50 jaar songfestival: ESF 2000
Eurovisie Songfestival 2000
Datum: 13 mei 2000
Lokatie: Globen Arena, Stockholm
Presentatie: Kattis Åhlström en Anders Lundin
Jurering: 1-8, 10 en 12 punten
Het Eurovisie Songfestival van 2000 werd geopend door Israël. De groep Ping Pong zong niet erg goed en stond bij hun lied Same’ach/ Be happy op het toneel met de Syrische vlag. Voor de previews had de groep een opvallende clip gemaakt bij het lied. Europa beloonde het lied echter maar met 7 punten.
Nederland was als tweede aan de beurt. De repetitieweek was een groot spektakel waarin niets te gek werd bevonden. Het motto van de week aldus ontwerper en stylist Jan Aarntzen: Less is not more, less is a bore. De act met de jurk werd dus maximaal uitgedost en was een soort mini-musical. Er was ook een rood-wit-blauwe versie van de jurk meegenomen naar Stockholm, voor het geval Nederland zou winnen. No goodbyes wist echter met 40 punten niet verder te komen dan de 13e plaats. Linda en de backings waren voor het optreden door de Nederlandse delegatie niet op de hoogte gebracht van de vuurwerkramp in Enschede. Door de ernst van de ramp werd de uitzending na het lied van Spanje in Nederland afgebroken. De Nederlandse punten kwamen tot stand door de back-up jury.
In de polls was Groot-Brittanië een van de favorieten. Don’t play that song again werd gezongen door Nicki French. Nicki scoorde in 1995 een nummer 2 hit in Amerika met de cover Total eclipse of the heart van Bonnie Tyler. Ook in Europa werd haar uitvoering een grote hit. Op het ESF kwam Don’t play that song again echter niet verder dan de 16e plaats.
Estland werd vertegenwoordigt door Ines. Once in a lifetime was ook een favoriet in de polls, maar het lied met in de backings haar toenmalige vriend Tanel Padar (winnaar samen met Dave Benton in 2001), kwam terecht op de vierde plaats.
Stefan Raab die in 1998 de inzending had geschreven voor Guildo Horn probeerde het nu zelf. Met 57% van de stemmen won hij de Duitse voorronde met Wadde hadde dudde da?. Het lied werd een grote hit in de Duitstalige landen. Voor het eerst zagen we op een donker podium een jas met lampjes…
In België had de zangeres Nathalie Sorce de Waalse voorronde gewonnen met Envie de vivre. Het lied zou gewonnen hebben omdat de kerkgemeenschap waar Nathalie lid van is massaal op het lied gestemd zou hebben. Op het ESF moesten de Belgen genoegen nemen met twee punten van VJR-Macedonië. Door dit resultaat en dat van de voorgaande jaren mocht België in 2001 niet deelnemen aan het songfestival.
De top 3 van het songfestival van 2000 kan als een verrassing gezien worden. Op de derde plaats eindigde het debuterende Letland.
De groep Brainstorm won de nationale voorronde met My star. In dezelfde voorronde zaten: Marie N, Yana Kay en Arnis Mednis. My star werd een grote hit in België.
Rusland behaalde de beste positie tot nu toe.
De in Engeland wonende zangeres Alsou werd met het lied Solo tweede. Het lied verkocht in Rusland meer dan 100.000 exemplaren. Na het ESF zong Alsou een duet met Enrique Iglesias en scoorde ze een hit in Groot-Brittanië. In 2005 is Alsou te zien in de horror film Spirit Trap.
De Olsen Brothers hadden al meerdere malen meegedaan aan de Deense voorronde. In 2000 was het eindelijk raak en mochten de broers naar het songfestival in Stockholm met Fly on the wings of love. Het lied werd niet als favoriet gezien, maar werd verrassend winnaar van het songfestival. De lichteffecten en geluidsklap in combinatie met duizenden lampjes in het publiek hebben hieraan zeker bijgedragen. In latere jaren zagen we deze licht- en geluidseffecten terug bij Slovenië 2001 en Malta 2002. Het lied van de Olsen Brothers haalde in Duitsland de top 10. In 2005 doen de Olsen Brothers weer mee aan de Deense voorronde met Little yellow radio.
Einduitslag Eurovisie Songfestival 2000:
1. Olsen Brothers – Fly on the wings of love (Denemarken) 195
2. Alsou – Solo (Rusland) 155
3. Brainstorm – My star (Letland) 136
4. Ines – Once in a lifetime (Estland) 98
5. Stefan Raab – Wadde hadde dudde da? (Duitsland) 96
6. Eamonn Toal – Millennium of love (Ierland) 92
7. Roger Pontare – When spirits are calling my name (Zweden) 88 (zie foto midden)
(Roger Pontare zong samen met Marie Bergman in 1994 het lied ‘Stärnorna’, dat op de 13e plaats terecht kwam)
8. Claudette Pace – Desire (Malta) 73
9. Goran Karan – Kada zaspu andeli (Kroatië) 70
10. Pinar Ayhan & The S.O.S. – Yorgunun anla (Turkije) 59
11. Charmed – My heart goes boom (Noorwegen) 57
12. Einar Águst & Telma – Tell me! (IJsland) 45
13. Linda – No goodbyes (Nederland) 40
14. The Rounder girls – All to you (Oostenrijk) 34
15. XXL- 100% te ljubam (VJR Macedonië) 29
16. Nicki French – Don’t play that song again (GB) 28
17. Taxi – The moon (Roemenië) 25
18. Serafin Zubiri – Colgado de un sueño (Spanje) 18
(In 1992 werd Serafin 14e met ‘Todo esto es la musica’)
19. Nina Åström – A little bit (Finland) 18
20. Jane Bogaert – La vita cos’è (Zwitserland) 14 (foto onder)
21. Voice – Nomiza (Cyprus) 8
22. Ping pong – Same’ach (Israël) 7
23. Sofia Mestari – On aura le ciel (Frankrijk) 5
24. Nathalie Sorce – Envie de vivre (België) 2
Wat vond jij van het Eurovisie Songfestival 2000? Reageren kan onder deze log.
Recente reacties