50 jaar songfestival: ESF 1994
Eurovisie Songfestival 1994
Datum: 30 april 1994
Locatie: Point theatre, Dublin (Ierland)
Presentatie: Cynthia ní Mhurchu & Gerry Ryan
Vanaf 1994 was het niet meer vanzelfsprekend dat alle landen automatisch mee konden doen aan het Eurovisie songfestival aangezien een aantal Oost-Europese zich hadden aangemeld om deel te nemen. De eerste 18 landen van het Eurovisie songfestival 1993 waren automatisch geplaatst voor het festival van 1994. De debutanten Estland, Roemenië, Slowakije, Litouwen, Hongarije, Rusland en Polen werden toegevoegd aan het deelnemersveld. Aangezien Italië afzag van deelname mocht Cyprus de vrijgekomen plaats innemen.
Een aantal van de nieuwkomers maakten direct grote indruk op het liedjesfestijn.
Spanje, Luxemburg en Israël waren Ierland voor gegaan en hadden het Eurovisie Songfestival twee maal achterelkaar gewonnen. Ierland had in 1994 de primeur als eerste en tot nu toe enige land het songfestival drie keer achterelkaar te winnen. Componist en tekstschrijver Brendan J. Graham had in 1976 (“When”) en in 1985 (“Wait until the weekend comes”) al deelgenomen aan het Eurovisie songfestival, maar wist pas in 1994 Ierland aan de tot dan toe zesde overwinning te helpen. Zijn lied “Rock ‘n’ roll kids” schreef hij na een concert van Fats Domino, waarbij het merendeel van de bezoekers van de generatie was, die met de rock ‘n’ roll was opgegroeid. Het liedje was al eerder ingezonden voor de Ierse voorronde, maar was toen door de selectiecommissie afgewezen. In 1994 was de tijd rijp voor “Rock ‘n’ roll kids”. Het lied werd gezongen door Paul Harrington (piano) en Charlie McGettigan (gitaar). In 1998 stond Paul Harrington in het achtergrondkoor van de Ierse Dawn Martin.
Polen werd vertegenwoordigd door de 21-jarige Edyta Gorniak. Ze won ze het Sopot festival en het Opole festival en speelde in diverse musicals. Na haar tweede plaats op het Eurovisie songfestival was Edyta erg succesvol in eigen land. Haar debuutalbum had na drie dagen al de gouden status bereikt. In 1997 kwam haar eerste Engelstalige album uit, dat internationaal werd uitgebracht. Haar internationale doorbraak bleef echter uit. In 2004 besloot de zangeres haar zangcarrière te beëindigen. Vanwege alle geruchten en foto’s die van Edyta werden verspreid, had ze het helemaal gehad met de Poolse showbizz, zo erg zelfs dat dit voor haar een reden was om met zingen te stoppen.
Elisabeth Andreasson maakte in 1982 samen met Kiki Danielsson, onder de naam Chips, haar debuut op het Eurovisie Songfestival en behaalde de 8e plaats voor haar moederland Zweden.. In 1985 won ze samen met Hanne Krogh het Eurovisie Songfestival met het lied “La det swinge” voor Noorwegen. In 1996 was Elisabeth weer present op het songfestival en zong het Noorse lied “I evighet” naar een tweede plaats. Samen met Kiki en Lotta Engberg nam ze in 2002 deel aan de Zweedse voorronde (3de met het lied “Vem é dé du vill ha”) en in 2003 aan de Noorse voorronde (4de met het lied ” Din hånd i min hånd”). In 2000 probeerde Jan Werner Danielsen nogmaals het songfestival te halen. Hij strandde echter op de tweede plaats in de Noorse finale met het lied “One more time”.
Youddiph, een klassiek geschoolde zangeres, vertegenwoordigde Rusland bij het debuut op het songfestival. Ze was zangeres van de groep Blues Liga. Onder het pseudoniem Pelgrim schreef Youddiph de tekst van het lied “Vechni stranik”. Na haar winst tijdens de nationale finale in Rusland ontstond er commotie aangezien sommige Russen het onbegrijpelijk vonden dat een joodse vrouw Rusland vertegenwoordigde. Youddiph wist niet alleen met haar lied, maar ook met haar jurk veel indruk te maken. De veelbesproken jurk kon op verschillende wijzen worden gedragen, en dat demonstreerde Youddiph tijdens het zingen van het lied. Mrs Einstein (ESF 1997) maakte een Nederlandse versie van het Russische lied, getiteld “Zon, ster en maan”.
Frances Rufelle speelde in haar thuisland in bekende musicals zoals “Starlight Express” en “Les Miserables”. In 1994 werd Frances gevraagd voor het Verenigd Koninkrijk deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. De nationale finale was te vergelijken met de Nederlandse finale, waarin Frances 8 liedjes zong, waaruit het lied ” We will be free (Lonely symphony)” werd gekozen. Na het songfestival speelde Frances in diverse musicals en films en bracht drie cd’s uit.
Einduitslag Eurovisie Songfestival 1994
1. Paul Harrington en Charlie McGettigan – Rock ‘n’ roll kids (Ierland) 226
2. Edyta Górniak – To nie ja! (Polen) 166
3. MeKaDo – Wir geben ‘ne party (Duitsland) 128 (foto boven) (Bob en Annie de Rooy, alias Paul de Leeuw, namen een Nederlandse versie op van “Wir geben ‘ne party”, getiteld “Ik geef een feestje”.)
4. Friderika – Kinek mondjam el vétkeimet (Hongarije) 122
5. Moira Stafrace en Christopher Scicluna – More than love (Malta) 97
6. Elisabeth Andreasson en Jan Werner Danielsen – Duett (Noorwegen) 76
7. Nina Morato – Je suis un vrai garçon (Frankrijk) 74
8. Sara Tavares – Chamar a música (Portugal) 73
9. Youddiph – Vechni stranik (Rusland) 70
10. Frances Ruffelle – We will be free (Lonely symphony) (Verenigd Koninkrijk) 61
11. Evridiki – Ime anthropos ke ego (Cyprus) 51 (Evridiki heeft een abonnement op de 11e plaats aangezien ze in 1992 met het lied “Teriazoume” ook 11e werd)
12. Sigga – Nætur (IJsland) 49 (Sigga nam in 1990 deel aan het Eurovisie songfestival met de groep Stjórnin (“Eitt lag enn”) en in 1992 met het duo Heart 2 heart (“Nei eda jà”)).
13. Marie Bergman en Roger Pontare – Stjärnorna (Zweden) 48 (foto midden) (Samen met Paul de Leeuw nam Ruth Jacott (ESF 1993) een Nederlandse versie op van het lied “Stjärnorna”, getiteld “Kijk niet uit”.)
14. Kostas Bigalis en The Sea Lovers – To trehantiri (Diri diri) (Griekenland) 44
15. Alma en Dejan – Ostani kraj mene (Bosnië Herzegovina) 39 (Alma had na haar optreden de smaak te pakken en behaalde op het Eurovisie ongfestival in 1997 de 18e plaats met lied “Goodbye”.)
16. Tony Cetinski – Nek’ti bude ljubav sva (Kroatië) 27
17. Petra Frey – Für den Frieden der Welt (Oostenrijk) 19
18. Alejandro Abad – Ella no es ella (Spanje) 17
19. Duilio – Sto pregando (Zwitserland) 15
19. Martin Durinda en Tublatanka – Nekovecná piesen (Slowakije) 15
21. Dan Bittman – Dincolo de nori (Roemenië) 14
22. Cat Cat – Bye bye baby (Finland) 11 (foto onder)
23. Willeke Alberti – Waar is de zon (Nederland) 4
24. Silvi Vrait – Nagu merelaine (Estland) 2
25. Ovidijus Vyniauskas – Lopine mylimai (Litouwen) 0
Wat vond jij van het ESF 1994? Reageer onder deze log.
Recente reacties