Eerste tien finalisten gekozen; nodige verrassingen

Dit vind je misschien ook leuk...

147 reacties

 1. Karina schreef:

  Australië kan echt gaan winnen hoor. Ik zei het vorige week al en werd vierkant uitgelachen, maar kijk niet raar op als ze wint. Het nummer gaat over het overwinnen van depressie, wat de zangeres zelf heeft doorgemaakt na de geboorte van haar zoontje en hoe licht het voelt als je ervan verlost wordt. Ja, ik denk echt dat Australië gaat winnen, ook al verklaart iedereen me voor gek, al hoop ik natuurlijk dan Duncan wint. Als het maar geen Zweden wordt want dat is zo 13 in een dozijn. Leuke zanger, dat wel, die krijgt douze point voor cuteness.
  En wat Ijsland betreft, ik vind het afschuwelijk, maar ik hoor ook dat mensen niet begrijpen wat er wordt gezegd in dat nummer. De tekst is ‘haat zal overwinnen, als er niets veranderd”. Dat is een waarheid als een koe volgens mij, maar ik vind het nummer zelf echt vreselijk.
  Dat Slovenië door is ben ik blij mee, maar dat Portugal niet door is vind ik echt jammer. Dat is namelijk kunst! Wordt niet altijd begrepen.
  En San Marino, OMG, ik kwam niet meer bij toen Serhat werd genoemd! Ik denk dat ze hem door laten gaan omdat ie anders over 2 jaar weer meedoet, haha. Die man is niet weg te krijgen.
  Nu maar hopen dat het morgenavond beter is, vooral qua zang want dat was echt dramatisch zeg!

  • Truus schreef:

   >Dat is een waarheid als een koe volgens mij, maar ik vind het nummer zelf echt vreselijk.< wie is de koe? je hebt het zelf idd ook nog steeds niet door.. ongeacht of het wel of niet je smaak is

  • Roland schreef:

   Echt niet vreselijk nummer

  • Max Mark schreef:

   komt wel hoor. Ik gok plaats 3. Maar winnen, nee.

 2. JECH schreef:

  Ja hele zwakke halve finale, alleen Australie en IJsland sprongen er positief uit. Hongarije en Polen hadden voor mij door gemogen ipv Belarus en San Marino (wat een troep). Belgie had mooi nummer maar miste de overtuiging. Jammer.

 3. JECH schreef:

  Alleen Australie en IJsland sprongen er positief uit, waarbij ik moet zeggen dat ik het nummer van Australie niet denderend vind. Hongarije en Polen verdienden een finale plek ipv San Marino en Belarus. Estland ook zo bedroevend slecht. Belgie had een goed nummer maar het kwam niet uit de verf. Ik ben blij dat Portugal niet door is, kunst noemen ze dat? Te ver gezocht wat mij betreft.

 4. Starkoo schreef:

  Nu snap ik die 3 plekken word dus duimen of hij bij de tweede helft komt! Ik verwacht Nederland, Zweden en Rusland in de tweede helft! Maar goed ik denk zit je in de eerste helft dan zullen ze de top favorieten niet als eerste laten optreden!

  • Alrightguy schreef:

   Nee ik verwacht dan voor NL een plek tussen 11-13. We zullen het zien, hopelijk mag ie in de tweede helft.

   • robbert - rotterdam schreef:

    Dat hangt ervan af hoe hij scoort. Wordt hij bv slechts vierde in zijn semi, dan is ook startplaats 5 of 6 niet uitgesloten.

 5. HJ schreef:

  Dat San Marino door is, heeft te maken met televoting. Fans, maar ook Turken verspreid over heel Europa zouden zomaar eens voor San Marino gestemd kunnen hebben. Dat deed men in 2016 niet, maar toen was het liedje ook heel slecht. Nu is het liedje leuker én is de politieke situatie veranderd. Het zou mij niets verbazen als diaspora hier een grote rol heeft gespeeld! We moeten echt eens stoppen met dat televoten…

  • Gilles schreef:

   De enige logische verklaring. Van zang was immers geen sprake.

 6. HJ schreef:

  San Marino opent de show zaterdag. MARK MY WORDS! Of 2e. ;-)

  • Joëlle schreef:

   Hahah ja! Ook al mijn gedachten. Wel echt een stunt om hem als eerste te laten optreden. Of juist als tweede.

 7. Kenny schreef:

  Ik ben heel blij voor San Marino. Ik vind het ook leuk dat Slovenië in de finale staat. Wel jammer van Hongarije.

 8. RobbieR schreef:

  Wat was SAN Marino slecht en ik ben blij dat Slovenië door is.

 9. RobbieR schreef:

  Georgië had voor mij ook door mogen gaan.

 10. Steve schreef:

  Geinig liedje van San Marino, maar hij heeft vooral het eerste couplet en het refrein zo vals gezongen.

 11. Toine schreef:

  Zeer onterecht dat San Marino door is. Wat een bak vals gekraai zeg. En dat ken koste van die geweldige bijdrage uit Hongarije.
  Ook Slovenië en Wit Rusland wat mij betreft onterecht door.

 12. Sandert schreef:

  De critici die vinden dat het ESF een freakshow is waar de wansmaak en vals zingen worden beloond hebben weer eens gelijk gekregen. Ik ben zelf songfestivalliefhebber, maar na die halve finale gisteren kan ik me nauwelijks nog verdedigen. Juist nu de reputatie van het ESF de laatste jaren weer verbeterde, lijkt het festival ineens weer terug bij af. Jammer dat veel landen niet hun best doen om kwaliteit te leveren.

  • Johan schreef:

   Ik durf er op mijn werk ook haast niet over te praten, zo slecht was het gisteravond

  • Richard schreef:

   Helemaal mee eens.

  • Lilly schreef:

   Het is de harde kern van diehard fans die die rommel juist graag in stand wil houden!
   Onder het mom dat kwaliteit liedjes saai zijn, just “another boring ballad”.

 13. Kees schreef:

  Ik ben – denk ik – één van de erg weinigen die het heel jammer vind, dat Portugal niet door is. Ik was vanaf de eerste keer dat ik die twee zag helemaal gecharmeerd van ze.
  Ik had verwacht dat sinds de overwinning van Salvador Sobral de nadruk meer zou komen te liggen op de liedjes, maar het was wéér de act en alle poespas eromheen die het moest doen (zoals bijv. Australië met een slecht nummer). Mensen: dit is een LIEDJES-festival!!!!
  Tjee, wat was dit een slechte halve finale!!!!

 14. Kees schreef:

  Sandert, ik had jouw reactie nog niet gelezen toen ik mijn bijdrage schreef, maar ik ben het uiteraard volledig met je eens.

 15. Jennie schreef:

  Deze eerste show was inderdaad een freakshow. Helaas. Ik ben het helemaal met Sander eens dat dit de reputatie van het ESF geen goed doet. Helaas heeft ook Israel daar aan bijgedragen. De intervalacts waren hier het bewijs van. Kwaliteit is ver te zoeken. Erg jammer!
  Het camerawerk was ook slecht helaas.
  Ik hoop echt dat de tweede halve finale van een betere kwaliteit zal zijn!

 16. Jean-Paul schreef:

  Ik begrijp de reacties van sommigen hier wel…. Maar het ESF is vanaf 1956 altijd al een bonte stoet geweest van allerlei pluimages….En het visuele aspect is altijd belangrijk geweest… Dat is ook zo bij de SuperBowl in de VS met de act van een artiest daar… En ik ben dol op Duncan en zijn song en ik denk dat we winnen, maar 41x Arcade is ook saai… En Netta Barzilai mag je haten of niet, ze heeft een totaal eigen stijl en heeft absoluut een plaats binnen de muziekwereld… Meteen altijd iedereen en alles afdoen als freak getuigt ook niet van “openmindedness”

 17. Richard schreef:

  Veel reacties over het slechte camerawerk. Dat verklaart ook waarom Nederland zoveel extra tijd nodig heeft om het goed te krijgen. Waar ik me ook al jaren over verbaas is de loting voor de finale . Als je in de tweede halve finale zit heb je het maar te doen met wat er over blijft. (zeker als je als laatste genoemd wordt ).Zou het niet eerlijker zijn om de big 5 + finalist 6 op te delen in 3 om 3, de 1e en 2e halve finale in 5 om 5 . Zo verdeel je het eerlijk over de landen.
  En over gisteravond. Ik heb in een deuk gelegen dat San Marino door is :-). Verder heel blij met Estland, een verademing zijn valse uithaal wordt hem vergeven).

  • Alrightguy schreef:

   Het heet niet voor niets loting, je hebt je lot in eigen hand. Ik denk dat je nieuwe systeem niet veel uit zal maken. Denk aan vorig jaar toen Waylon het laatste lootje mocht trekken en dat ook gewoon de tweede helft nog over was. Komt goed. Met Arcade maakt het niet uit welke startvolgorde we hebben.

  • Truus schreef:

   >Verder heel blij met Estland, een verademing zijn valse uithaal wordt hem vergeven).< vergeven?omg das nu net het probleem als het zo wordt benadert.. tis verdorie een wedstrijd, die gast was tijdens repetities ook al niet steady.

 18. Jean-Paul schreef:

  En mensen mogen en kunnen AUS en ICE echt leuk en gaaf en fantastisch vinden hè. Niet erg als je die mening niet deelt!

 19. Martijn schreef:

  Heeft iemand een idee hoeveel het uitmaakt of je in de eerste helft of de tweede helft van de finale zit?

  • Lilly schreef:

   Volgens mij waren er de afgelopen 5 jaar 3 nummers die wonnen vanuit de eerste helft van de finale!

 20. Sem schreef:

  Iedereen heeft het over het enorm valse gezang van vanavond, wat op zich niet heel onterecht is. Maar je moet onthouden dat veel mensen hier alle nummers al heel vaak op Spotify geluisterd hebben. Daar klinkt alles natuurlijk smooth en perfect. Dan vallen de live versies vaak tegen. Want het is echt niet zo eenvoudig om goed live te zingen op zo’n festival. Dat is geen excuus want je kunt eindeloos repeteren om een goede live performance neer te zetten maar het zal nooit zo klinken als de versie op Spotify of het album (tenzij je Beyoncé heet, haha)

  • Sem schreef:

   * vanavond moet gisteravond zijn – maar dat snap je zelf wel denk ik ;)

  • Truus schreef:

   Je bent artiest en wordt verwacht wordt dat je kunt zingen op zijn minst toon houden, vals(zingen)spelen zou niet beloond mogen worden.

  • robbert - rotterdam schreef:

   Dus het is niet zo erg als je vals zingt? Dat geeft een totaal verkeerd signaal. Niet alleen aan de kijkers, maar ook aan potentiële goede kandidaten in de toekomst. Als de norm wordt dat het niet erg is dat je regelmatig ernaast zingt en je kunt er hoog mee eindigen, dan zullen ook goede artiesten wel 100x nadenken om zich op te geven. Die situatie hadden we nog niet eens heel lang geleden en daar moeten we niet naar terug willen.

  • Maarten schreef:

   Het was ook lastig om gisteren iets uit te kiezen. Vooral doordat de meeste er vaak erg naast zaten is het moeilijk iets te kiezen. Dan gaan ze misschien voor de gun factor of zo. Kan er dus een vreemde uitslag komen.
   Ben benieuwd welke verassingen er morgen zullen zijn. Toch vind ik het nog wel spannend voor ons. Als we niet door zouden gaan (wat niet gebeurt) dan kunnen we maar beter stoppen.

   • Waterplas Ann schreef:

    Jullie moeten winnen, het is veruit het beste nummer. Helaas kan ik morgen vanuit België niet stemmen maar als Nederland zaterdag in de finale staat hebben jullie mijn stem en hopenlijk nog vele andere!

  • Maarten schreef:

   Doordat er zoveel echt erg vals zongen. Is het heel moeilijk geworden om iets te kiezen. Daardoor stemmen mensen misschien voor wie ze het meeste gunnen en komt er deels vreemde uitslag. We hebben niet gezien hoe het bij de jury ging. Door deze uitslag vind ik het voor Nederland toch wel spannend ook al gaan we zeker door. Als dat niet zo is (wat niet gaat gebeuren) dan kunnen we maar beter stoppen.

 21. Dick schreef:

  België daar was ik al bang voor….
  San Marino daar was ik al bang voor…..
  Wit Rusland: mijn hemel…..
  Verder wil ik eigenlijk geen woorden vuil maken aan deze bedroevend slechte semi, bijna niemand zong NIET vals en dat icm bedenkelijke liedjes tja dan krijg je een bijna lachwekkende show. Hoogtepunt vond ik nog die video over ruim 60 jaar songfestival.

 22. Lilly schreef:

  We staan weer terug op 27% bij de bookies

 23. Kenny schreef:

  Ik ben echt heel blij dat Portugal niet door is. Dat rare epileptische gedans. Wel erg jammer dat Ijsland door is naar de finale. Australië, Wit-Rusland en Cyprus enorm overgewaardeerd.

 24. Nordman schreef:

  Australië vind ik maar gevaarlijk. Dat zag er op beeld zo fantastisch uit, kan niet anders zeggen. Waarom ze op dit moment nog niet op 1 staat bij de bookies is me niet helemaal duidelijk. Als Duncan zijn act vanmiddag en vanavond niet aanslaat (het gaat om impact) dan gaan we helaas niet winnen.

  • Lilly schreef:

   Het blijft een boutnummer!

   • robbert - rotterdam schreef:

    Het is niveau Marie N. Geweldige show die de middelmatigheid van het liedje doet vergeten.

 25. eric schreef:

  ik had het voorspeld dat de belgen niet doorgingen. Die gooien nu alles op dat de rest vals zong. Maar de belgen vergeten toch wel een paar dingen. Het jochie zong niet vals maar ook niet zuiver. Dit nummer was qua toonsoort TOTAAL niet geschikt voor dit jochie. Het optreden was qua licht etc etc was het minst van allemaal met een jasje die niemand heeft begrepen ( open of dicht het leek nergens naar ) En ik schrijf al een paar keer JOCHIE. Ze dachten zeker dat het het junior sf was.

  • Tim schreef:

   Nu jij het duidelijk gemaakt hebt Eric, zullen de Belgen het volgend jaar zeker wel anders gaan aanpakken! wat een wijsheid hebben vele Nederlanders toch. Echt veel verheven boven ons Belgen…

   • Truus schreef:

    Aleezne,, niet zo blasé , volgend jaar mogen de Vlamingen weer eens proberen.

 26. xxx schreef:

  Kan ienand mij de gitaartruc van Estland uitleggen? Heb nog niet door waar die gitaar bleef en hoe hij ‘m op het eind toch weer om had……

  • Johannes schreef:

   Zo niet boeiend.. eerst maar eens leren zingen :-(

   • Truus schreef:

    Wuahahaha dat zangtrucje lukte ieder geval niet, beaamde hijzelf tijdens persconferentie. My vocals need to be better on point.. misschien wat zanglesjes halen bij Duncan wellicht..

   • xxx schreef:

    Ja maar dat wat het enigste wat echt boeiend was aan deze act.
    Niemand van de aanwezigen in TA die dit kan vertellen. Ben gewoon nieuwsgierig…..

 27. Alrightguy schreef:

  Het hoogtepunt van de avond was eigenlijk de opening door Netta. Dit was een grote middelvinger na alle haters die het nummer op een kip vonden lijken. Talent laat zich niet tegenhouden. Terechte winnaar van editie 2018.

 28. Veertje schreef:

  Het wordt zo langzamerhand meer cirque du soleil. Het gaat meer om de act dan om de zang. Heel jammer.