50 jaar songfestival: NSF 2005
Nationaal Songfestival 2005
Datum: 13 februari 2005
Locatie: Pepsi Stage, Amsterdam
Presentatie: Nance en Hans Schiffers
In 2005 werd besloten om de samenwerking tussen de TROS en de NOS voort te zetten. In tegenstelling tot 2004 was de herkansingsronde afgeschaft en gingen per voorronde drie nummers door naar de finale. Twee daarvan werden gekozen via televoting en sms. De derde werd aangewezen door de vakjury, bestaande uit Cornald Maas, Paul de Leeuw en Esther Hart. In de finale werd het aantal jury’s uitgebreid met de Radio2-jury en een jury met buitenlandse conservatoriumstudenten.
1. Trinity United – Go (Jerry Rijstenbil & Gregor Hamilton)
Het trio bestaat uit Kirsten (21/12/1977), Bianca (17/12/1971) en Thirza (28/09/1980). De meiden kennen elkaar van hun optredens in de theaterproduktie van de Efteling. Tussen de halve finale en finale moesten ze nog van naam veranderen wegens klachten van een reeds bestaande groep met de naam Trinity.
2. Renée en Dennis – One Look (Arjan Langen en Renée van Wegberg)
Renée van Wegberg (14/10/1984) en Dennis ter Vergert (09/04/1980) studeren beiden aan het conservatorium in Rotterdam richting muziektheater. Al van jongs af aan speelt zang en dans een grote rol in het leven van Renée en volgde ze piano en balletlessen. In 2001 stond ze in de finale van de Soundmishow met haar imitatie van Celine Dion. Dennis zat vorig jaar in de groep Suzy ‘n’ the Hi-Rollers. Met het liedje “Mississippi Miss” behaalde de groep een zesde plek op het nationaal songfestival. Hij maakt nu deel uit van de Rotterdamse feestband 2thepoint!.
Dat Renée en Dennis zeer talentvol zijn bleek eens te meer tijdens het televisieprogramma Sterrenjacht. Dennis strandde tijdens het programma in de halve finale en werd uiteindelijk zesde. Renée daarentegen wist het programma te winnen en sleepte daarmee een hoofdrol in een theater- of musicalproductie van Joop van den Ende Theaterproducties en het daarbij horende jaarcontract in de wacht.
3. Chastity – Baby It’s You (Kees Rietveld)
Chastity, is de artiestennaam van Sylvia Bruens. Chastity treedt afwisselend solo op of met twee danseressen. De zangeres heeft inmiddels 2 singles uit, waarvan Shalalaheyjo voorlopig in de zomer van 2004 de laatste was. Chastity trad met haar danseressen op voor de SFOR-troepen in Bosnië & Herzegovina. In de jaren daarvoor was Sylvia vaste klant bij dinnershows van Van der Valk.
Chastity vind styling op het ESF belangrijk. Ze is al jaren songfestivalfreak en vond het vroeger geweldig toen iedereen nog in avondjurken optrad. ‘Er moet gewoon meer glamour in het songfestival. Ik ga in ieder geval hoge hakken aandoen en speciale kleding laten maken” Er wordt gefluisterd dat Jan Aarntzen, die verantwoordelijk was voor de jurk van Linda Wagenmakers in 2000 deze keer een creatie voor Chastity heeft gemaakt.
4. Meänder – Tusken Skimer en Ljocht (Douwe Bouma en Wiebe van der Mei )
Na Gina de Wit was Meänder de tweede artiest die in het Fries zou gaan zingen tijdens het Nationaal Songfestival. Speciaal voor het NSF is de groep uitgebreid met een aantal nieuwe leden. Het oorspronkelijke duo Meänder bestaat uit Wiebe van der Mei en Douwe Bouma. Zij verzorgden de tekst en muziek van het nummer.
Zes muzikanten voeren het nummer uit: Gerrit de Vries (47) speelt de Ierse doedelzak, Jenneke Deelstra (19) viool, Titus Steegstra (28) basgitaar, Jacob Sytsma (42) accordeon, Douwe Bouma (36) drums en Jetze Koster (35) is de leadzanger.
Meänder, het duo dan, won in 2003 de publieksprijs van Liet, de Friese versie van het songfestival. Tusken skimer en ljocht was oorspronkelijk ingezonden voor Liet 2004, maar wist de laatste 10 niet te halen. Het nummer werd er echter wel door de selectiecommissie van het NSF uitgepikt. Daarna moest er nog aan het nummer gesleuteld worden, aangezien hij enkele seconden te lang was en de oorspronkelijke zanger wegens familieomstandigheden moest afhaken. Een nieuwe zanger werd gevonden in Jetze Koster en het nummer kreeg een meer akoestische uitstraling. Verder werden de computersamples ingeruild voor echte instrumenten.
5. Femme Vocale – Stay (Kees Koedooder)
Femme Vocale bestaat uit drie zangeressen: Liane Hoogeveen, Mariske Hekkenberg en Nathaly Masclé. Sinds 2000 bestaat het trio, daarvoor waren ze al vriendinnen en los van elkaar muzikaal zeer actief. Femme Vocale staat regelmatig in het buitenland op beurzen, congressen en diverse podia in o.a. Milaan, Parijs en Berlijn. Het repertoire van Femme Vocale is breed. Kort samengevat: van rock tot jazz. Een optreden voor een afdeling van het Nederlandse ministerie van landbouw, in Berlijn, sloeg aan. Ook minister Brinkhorst was gecharmeerd; hij noemde Femme Vocale The Amazing Brinkhorst Girls.
Liane deed met de groep Shift in 1990 mee aan het Nationaal Songfestival met het lied Helemaal. Een jaar eerder scoorde deze groep een hit met Wonderful, uit de tv serie Spijkerhoek. Na het uiteenvallen van deze groep zat Liane in de groep Exposure die een hit hadden met Teddybear
Nathaly Masclé, bracht in 1987 de Carpenters-medley Sitting by the radio’ uit. Ze volgde een zangopleiding aan het Conservatorium. Nataly zich de laatste jaren vooral toe op jazz en Bigbands. Doordat Nathaly in 2000 werd benaderd voor een buitenlands optreden, werd Femme Vocale gevormd. Nathaly zou graag de nieuwe president Joesjtsjenko de hand schudden. “Omdat hij zo verschrikkelijk veel heeft meegemaakt”.
Mariske Hekkenberg speelde in diverse coverbands. Sinds 1999 zingt ze in de partyband Skylark en sinds 2002 is ze één van de zangeressen van de Glenn Miller Orchestra. Daarnaast is ze ook als studiozangeres bij diverse pop- en trance producties betrokken.
6. Barbara Lok – Tranen In Stilte (Rowin Schumm en Mark Groot Kormelink)
Barbara Lok doet met het lied Tranen in de stilte voor de tweede keer mee aan het NSF. In 2003 bleef ze in de tweede voorronde steken met Als twee vrienden. Barbara Lok, geboren op 12 januari 1971, zong als kind bij een gospelkoor. Op het conservatorium in Hilversum koos ze als hoofdvak lichte muziek. Na haar afstuderen in 1996, ging Barbara aan de slag als backing vocal bij Willeke Alberti (ESF ’94).
Voor de finale moest de tekst van het nummer veranderen. Het bleek namelijk sterk overeen te komen met een eerder geschreven nummer van Schumm. De opbrengsten van de single gaat naar de stichting MS.
7. Yvette – Someone Like You (Robert D. Fisher en Bruce Smith)
In 1994 is Yvette (20/03/1979) begonnen met het volgen van zangles. Het grote publiek maakte voor het eerst met haar kennis in 2002 tijdens de eerste serie van Idols. Ze eindigde bij de laatste 30 kandidaten van het programma. Hoewel de jury van het programma zeer positief was over haar zangkwaliteiten, had ze volgens hen niet de uitstraling van een idool. Sindsdien zingt ze in the Black Tie Band. Tevens staat ze met Victor van den Broek in een gezamenlijk theaterprogramma. Het programma bevat luisterliedjes, soul, jazz, easy-listening en duetten. Yvette omschrijft haar stem als stevig, te vergelijken met die van Trijntje Oosterhuis en Mathilde Santing.
8. Johnny Rosenberg – When Forever Ends (Johnny Rosenberg en Alan Michael)
Wie kent de Rosenbergs niet? De 27-jarige Johnny Rosenberg uit Nuenen stamt uit hetzelfde zigeunergeslacht en dat is te merken. Hij toerde met de Gypsy Kings (La bamba) en speelde gitaar in de groep Sinti. Nadat in 1999 zijn band uit elkaar viel, richtte hij zich op een zangcarrière. Dit jaar moet zijn jaar worden. Zijn eerste soloplaat komt uit en hij neemt deel met het nummer When forever ends, geschreven door hemzelf en Alan Michael.
9. Glennis Grace – My Impossible Dream (Robert D. Fisher en Bruce Smith)
Glennis Grace was waarschijnlijk de meest bekende deelneemster van de 24. Ze heeft inmiddels diverse malen de hitlijsten gehaald. In 1994 won ze de Soundmixshow als Whitney Houston. In de maanden daarna haalde ze tweemaal de hitlijsten. De eerste keer met One moment in time, een cover van Whitney Houston. De tweede keer met I’m gonna be strong, eveneens een cover.
Ze heeft inmiddels 2 albums uitgebracht, Real emotions en Secrets of my soul. Van dat laatste album kwam Absolutely not dat eveneens de hitlijsten haalde. Glennis Grace had eigenlijk een ander nummer ingezonden, maar dat kwam niet door de selectie heen. Voor dit nummer werd echter nog een zangeres gezocht en daarvoor werd ze gevraagd.
10. Darre – De Liefde (Lars Boom en Darre van Dijk)
Darre van Dijk is geboren op 25 september 1970 te Groningen. Van 1986 tot 1994 zat Darre als rapper in de hip-hop formatie Just Two. Sinds 1995 werkt hij als art-director bij een reclamebureau. Hij maakt daar composities onder eigen commercials. In 1997 had hij een hitje met Je kan de hele wereld aan.
Darre is ook actief als componist voor onder andere Danny de Munk, Marco Bakker en Maarten van Rozendaal. In de toekomst wil hij dit blijven doen. Daarnaast blijft hij werken aan eigen producties. Darre beschikt al over de nodige Songfestivalervaring: “Ik heb al eerder liedjes ingezonden, maar die werden niet uitgekozen. Vorig jaar (2004) ben ik wel 2e geworden bij het alternatief songfestival met het liedje Emotions.
Perry Dosset, William Cordington, Arie Cupé en Peter Kloet zijn de zangers in het achtergrondkoor bij het lied De liefde. Darre had ook een Engelstalig, funky, up-tempo nummer ingezonden voor het NSF, maar tot zijn verbazing werd De liefde door de selectiecommissie gekozen.
11. Tiffany – Tomorrow (Tiffany en Harry Maes)
De jongste deelneemster van de 24 kandidaten is de Tilburgse Tiffany Maes. De 17-jarige timmert al een tijdje aan de weg met het schrijven van eigen nummers. Daarbij werkt ze samen met haar vader Harry, die ook meewerkte aan Tomorrow, het nummer waarmee ze komende donderdag in de tweede voorronde staat.
Sinds de tweede helft van 2002 zingt ze in een band, waarmee ze later dat jaar de Tilburgse Kippenvelprijs won tijdens een optreden in 013. Tiffany deed dit jaar mee aan Popstars The Rivals, maar haalde de finaleshows niet. Samen met Koen Brouwer, Tabitha Cornelisse en Ivan Renema zong ze als de Four Worlds ook nog een ander nummer in voor het NSF. Together as one werd echter niet uitgekozen.
12. Airforce – How Does It Feel (Johnny Logan en Andreas Linze)
De groep Airforce bestaat uit vier leden van de cast van Songfestival in Concert: Tony Neef, Brigitte Nijman, Laura Vlasblom en Stephen Stephanou. Drie van de vier hebben een verleden op het nationaal songfestival. Tony Neef wist met het lied “Alles” in 1990 de halve finale niet te overleven. In 1992 waagde hij opnieuw een poging met zangers Hella Koffeman. Ze behaalden uiteindelijk de zesde plaats met het lied “Nooit geweten”. Brigitte Nijman vormde in 1989 samen met Melchior Rietveldt het duo Two Hearts. Het lied “Johnnie en Mandy” behaalde de zevende plaats op het nationaal songfestival. Laura Vlasblom stond in 1986 in het Noorse Bergen als lid van de meidengroep Frizzle Sizzle op het Eurovisie-podium met het lied “Alles heeft een ritme” en behaalde met de groep de dertiende plaats. In 1992 werd ze tweede op het nationaal songfestival met het lied “Gouden bergen”. Stephen Stephanou heeft geen songfestivalverleden, maar is een zeer bekende in de musicalwereld.
Einduitslag Nationaal Songfestival 2005:
1. Glennis Grace – My impossible dream 170
2. Airforce – How does it feel 133
3. Johnny Rosenberg – When forever ends 47
4. Tiffany – Tomorrow 34
5. Chastity – Baby it’s you 33 (foto 1)
6. Trinity United – Go 32
7. Meänder – Tusken Skimer en Ljocht 31
8. Darre – De Liefde 28
9. Barbara Lok – Tranen in de Stilte 25
10. Renée en Dennis – One Look 23
11. Yvette – Someone like you 14
12. Femme Vocale – Stay 10
Voorronde 1:
1. Trinity United – Go (25%) (foto 2)
2. Renée en Dennis – One Look (22%)
3. Wilson – Something (17%)
4. Jeen – Een leven lang (16%)
5. Yvette – Someone like you (15%) (jury)
6. Chantal – Eat yer heart out, Leonardo! (6%)
Voorronde 2:
1. Meänder – Tusken Skimer en Ljocht (42%)
2. Chastity – Baby it’s you (21%)
3. Tiffany – Tomorrow (18%) (jury)
4. Rachel en Waylon – Leven als een beest (9%) (foto 3)
5. Willemijn Verkaik – Wishful thinking (7%)
6. Blue Karma – Free as a bird (4%)
Voorronde 3:
1. Barbara Lok – Tranen in de stilte (35%)
2. Johnny Rosenberg – When forever ends (25%) (foto 4)
3. Kuik & Klaver – Together (13%)
4. Femme Vocale – Stay (9%) (jury)
5. Ralph McCoy – Breaking News (9%)
6. Justine Pelmelay – What you see is what you get (8%)
Voorronde 4:
1. Glennis Grace – My impossible dream (38%)
2. Airforce – How does it feel (27%)
3. André Kuik – So high (23%)
4. Nadeem – Too Wild (6%)
5. Darre – De liefde (4%) (jury)
6. We’re No Angels – Dressed to Kill (3%)
Recente reacties