50 jaar songfestival: ESF 1958
Eurovisie Songfestival 1958
Datum: 12 maart
Lokatie: AVRO-studio, Hilversum
Presentatie: Hannie Lips
Jurering: tien juryleden per land, een punt voor het favoriete lied
Het festival der herkenning. Zo kan het Songfestival van 1958 in de tot tulpenbak omgetoverde AVRO-studio wel omschreven worden. Vele deelnemers waren er al bij in de eerste twee festivals. Dat gold onder meer voor Lys Assia, die in 1956 won, maar een jaar later gedeeld achtste werd.
Nieuwkomer dit jaar was Zweden, maar aangezien de Britten thuisbleven, bleef het deelnemersaantal op 10.
Ook Belg Fud Leclerc deed voor de tweede keer mee. In 1956 was zijn klassering nog onbekend. Twee jaar later eindigde hij als vijfde. In 1960 werd hij zesde. Twee jaar daarna bleef hij puntloos met Ton Nom.
Margot Hielscher (links) was vanaf 1940 een gevierd actrice. In 1957 nam ze deel aan het ESF in eigen land met Telefon Telefon, waarbij ze de titel wel erg duidelijk probeerde te maken. In Hilversum hield ze de telefoon thuis, maar had ze ter compensatie haar volledige platencollectie meegenomen. Het hielp haar weinig. Fur zwei Groschen Musik werd zevende. Eind september hoopt ze 85 jaar te worden.
Voor Zweden trad jazz-zangeres Alice Babs (Alice Nilsson) aan. Net als Hielscher was zij ook actrice, maar wel met de nadruk op het zingen. Babs reikte tot de vierde stek. In 1980 hield ze het zingen voor gezien, maar bijna 20 jaar later volgde alsnog een nieuw album. Nilsson is inmiddels 80 jaar.
De winnaar van het festival werd de Fransman André Claveau. Tot net na het ESF was hij vooral bekend als acteur en chansonnier. Dors mon amour was één van zijn laatste wapenfeiten. Voor het ESF had hij diverse hits. Hij overleed vorig jaar op 4 juli.
Einduitslag:
1. André Claveau – Dors mon amour (Frankrijk) 27 (foto rechts)
2. Lys Assia – Giorgio (Zwitserland) 24
3. Domenico Modugno – Nel blu dipinto di blu (Italië) 13
4. Alice Babs – Lilla stjärna (Zweden) 10
5. Fud Leclerc – Ma petite chatte (België) 8 (foto rechtsonder)
5. Liane Augustin – Die ganze Welt braucht Liebe (Oostenrijk) 8
7. Margot Hielscher – Für zwei Groschen Musik (Duitsland) 5
8. Raquel Rastenni – Jeg rev et blad ud af min dagbog (Denemarken) 3
9. Corry Brokken – Heel de wereld (Nederland) 1
9. Solange Berry – Un grand amour (Luxemburg) 1
Recente reacties