker!

  • Dirruk schreef:

   Tja, als ik alles lees dan denk ik dat we ook dit jaar in de finale staan.

 2. RoBo schreef:

  Ik vrees ook dat we er buiten gaan vallen. Hoop dat de cameravoering, zoals ik lees mag Marnix Kaart complimenten krijgen, ons net de finale in sleurt. Mits ze ook goed zingen morgen natuurlijk. Lied blijf ik niet goed vinden. Vrees dat enkel televoting ons de das om doet. Typisch jury nummer dit. Maar genoeg over gezegd. En als nummer beter was zou enkel televoting ook niet uit hoeven te maken..

  Tegen beter weten in hoop ik op finale. Succes M en D!

 3. Celine schreef:

  14. ???????? Netherlands: Dion and Mia are rolleskating by some canals (shocking choice of scenery, I know!)

  The performance starts with a close-up of Dion (but not in a scary Trijntje way). Then Mia appears for the first chorus. Visually it all looks nice with the revolving platform and the muted lights. The LED walls are not doing much at all, which works well for this. Vocally it’s obvious that this version of the song works a lot better for them. Dion was maybe a little bit shaky in the first chorus where he’s singing everything in a soft falsetto, but they both become more steady as the song progresses.

 4. Richard schreef:

  Ik heb dit jaar het festival nog nooit zo weinig gevolgd in de twee repetitie weken. Ten eerste omdat ik zelf er bij deze 37 liedjes maar twee bij vind zitten (Zweden en Finland) die ik op een playlist zou zetten. Ten tweede heb ik met onze eigen bijdrage net zoveel als met Trijntjes bijdrage. Het raakt me niet. En dan is de chauvinist in me nog altijd zo dat die hoopt dat het toch nog gaat gebeuren die kwalificatie.
  We weten het gelukkig morgen al.

  • J. schreef:

   Hier nog een… Absoluut niet mijn favoriete ESF-jaar, 2023

  • Fizz schreef:

   Hetzelfde hier Richard. Mijn favorieten zijn Finland Spanje en Frankrijk. Zij zetten echt wat neer of het je smaak is of niet. wens Mia en Dion echt alle succes toe en ik hoop ook dat ze de finale halen.
   En wat een discussie zeg online in de ESC community over dat er backing tracks gebruikt worden bij de nederlandse uitvoering. Of dat voor het eerst in de geschiedenis is?
   Blanka uit Polen zegt Halo en So low Solo!!
   chachacha

  • Mike B schreef:

   tja hier ook maar dat komt ook omdat dit de eerste dag is waar pers bij mocht zijn. Dus veel minder drama en kritieken of bejubeld. eenzijdige TikTok filmpjes hielp ook niet echt mee. Dit gezegd hebbende wordt het wel spannend voor ons morgen dus laten we er maar van genieten;)

 5. Max Mark schreef:

  Netherlands: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight
  Another act that has improved a lot from their previous live performances. Still room to improve vocally but very decent. The atmospheric blue staging with strobes of “burning daylight” really fits the song, that really stands out as the only duet. Mia and Dion could surprise and make it to the Grand Final!

 6. Joyce schreef:

  Ik weet het niet, lees dat het nog niet echt pakt! Maar dat komt ook omdat het nogal monotoon gezongen wordt nu en er geen passie uithalen inzitten die iets los kunnen maken. Terwijl je nu in deze halve finale moet knallen. Denk dat we het niet gaan halen dit jaar te zwak om in de competitie mee te kunnen doen.

 7. Kees schreef:

  Ik lees helaas ook vele negatieve berichten.. Komt niet over, geen chemie, zang niet op orde, staging te simpel… Ook de bookmakers geloven er niet in..Er moet wel een wonder gebeuren morgen wil Nederland naar de finale gaan..

  • Nena schreef:

   Dat lees ik nergens. Lees heel veel positieve comments.

  • Han schreef:

   Dat heb ik ook nergens gelezen, Kees. Behalve in jouw commentaar dan. Ik begrijp de negativiteit niet zo goed. Als het Nederlands elftal twee slechte oefenwedstrijden speelt vóór een groot toernooi, dan zullen echte fans ze blijven steunen: het gaat immers om de wedstrijden op dat toernooi. Dus sowieso: blijf geloven in wonderen! ;)

   • Kees schreef:

    Natuurlijk hoop ik dat morgen alles samenkomt en NL naar de finale gaat, maar ik zie het nu somber in..

   • Poeki Poeki schreef:

    Het is een liedjes/songwriter wedstrijd, geen voetbal, het draait ten eerste om het lied, niet welk land /artiest. .Vind ik het lied uit eigen land “ruk” dan ga ik er niet achter, voor of opzij staan om het te supporteren. Wanneer men ook nog eens 1 minuut voor 12 erachter komt dat het lied niet goed ligt in bepaalde /juiste toonhoogte enz. Dan verspeel je credits en geloofwaardigheid, hol je al meteen achter de eigen feiten aan, is het redden wat er nog te redden valt. Kantje boord finale is ook ruk, om daar alsnog een keer van geen rol van betekenis te zijn. Heb je geen ruk aan.

 8. Fizz schreef:

  Shalalieshalla, whaaiaaiaiii. En we nemen het treintje naar huis.

  Spannend morgen, nu maar hopen dat 1 van de andere fav’s in SF1 het verprutst.

  Tsjechie, Zwitzerland, Portugal, misschien ook Moldavie?? Ik gun iedereen hun 3 min van shine, maar het is een competitie dus als anderen minder presteren kan NLD een plaatsje opschuiven.

  Alle goeds en liefs #teamNederland. XX

 9. Kees schreef:

  ESC Bubble: Netherlands:
  This really is a bit of a mess I’m sad to say. It’s such a beautiful song but they have no chemistry and the vocals are all over the place, particularly from Dion.

  This needs an awful lot of work.

  Staging is simple, but the big moments really need to be BIGGER. The last 30seconds of this song are epic but they didn’t shine through in that performance at all.

 10. Kees schreef:

  Mia and Dion are really putting the steadycam to work from the very beginning. Lots of close-ups all the time on the two singers, whilst the background is mostly black with flashing white lights. Dion goes a bit too much into falsetto, but the chemistry between them is kinda there.

  To be honest, it looks and sounds much better than I thought (as I expected an absolute carcrash), but I’m still not convinced that they are going through.

 11. Richard schreef:

  Ze gaan de ‘enveloppen’ ook anders doen. Nu moeten alle deelnemers op podium en zullen ze denk ik zoals bij ‘Op zoek naar’ een voor een benoemd worden. En dan jij bent wel/niet door.

  • Max Mark schreef:

   Ik hoorde dat ze de eerste vijf aankondigen. Daarna is er een gesprekje met die 5. En daarna bekendmaking laatste 5 finalisten. Dus niet op een rijtje en ‘jij bent door en jij niet’. Na de bekendmaking lopen de vijf die niet genoemd worden het podium af.

  • Nena schreef:

   En daar sta je dan als je niet door bent. Ik vind het schandalig. Ik zou daar niet voor joker gaan staan als artiest.

 12. Marcus schreef:

  Ja we zijn underdogs. Ik vond het zelf nooit de sterkste inzending en had allerlei kritiek op het nummer, het team, de selectiecommissie, en hoe ze het hele voortraject hebben aangepakt. Maar ik hoop wel dat het ze toch lukt, ook vanwege alle bagger die ze over zich heen krijgen. En ik blijf toch Nederlander, dus hopelijk wat nationale trots.

  Wat wel een goed teken voor Nederland is dat Israël het grootste applaus tot dan toe krijgt. Daardoor vallen 1 t/m 8 wat weg, wat voordelig kan zijn voor Nederland, later in de show te staan.

 13. Nena schreef:

  Nee! Een nieuw bekendmakingssysteem! Wat erg. De halve finalisten moeten allemaal op een podium staan. Daar wordt bekend gemaakt wie doorgaan of niet. Wat een aanfluiting.

 14. Hitzound schreef:

  Spotify voorspelt de uitslag van de finale van het Eurovisie Songfestival 2023. Dat ziet er voor Nederland anders uit dan de bookmakers voorspellen……

  De uitslag is gebaseerd op wereldwijde streming via Spotify. Check : https://www.hitzound.com/spotify-voorspelt-uitslag-eurovisie-songfestival-2023-nederland-wordt-5e/

  • Hans schreef:

   Klopt, maar die zitten er ieder jaar flink naast…

   • Starkoo schreef:

    Ja als de finale word gehaald, maar je de mensen thuis bepalen het. Vind het nieuwe systeem bagger. Gewoon lekker weer met enveloppen werken!

   • Dirruk schreef:

    Net als de bookmakers.

 15. Nordman schreef:

  Waarom moeten ze het bekendmakingssysteem nou weer aanpassen? Het was toch gewoon goed op deze manier? Ik vond het juist leuk om de artiesten met hun delegaties te zien. Zo zonde dit. Laat onderdelen die werken gewoon zo als ze zijn.

 16. Rick schreef:

  Dit is echt een aanfluiting van de EBU een soort idols climax?
  Je laat toch mensen toch niet zo afdruipen om maar emo tv te creëren.
  Een finale zonder Nederland zou ik toch heel jammer vinden.

  • Zuiderbuur schreef:

   Inderdaad. Welke snugger brein verzint nu zoiets? Het is verdorie een SONGfestival en geen schoonheidswedstrijd.

 17. Dirk schreef:

  Netherlands – Mia Nicolai & Dion Cooper – “Burning Daylight”
  15:49 CET – There is something very simple about just having the camera pan around Mia and Dion. This is really well lit and builds the drama and emotion of the song. It takes until halfway through the song for a full pan out of the stage. This is staged really well to build the drama and emotion, it feels like you can connect with Mia and Dion. Despite what the odds currently say this could make it to Saturday.

 18. Max Mark schreef:

  The song starts very zoomed in on Dion with some white lights lighting up his face sporadically. When Mia’s voice joins in she appears in the background. At the first chorus she has made her way over towards Dion and they look at each other intensely. The vocals are actually quite solid.

  The second verse focuses on Mia and they start to walk around on the spinning platform a bit more. The second chorus has a beautiful visual behind them where they got close to each other again. They spread around more for some more walking moments. The final chorus starts and they stand in the middle dancing and singing together. Actually vocally solid and they ended up with a hug!

 19. Bart schreef:

  Ik denk persoonlijk dat het erg moeilijk wordt, ik denk dat we bij veel landen zo 8/9e worden, ik zie ons bij geen enkel land in de top 3, dan red je het niet want je moet een keer een uitschieter hebben van 8 punten of meer, Kroatië en Servië geven elkaar bijvoorbeeld veel punten. Maar laten we het hopen!

 20. Hans schreef:

  Oneurope: What a difference a key change makes. I’d written this off a while back, but work was done in the last couple of weeks to make this sound a million times better.

  The camerawork is intimate (very much in the Common Linnets way). Their performance is suitably intense and avoids the Eurovision cliche of having two people yelling a song in each other’s faces.

  The ending when it comes is a total pace change and might just about edge this into the Saturday show after all.

  Someone deserves a huge pat on the back for polishing a turd.

 21. Daan schreef:

  De EBU luisterde en de kwalificatie word weer zoals zo ouds!

 22. Bart KL schreef:

  Daarnet een Reddit post gelezen naar effectieve voting intenties. Toch belangrijk gezien enkel televote morgen en bijna niemand die NL vermeldde. Zelfs landen die lager staan momenteel in de odds, kregen meer stemmen.

  Het zou me niet verwonderen dat NL gewoon helemaal onderaan, voorlaatste of laatste, zal eindigen. Finale uiteraard niet hé voor jullie ! Veel plezier verder.

  • Corry schreef:

   Er wordt morgen pas door Europa gestemd na het zien van de volledige TV beelden… dat kan een hoop verschil maken!

  • Tippy2 schreef:

   Waarom zo lelijk Bart, de Belgische inzending is niet beter..

   • Bart KL schreef:

    Onze odds voor de finale stijgen, nu al 75 %. Onze inzending is echt uniek, zie echt wel miljoenen televotes voor Gustaph donderdagavond. Ik hoop wel dat de providers het gaan aankunnen.

   • Zuiderbuur schreef:

    De koorts stijgt, bij sommigen heel hevig. Er ontstaan dan waanideeën. Paracetamol kan misschien helpen om het weer wat nuchterder te zien :)

   • Inez schreef:

    Jullie doen ook lelijk over onze inzending weet je wat het verschil is gustaph kan zingen mia en Dion niet jullie haten België

   • Bart schreef:

    Dion kan nochtans fantastisch zingen… Celine welteverstaan.

   • Jellybean schreef:

    @Zuiderbuur; sommigen worden hier inderdaad wel heel overmoedig ha, ha. De bijwerkingen van hoge songfestival koorts:)

  • Nena schreef:

   Kom jij heel misschien uit België?

  • GerardMartin schreef:

   Ja jammer en ook België al niet in de finale en Luxemburg viert morgen het feit dat ze 30 jaar geleden gestopt zijn met het festival. Goeie keuze wel, zouden er meer moeten doen hahaha!

 23. Ria NL schreef:

  Ik denk en hoop dat Nederland de finale gaat halen.

  • Bart schreef:

   Ik heb voor zaterdag wat Gouda kaasblokjes voorzien voor mijn gasten. Zo zal NL er toch een beetje bij zijn. Voor mij zitten jullie in de finale !

   • Tom schreef:

    Ik heb een dekentje klaar liggen voor mijn Belgische vrienden, na die super makkelijke 2e have finale zullen de Belgen in de finale van een koude kermis thuiskomen :-)

   • Bart KL (MNOP) schreef:

    Ik hoop enkel dat Gustaph 2e helft loot en Loreen als 2e moet. Dan zou het nog wel eens spannend kunnen worden voor de eindoverwinning.

 24. Tom schreef:

  Jij bent zeker de grappigste Belg

 25. Celine schreef:

  Nederland toch mooi op 8 in de Press poll van vandaag…

  • Max Mark schreef:

   Ja en Noorwegen pas op 10 en Moldavië buiten top 10!

   • Mike B schreef:

    Noorwegen scks, nep lied te vaak gezien , ook Moldavië met het fluitje mag eruit. Azerbeidzjan die nu onderaan staat mag van mij doorgaan. eigenlijk is bijna alles 50/50.

 26. Marcus schreef:

  Gelukkig hebben ze dat plan geschrapt, om de deelnemers op het podium te zetten voor de onthulling van de qualifiers. Dat leek mij een onnodige verandering, die mij helemaal niet aansprak.

  • Jellybean schreef:

   Ben ik ook heel blij mee, was ook echt een slecht idee. Ik heb trouwens een leuk interview gezien van William Lee Adams van Wiwibloggs met Mia en Dion. Hij gaf toe dat hij wat hard over hun geoordeeld had en excuseerde zich daarvoor. Is dat ook weer uit de wereld:)

  • robbert-rotterdam schreef:

   Inderdaad, gelukkig. Wat een maf idee was dat. Dat leek op veranderen om maar te veranderen.

 27. Kenny schreef:

  Ik hoop dat Finland de finale niet haalt. Zo vreselijk slecht.

 28. Kenny schreef:

  En Kroatië mag ook thuis blijven.

  • Max Mark schreef:

   Grote kans dat Kroatië blijft steken. Ik denk echt dat behalve Servië geen kijker hiervoor gaat.

   • Celine schreef:

    Ik hoop het! En ook Moldavie kan wel eens gaan floppen..

   • Jellybean schreef:

    Ik hoop met je mee, deze kolder hoort keihard te worden afgestraft. Vorig jaar hadden de bookies nr 8 t/m 10 van de eerste semi fout voorspeld. De nummers 11 t/m 13 gingen toen alsnog door. M.a.w. het gaat gewoon retespannend worden:)

 29. riccardo schreef:

  We hebben dit keer zoveel ruis op de lijn gehad dat ik merk dat ik het zelf net zoals heel veel reacties online niet echt kan zeggen.
  Blijven hangen, snap ik, of toch door en dan snap ik het ook.
  Het blijft jammer dat het vocaal ondanks de verbetering niet net nog een tikkie sterker is. Hopen dat de beelden indrukwekkend zijn.

 30. Atropos schreef:

  Het ziet er best mooi uit maar vocaal leunt het veel te veel op backing vocals. Ook ik verwacht geen finale, al ben ik blij dat Mia and Dion eindelijk een beetje zijn ontdooid na de shitstorm van af Maart/April.

 31. Joyce schreef:

  Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight – Netherlands

  As we near the end of the first semi-final night, it’s time for the penultimate act from the Netherlands: Mia Nicolai & Dion Cooper with their song “Burning Daylight.” The singers take center stage on a rotating platform, surrounded by a dark background that is brought to life by striking spotlights illuminating their presence.

  Fans of Eurovision may recognize the signature style of Duncan Laurence, one of the composers of this captivating song. “Burning Daylight” delves into the theme of losing oneself and the struggle to find purpose when faith seems to have vanished.

  While the song itself holds a special place in my heart, it’s important to note that there seems to be a lack of connection between Mia and Dion during their performance. This disconnect can sometimes make the overall delivery feel less believable, which is unfortunate given the potential impact of the song’s message. I’m really sorry to say but the vocals tonight weren’t as powerful as I expected. Hopefully, tomorrow they will sound better.

  • Hans schreef:

   Dus hier vinden ze “a lack of connection between Mia & Dion” en bij Ogae Greece schrijven ze “Their interaction is amazing”… Tja wat moet je hiermee.. Het kan dus nog alle kanten op!

   • Marcus schreef:

    Eens Hans. De reviews en discussies online over hun interactie of “chemie” is erg subjectief. Ik denk dat het komt omdat sommige mensen willen dat ze romantisch of verliefd lijken. Maar dit is geen liefdesliedje, en Mia & Dion zijn geen in dit verhaal geen lovers maar lotgenoten. Als mensen romantiek verwachten zullen ze zeggen: ik mis connectie en chemie. Maar als je ze ziet als twee lotgenoten die elkaar vinden in hun misère, steun en kracht hervinden, en daardoor het oude leven achter zich kunnen laten.. dan zijn hun bewegingen en blikken naar elkaar logischer. Een ander soort chemie.

 32. robbert-rotterdam schreef:

  Ik vraag me wel eens af of al die ‘persmensen’ wel voor het scherm zitten met de televisiebeelden voor zich, of dat sommigen ook becommentariëren vanuit de zaal of zo en zich niet bewust zijn van hoe het op tv overkomt. Want dat is natuurlijk wel een verschil. Vooral dat stukje onder de naam Joyce. Ik denk gewoon dat die meneer of mevrouw vanuit de zaal commentaar levert. Niets over camerawerk of regie.

  • Zuiderbuur schreef:

   Philippe en Jonathan van songfestival.be volgden vanuit de perszaal. Ze zijn altijd heel eerlijk in hun commentaar (ook als ze België becommentariëre). Dit is hun commentaar:

   “Bij de start van het nummer wordt getracht Nederland heel intiem in beeld te brengen. De camera’s draaien rondom Mia en Dion en dat zorgt voor mooie beelden. Geen felle kleuren tijdens dit optreden, enkel zwart en wit. Het effect dat voor verrassingen zorgde bij The Common Linnets blijft echter weg. Het is duidelijk dat deze zangers nog niet de ervaring hebben om in te spelen op de camera’s en elkaar. De magie en intimiteit spatten niet van het scherm en het geheel komt ongemakkelijk over. Daarbij komt nog dat de zang bij zowel Dion als Mia meer dan ondermaats is. De uithalen zijn vaak vals en schel. Ook de verandering van toonaard die enkele weken geleden nog werd ingevoerd doet geen goed aan het nummer. Een ondermaatse prestatie voor Nederland in deze sterke eerste halve finale.”

   Maar bekijk het positief: een slechte generale is een goede première. En vanavond was er niks mee te verdienen. Fingers crossed voor morgen. Ik wens jullie van harte een finaleplek!

  • Joyce schreef:

   De meningen zijn in ieder geval erg verdeeld. Lastig om daar iets uit op te maken.

 33. Max Mark schreef:

  Tja, ik lees niet zulke hoopvolle berichten over de repetitie van Nederland (tweede dress rehearsal met publiek). Zang schijnt niet echt goed te zijn en er wordt moeilijk connectie gemaakt. Zonde hoor. Ik bereid me voor op een uitschakeling, dan kan het alleen meer meevallen :).

  Het nummer hoort mijns inziens bij de beste 10, staging schijnt ook mooi te zijn, maar de uitvoering is ondermaats. Ik had gehoopt dat het bij de repetities samen zou vallen, maar ik vrees dat het niet uit de verf gaat komen. Zeker niet erg om een keer de finale te missen, maar de finale is altijd nóg leuker met NL erbij.

  • Max Mark schreef:

   Uiteraard blijf ik hopen en gun ik Mia en Dion een perfect optreden morgen. Dat zou zó fijn voor ze zijn, vooral omdat ze zo bruut de grond in zijn getrapt. Wat zou het mooi zijn als ze wél de finale halen. Ik ga duimen!

 34. GerardMartin schreef:

  Ik ben ook geen grote fan van Nederland maar ik zou het toch vreemd vinden als ze niet doorgaan, de rest is allemaal zó slecht behalve Finland dan.

  • Maarten schreef:

   Als we het over muziek gaan hebben is Finland niet echt kwaliteit. Ze gaan het helaas wel halen en Nederland mogelijk niet.