Gaststeden kunnen zich nu officieel aanmelden

Dit vind je misschien ook leuk...

141 reacties

 1. Kenny schreef:

  Het lijkt me toch leuk als het songfestival in Johan Cruijff Arena wordt gehouden. Daar kunnen ontzettend veel mensen in. en het podium kan daar ook een stuk groter zijn.

  • Peter schreef:

   Denk dat voetbal voorrang heeft in het stadion, dus gaat hem niet worden, net als bij Gelredome. Wat mij betreft is er maar een mogelijkheid met de beste faciliteit en allure en dat is Rotterdam.

  • Daan schreef:

   Want Amsterdam heeft nog meer aandacht nodig van toeristen? No Thanks.
   Laat ze dat maar lekker in Maastricht of ‘s-Hertogenbosch doen. Beiden ook zeer mooie steden, met minder toerisme.
   Als het één van de 2 wordt, zal het denk ik ‘s-Hertogenbosch worden, omdat een internationaal vliegveld een must is. Eindhoven Airport is het 2e vliegveld van Nederland en als ‘s-Hertogenbosch mee doet, zullen ze dat waarschijnlijk onder de noemer ‘Brabantstad’ doen. Samenwerkingsverband tussen de Brabantse steden Eindhoven, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Breda en Helmond.
   Daardoor zullen ze heel die regio onder de aandacht brengen Mainport, Musea en Van Gogh in regio Eindhoven, Doloris, Beekse Bergen, La Trappe in regio Tilburg, Jeroen Bosch, Van Gogh en Natuur in ‘s-Hertogenbosch, De Kubuswoningen en het kasteel in Helmond en de Nassaustad van Breda.

 2. Serge schreef:

  De voorpret kan beginnen… Ahoy of Ziggo Dome schat ik in!

 3. SW schreef:

  Vind nu al dat het professioneel wordt aangepakt door de NPO! Ben benieuwd, ik denk dat het Ahoy Rotterdam 2020 gaat worden: hippe stad die echt ‘booming’ is op het moment. De Ziggo Dome zou ook nog wel kunnen (is voor mij beter te doen).
  En dan in de postcards alle delen van het land laten zien, van Den Helder tot aan Maastricht!

  • Daan schreef:

   Een stad is zo ‘Booming’ als je het zelf maakt he.
   Holland.com is voornamelijk gericht op de randstad, waardoor Rotterdam nu een hype is, terwijl de stad weinig te bieden heeft. Den Haag en Delft zijn in die regio veel mooiere steden. Net als overigens bijna…IEDERE stad in Nederland mooier is dan Rotterdam…op Tilburg, Almere en Emmen na wellicht.

   • Daan schreef:

    Yo, misschien een andere naam gebruiken voor het vervolg, dit is aardig verwarrend. Zit zelf al een paar jaar op deze site onder de naam Daan :-)

   • robbert-rotterdam schreef:

    Rotterdam weinig te bieden??? Veel bedoel je? Of richt je belangstelling zich voornamelijk op historische gebouwen, waardoor er voor jou weinig is?

 4. Frank schreef:

  Beste keus nog steeds Amsterdam…genoeg locaties en capaciteit. Volgens mij ook de stad die mensen willen bezoeken…

 5. RobOranjeFinland schreef:

  Rotterdam 2020 ???????? Music First

 6. xxx schreef:

  In Maastricht zal 14 dagen het Songfestival centraal staan in de hele stad. In Amsterdam zullen veel mensen om andere redenen aanwezig zijn. Ook de F1 in Zandvoort en de Invictus Games kunnen Amsterdam en Rotterdam in de weg zitten. In Maastricht een stad met Europese allure (o.a. Maastricht Treaty) zal het Songfestival het middelpunt zijn, ook met de openingsceremonie. Afwachten wie het beste bidbook heeft. Vlak ook niet uit dat belangrijk is wat een kandidaatstad financieel te bieden heeft. Door het financiēle plaatje is Düsseldorf ook onverwacht de gaststad voor 2011 geworden.

 7. Peter schreef:

  Amsterdam gaat het niet worden. Halsema begint al te pruttelen en Ziggo Dome staat ineens ook niet meer te springen. Ik als Amsterdammer ga liever voor Rotterdam, inderdaad een booming city, beter dan het uitgedoofde Amsterdam. Goed alternatief is Maastricht.

 8. GerardMartin schreef:

  Ik ga voor het meest centraal legen Utrecht.

 9. GerardMartin schreef:

  legen=gelegen

 10. Nordman schreef:

  Moet er nog steeds aan wennen als ik ergens Netherlands 2020 voorbij zie komen. Wat een ongelooflijke prestatie heeft Duncan neergezet en ik ben hem zo dankbaar. Wat mij betreft gaat het volgend jaar in Rotterdam (mijn eerste keus) of Amsterdam plaatsvinden. Beide steden zijn makkelijk bereikbaar voor iedereen en hebben genoeg hotels. Niet zo moeilijk doen verder :) Maastricht moet het sowieso niet worden. Ik blijf herhalen dat dat voor de meeste Nederlanders gewoon te ver is. Het festival wordt in NL gehouden, dus zorg er voor dat er dan ook zo veel mogelijk NLse bezoekers/fans bij kunnen zijn.

  • Richard schreef:

   Beetje Randstedelijk denken ;-). Nederland is echt maar een postzegel. Zelfs voor mensen uit het noorden is Maastricht nog binnen 2,5 uur te bereiken.

   • Kenny schreef:

    Ik vind Amsterdam en Rotterdam ver genoeg. ;)

   • Dirk Marko schreef:

    +1) helemaal eens.

   • Dirk Marko schreef:

    Met Richard

   • Wim48 schreef:

    Ehm, niet dus. Groningen-Maastricht is bijna 4 uur.

   • Peter schreef:

    Maak je er toch een leuk dagje of weekend van Wim48

   • Richard schreef:

    Wim48 het is iets langer dan 2,5 uur. Via Nederland is het iets meer dan 3 uur volgens Google Maps. Via Duitsland kan het nog iets sneller.
    Blijft dat Groningen-Maastricht in Europese begrippen relatief kort is.

    Verder maakt het mij persoonlijk niets uit waar in NL het gehouden wordt, als Limburger ben ik niet persé voor Maastricht.

  • Peter schreef:

   Wat een onzin Nordman. Maastricht is net zo goed te bereiken als Rotterdam of Amsterdam. Voor iedereen uit het Zuiden is Rotterdam of Amsterdam weer te ver, dus gaat jouw stelling totaal mank. In Nederland is alles makkelijk te bereiken. Helaas denkt men hier alleen voor eigen parochie, het moet niet alleen voor de Nederlander goed te bereiken, maar voor alle gasten die tijdens het ESF naar Nederland gaan komen. Wat mij betreft valt Amsterdam gewoon af, alleen al om de arrogante houding van Halsema nu weer. Amsterdam is een dorp vergeleken met Rotterdam of Maastricht.

   • Nordman schreef:

    Helemaal geen onzin. Voor de meeste mensen zal een stad als Amsterdam/Rotterdam/Utrecht gewoon centraler liggen, duh. Maastricht gewoon in één van de postcards, hebben ze ook hun 1 min of fame gekregen. Opgelost.

   • Peter schreef:

    Typisch een antwoord van iemand die denkt dat Nederland om Amsterdam of Rotterdam draait. Er is gelukkig veel meer dan dat. Je laatste opmerking is al helemaal denigrerend naar een wereldstad als Maastricht. Doe Amsterdam maar op een postzegel volgend jaar, meer is dat dorp niet waard. Nu helemaal: !!GO MAASTRICHT!!

  • Marian schreef:

   Beste Nordman, Is het voor de mensen van Maastricht en omstreken dan niet te ver?????om naar Amsterdam of Rotterdam te gaan EN zijn WIJ dan GEEN Nederlanders?

   • Nordman schreef:

    Begrijp ik, maar als heel Nederland naar Maastricht moet of heel Nederland naar Leeuwarden, dat is toch veel te ver voor de MEESTE mensen? Daarom zeg ik: Amsterdam of Rotterdam, daar please je de meeste mensen mee wat mij betreft. Mocht het Maastricht worden, dan ben ik blij voor de mensen die dat graag willen. Ik slaap er niet minder om, want ik ga er hoe dan ook heen, maar mijn voorkeur is het niet.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Hoe fijn ik het ook vind als het in mijn stad Rotterdam gehouden wordt, ‘het probleem’ Maastricht vind ik sterk overtrokken. Je boekt gewoon een hotelletje in of rond Maastricht (er zijn er genoeg, ook gezien het feit dat een grote Eurotop daar ooit gehouden is). Ik denk dat we een onderscheid moeten maken tussen het eigenbelang en het belang van de organisatie. Wie de beste bid heeft, moet het gewoon worden. En als ik naar Maastricht moet reizen, vind ik dat ook best zijn charme hebben, hoor. Gezellig hotelletje, bourgondische sferen, een heel ander stukje Nederland. Dus hoewel ik in eigen belang nog steeds hoop op Rotterdam, zou ik kunnen leven met Maastricht. Het is een enorm leuke en sfeervolle stad. Randstedelingen die tegen de reis en de kosten op zien moeten zich realiseren dat organisatie voor gaat op eigen belangen. Want dat laatste is gewoon natuurlijk het geval, wees daar eerlijk in. Dat ben ik ook.

 11. Liesbeth schreef:

  Het is maar net hoe je er naar kijkt : toen het in 2011 in Düsseldorf gehouden werd, riepen veel mensen dat het zo lekker dichtbij was. Dan vind ik het argument dat Maastricht te ver zou zijn, erg zwak. Daar komt nog bij dat naast AirPort Maastricht-Aken ook de luchthavens van Köln -Bonn, Düsseldorf , Luik en Eindhoven vlak bij liggen. Eigenlijk ben ik gewoon zo blij dat het me niet veel uitmaakt waar het in NL wordt georganiseerd …maar dát het in Nederland gaat gebeuren is toch gewoon fantastisch ! ( maar hoop toch stiekum op M’tricht)

  • Peter schreef:

   Helemaal met je eens. Alleen ben ik bang dat het MECC qua accomodatie niet geschikt is. Wat ik er van gezien heb: laag plafond, geen tribunes/zitplaatssen wat allemaal extra kosten met zich meebrengt. Wat sfeer, gezelligheid en natuurlijk lekker eten betreft heeft Maastricht dan mijn voorkeur, leuk weekendje weg in de buurt dan, maar Rotterdam is natuurlijk wel weer mondiaal op dit moment.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Daar zit zeker wat in. Daarom ben ik ook zo benieuwd wat voor budget de verschillende steden/regio’s ter beschikking stellen. Steekt Maastricht er bv ver bovenuit met budget, dan kunnen ze met hun geld nog de ‘gebreken’ wegnemen.

 12. Liesbeth schreef:

  Heb gelezen dat het plafond 2 meter lager is dan de gewenste hoogte, maar of dat doorslaggevend zal zijn? Geen idee? Verder hebben ze al een doordacht bidboek klaar en financieel zou ook al aardig wat mogelijk zijn? Zou het gewoon ook fair vinden dat na 5x randstad ( inclusief R’dam Jesc) nu ook een andere regio de kans krijgt.

  • Adrianus schreef:

   Ik denk dat dat lage plafond van meer doorslaggevend belang is dan sommigen denken. Dat heeft rechtstreeks effect op de beelden die ze daar kunnen maken. Dat ziet er op TV met zo’n laag plafond natuurlijk veel minder fraai uit dan in de veel hogere zalen dan van ZiggoDome en Ahoy, die wel de gewenste hoogte hebben.
   Daar moet Maastricht dus heel veel extra’s tegenover kunnen stellen om Rotterdam of Amsterdam te kunnen overtroeven. En de vraag is maar of dat lukt.
   Daarnaast….. ook niet onbelangrijk….. Er zit natuurlijk ook een economisch belang aan voor Nederland. Als het in Maastricht gehouden wordt, is de kans heel groot dat veel bezoekers logies zoeken (in hotels, airbnb’s etc) in België en Duitsland. Dan druipt de winst die er gemaakt kan worden af naar onze buurlanden, terwijl de kosten door Nederland gemaakt worden. Dat lijkt me toch best een punt van overweging.
   In Rotterdam en Amsterdam blijft alle economische winst binnen onze grenzen.

   Ik lees hier soms opmerking over Randstedelijk denken. Maar ik wil daar toch ook graag provinciaal denken tegenover stellen. De twee meest kansrijke (qua afmetingen en grootte) zalen staan nou eenmaal waar ze staan, dat is een feit waar je niet omheen kunt. Alle andere steden beginnen dus voor het belangrijkste punt waar het om gaat (de zaal) op achterstand. Want: of te klein/laag (MECC) of te groot/sfeerloos (Gelredome). Dat heeft dus niks te maken met sfeer van de stad of het feit dat het niet in de Randstad ligt. Ik vind het provinciaal om te zeggen dat het niet een van de twee meest ideale zalen moet worden, omdat de aandacht altijd al gaat naar die steden waarin ze staan en nu de rest van Nederland aan de beurt is. Daar gaat het toch niet om. Nederland moet aan 200 miljoen mensen in Europa laten zien dat we zo’n festival feilloos kunnen organiseren, goed in beeld gebracht in een zaal met flair.
   Daarnaast, maar in mindere mate, moeten de daadwerkelijke bezoekers van het festival op een feestelijke plek terechtkomen, waar het een weekje goed toeven is.
   Daar voldoen steden als Amsterdam, Rotterdam en Maastricht zeker aan. Arnhem naar mijn idee minder.
   Als het gaat om internationale uitstraling en bekendheid, dan heeft Maastricht dat weer minder dan Amsterdam en Rotterdam. Dat is niet zo omdat ik dat hier zeg, maar daar zijn echt wel cijfers en statistieken die dat bevestigen.
   Maastricht afficheert zich als de stad waar de EU geboren is, en noemt dat als belangrijke reden om het ESC nu daar te organiseren. Maar…… De helft van de landen die deelnemen, zijn niet eens lid van de EU. Dus dat slaat eigenlijk nergens op. Hoe leuk en mooi Maastricht ook is, en hoe graag ik die stad ook onder de aandacht van toeristen wil brengen, voor mij is een van de belangrijkste redenen om het daar niet te houden dat het MECC niet de meest geschikte locatie is. Als Ahoy daar stond of de ZiggoDome, dan mocht Maastricht van mij meteen beginnen met het podium opbouwen.

   Nederland laat zijn grote variatie aan steden, stranden, bezienswaardigheden zien in de postcards. Maar het moet vooral aan Europa laten zien dat we een prachtige show kunnen maken, met een top decor in een top zaal. Want het is tenslotte niet een toeristisch programma, maar een Muziek Event voor TV,

 13. Liesbeth schreef:

  Lijkt me heerlijk op al die mooie pleinen(OLvrouweplein, Amorsplein, Vrijthof, Markt) Public Viewing, zodat al die fans die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen er toch van mee kunnen genieten. En als pauze-act André met orkest en met medley van NL deelnemers live op de bühne …

 14. Sake schreef:

  Ahoy Rotterdam!! Hebben alle faciliteiten!!

  • SW schreef:

   Giel Beelen zegt ineens dat hij gehoord heeft dat het Maastricht gaat worden…
   Ik vertrouw Giel niet snel (en geloof ook niet dat de keuze al gemaakt is), maar toch opvallend. Ben benieuwd van wie hij dat heeft gehoord.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Ik denk dat hij gewoon de klok heeft horen luiden, omdat de bidbooks nog niet af zijn, de criteria nog niet vastgesteld zijn en de EBU zijn fiat moet geven en die komt pas de komende maanden erbij om te beoordelen. Misschien heeft Giel sommige mensen van de omroep hun voorkeur horen uitspreken, maar dat is dan anders dan een besluit.

  • Starkoo schreef:

   Was met het junior songfestival net groot genoeg voor het grote festival te klein. Groot genoeg zijn alleen de voetbal stadions. KNVB kan best mee werken!

 15. Beer schreef:

  Ik hoop zelf op Utrecht of Amsterdam. Rotterdam Ahoy vind ik niet echt een toplocatie voor een televisieprogramma.

 16. Michael schreef:

  Ik hoop op utrecht

 17. Daan schreef:

  Maastricht zou een ramp zijn qua toerisme. Denk ff na, dan komen ze via vliegvelden vanuit Belgie of Duitsland binnen, hop, das al geld wat we missen; (gaan daar al eten op airport of misschien zelfs een hotel buiten Nederland) De toeristen gaan vanuit Maastricht ook echt niet denken “oh laten we even Utrecht, Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam of Amsterdam bezoeken” Niemand will immers dan twee en een half uur in de trein zitten. Die denken dan eerder “oh Antwerpen of Aken!” Hup, weer geld weg wat hier gespendeerd zou kunnen worden. Ik snap dat het iedereens droom is dat hun eigen stad het organiseert. maar Rotterdam is gewoon veruit het meest praktisch. Dichtbij de trekpleisters van Delft, Den Haag en Leiden. Veel hotels, grote Venue, genoeg plek voor Eurovillage en Euroclub en internationaal bekend. Bovendien hebben de omroepen al gezegt te willen focussen op Nederlandse inovatie en waar kan je dat beter vinden dan Rotterdam en TU Delft?

  En ja, het argument van “Maastricht is te ver voor de meeste NEderlanders”gaat hier ZEKER op. Iedereen die ik spreek in mijn omgeving wilt gaan naar het Eurovisie, of het nou de tandarts, kapper, vrienden, buren etc zijn. Die gaan niet twee en een half uur naar Maastricht reizen, laat staan om Eurovillage te bezoeken.

  • Peter schreef:

   Tja als ze dat er niet voor over hebben zijn het ook geen echte fans, maar ‘wannabees’. Omdat het in Nederland gehouden wordt wil men er bij horen, ook zo typisch Nederlands. En je gehele statement raakt kant noch wal Daan. Hoe meer tegenstand er is voor Maastricht, hoe meer ik er voor pleit. Je kunt hier zoveel meer dan in de Randstad. !!!GO MAASTRICHT!!!

   • xxx schreef:

    Eens. Düsseldorf werd in 2011 als lekker dichtbij beschouwd, Maastricht vind men nu te ver. Belachelijk, het zijn mensen die allemaal alleen vanuit zichzelf bekijken wat het voordeligst is. Typisch….
    Het gaat er ook om welke sfeer de gaststad kan creeëren en hoe groot de “bruidsschat” is die ze vor de organisatie overhebben. De omroepen zullen namelijk op hun centen MOETEN letten. Het festival wordt in Nederland gehouden, d.w.z. dat dat in Holland moet zijn.
    Ik wil er volgend jaar graag bij zijn, of het nu Amsterdam, Leeuwarden, Rotterdam, Maastricht of whatever wordt. Ik hoop alleen dat de organisatie er een geweldig gebeuren van kan en gaat maken. Dat is het bekangrijkste……

   • JECH schreef:

    Helemaal mee eens! Ik ga voor Maastricht, love it!

  • riccardo schreef:

   Het is iets persoonlijks maar wat ik tegen heb op Maastricht is dat dat qua beeld en gevoel zo’n Anton Piek/ Rieu sfeer oplevert. Weinig innovatiefs of eigentijds te bekennen hier volgens mij. En idd voor de meeste Nederlanders niet echt lekker op de route. Zit je in modern hip Rotterdam wat dat betreft wel veel beter en biedt nieuwe bezoekers interessante mogelijkheden en een frisse blik op een stukje Nederland. Amsterdam is uit eigen ervaring als stad nog altijd completer en gezelliger maar heeft ook al andere hele grote evenementen op de planning staan. Utrecht dan weer de meest centrale en eenmaal op locatie is alles te belopen. Die vlieghangar in Enschede lijkt me cool als hal, gewoon weer eens wat anders.
   Benieuwd welke stad deze rat race gaat winnen.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Nu ga je bezoekers centraal stellen. Dat is je recht, hoor. Maar ik vind dat de organisatie centraal gesteld moet worden en de mogelijkheid om een toffe show de huiskamers binnen te brengen. Maastricht is een mooie, levendige stad, ook een populaire studentenstad.
    Mijn voorkeur: Rotterdam , maar Maastricht geen probleem als het aan de criteria kan voldoen.

   • riccardo schreef:

    Had er een Ziggo op de plek van de Jaarbeurs gestaan dan had die mijn voorkeur. Dat het een geweldig televisie evenement wordt ga ik vanuit. Rotterdam spreekt ook mij zeker tot de verbeelding.

  • Gerrit schreef:

   Oh jij had ook al iets dergelijks gepost zie ik nu. Maar inderdaad helemaal met je eens. Dit punt moeten we zeker wel in overweging meenemen. Wat levert het ons op. Het zou zonde zijn als we veel inkomsten mislopen, aangezien het evenement zelf natuurlijk hoog in de kosten loopt.

 18. Kenny schreef:

  Amsterdam of Rotterdam is gewoon het beste punt. ;)

 19. Kenny schreef:

  Amsterdam of Rotterdam is gewoon het beste punt. ;)

 20. Liesbeth schreef:

  Jazeker, al die toeristen gaan lekker eten op een buitenlandse AirPort en dan aansluitend gezellig naar Antwerpen, want dat ligt immers om de hoek( ???). Kom aub wel met steekhoudende argumenten!

 21. Mark schreef:

  Laten we nou niet moeilijk doen… Ahoy en Ziggo Dome zijn de enige twee venues in Nederland die het ESC aan kunnen; Amsterdam en Rotterdam zijn In internationale termen slechts “suburbs” van elkaar – er is op een uurtje van beiden locaties genoeg capaciteit qua hotels.

  Andere Steden vallen bij voorbaat af – als je Maastricht kiest vliegt het merendeel naar Dusseldorf of Brussel – da’s dichterbij… lijkt me jammer van al die luchthaventax….

  Het NBTC mag “spreiden” met iets anders: Nederland wil geen “Milstreet” toch? ??

  • xxx schreef:

   Als hij dat allemaal al onderzocht hebt, zou ik even contact opbemen met de kandidaatsteden en de omroepen. Spaart geld uit wat ze beter anders kunnen besteden.
   Düsseldiorf is voor ons toch ook minder aansprekend dan Berlijn of Keulen. Toch had deze stad het beste bid voor 2011 en dat ging dus voor op Berlijn (stad van de eenheid) waar het festival nog nooit gehouden was.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Precies. Het ESF is nog steeds in de eerste plaats een tv-programma. En wie de beste bid heeft gaat er met de winst vandoor. Wat mij betreft heeft reistijd voor Nederlandse fans niet de eerste prioriteit. En wat voor de een dichtbij is, is voor een ander ver. Wie graag wil moet er iets voor doen, ook al duurt de reis 2 uur. De criteria die in juni bekend worden en de bids moeten de doorslag geven. Ik ben erg benieuwd wat de verschillende kandidaat-steden te bieden hebben.

  • Daan schreef:

   Precies. Het word gewoon Rotterdam of Amsterdam.

 22. xxx schreef:

  Overugens is de festivalsfeer in kleinere steden als Oslo en Malmö waar het festibval compact georganiseerd kan worden vaak beter dan in hele grote steden als Moskou, Wenen en wat kanger geleden Birmingham.

  • xxx schreef:

   Sorry voor de typefouten. Met dikke vinger is het lastig op het mobieltje.

 23. HJ schreef:

  HOe hoog moet een gebouw eigenlijk zijn? De Jaarbeurs is namelijk vrij laag. Heeft dus een laag plafond. Kan dat roet in het eten gooien voor Utrecht 2020? Lijkt mij echt één van de beste opties qua locatie (midden-Nederland). Wie weet hier de regels van?

  • Daan schreef:

   15 meter hoog, waardoor Maastricht ook gelijk afvalt (naast het feit dat ze geen 8000 bedden hebben) :)

   Laat Rotterdam het gewoon doen in samenwerking met Den Haag. Eurovillage op Malieveld en Euroclub in Unie., oh wacht. Naja in een andere club dan.,

   • Frank schreef:

    Hmmmm, dan zou de RAI in Amsterdam dus ook nog kunnen… Europahal 1 met 16 meter en plaats voor meer dan 10000 mensen…. ?

  • riccardo schreef:

   Jaarbeurs heeft enkele hallen die hoog genoeg zijn en ook ruimte zat. Bovendien spreekt de compactheid van het Jaarbeursplein gebied als locatie met Beatrix gebouw en theater, het station, Tivoli Vredenburg en het stads centrum op erg korte loopafstand en onder handbereik me aan. Nadeel, het is niet ingericht als concertzaal maar ze doen in dat soort gelegenheden niet anders dan ombouwen en aanpassen. Erg mooi van de buitenkant is zo’n hallen complex niet. Moet mogelijk zijn?

 24. Ries schreef:

  Brabanthallen!

 25. Mvaneijk97 schreef:

  Mijn 1ste keuze is de Ziggo Dome maar Ahoy lijkt mij de beste keuze. Meerdere zalen voor the show zelf, perscentrum en kleedruimtes.

  Ook goed bereikbaar en genoeg hotelbedden

 26. Dick schreef:

  Persoonlijk maakt het mij geen zak uit in welke stad het gehouden wordt als het maar een mooie show wordt en Nederland als land op de kaart gezet wordt. Bij een slimme aanpak kan het veel opleveren.

 27. Maarten schreef:

  Mij maakt het ook niets uit waar het in Nederland gehouden wordt. Als het inderdaad maar een mooie show wordt. Belangrijk vind ik dat we ook een goede inzending sturen en niet zoals de afgelopen edities dat het gastland onderaan gaat eindigen. Ik ben wel benieuwd wie het zullen presenteren. Ik vrees dat ze voor Jan Smit gaan, maar dat hoop ik niet.

  • Kees schreef:

   Wat is er mis met Jan Smit? Echt alle kritiek toch op die man, waarom? Hij doet al jaren het songfestival, ik wil er ook wel mensen hebben staan die nog enige kennis en interesse in het evenement hebben. En niet alleen maar mensen die nu even aankloppen omdat het een grote klus is en ze zichzelf in Europa nu mooi in de kijker kunnen spelen.

   • Maarten schreef:

    Persoonlijk vind ik hem niet echt een goede presentator. Denk dat hij dan beter kan gaan zingen. Ook als zijn muziek mijn smaak niet.

 28. Sanne schreef:

  Ik begrijp dat mensen eens iets anders dan de Randstat willen, maar dat zijn nu eenmaal de steden die het meest geschikt zijn. Check alle punten maar eens waar de stad/locatie aan moet voldoen. Dan valt de rest allemaal af. Ja sorry mensen, nu gelijk boos worden en mij aanvallen, ik heb de regels/criteria punten niet bedacht. Het zal Amsterdam of Rotterdam worden, en ik zet in gezien de drukte al in Amsterdam op Rotterdam. En dat is inderdaad een prima plek.

  • Sanne schreef:

   Oh het typen ging niet helemaal goed haha, iets te snel.
   *Randstad
   * nu niet gelijk boos worden..

  • Nordman schreef:

   Helemaal mee eens :) Ik las dat de MECC al niet geschikt zou zijn vanwege de hoogte. Als dat zo is, dan gewoon simpel houden: Rotterdam of Amsterdam. In Rotterdam kun je ook mooie drone beelden schieten overigens. Het is het Manhattan van de BeNeLux, mooie promo ook.

   • dick schreef:

    In Rdam kun je mooi de skyline gebruiken voor projecties (zoals destijds Jean Michel Jarre tijdens zijn concert ook deed). Het be- (cq uit)lichten van gebouwen of bruggen e.d. kan een fantastisch plaatje opleveren. Maar goed ook Adam heeft zijn sterke punten. M.b.t. presentatie hoop ik dat men out of the box denkt en iemand met humor neerzet: een persoonlijkheid die de shows kan dragen en dat hoeven wat mij betreft geen 4 presentatoren te zijn die gespeeld grappig staan te doen en elkaar de vliegen af staan te vangen. Kortom mogelijkheden zat denk ik om over na te denken maar ik hoop toch niet dat Smit die klus krijgt, hij moet zich richten op de muziekfeesten en de incidentele presentatieklussen van de kleinere programma’s waar hij er al genoeg van doet wat mij betreft. Overigens heb ik dit jaar the day after de show met nederlanfs commentaar gekeken en ik moet eerlijk zeggen dat ik vind dat Cornald Maas en Jan Smit het eigenlijk best goed deden, ze raken op elkaar ingespeeld en was allemaal best te pruimen. Volgend jaar lekker voor de buis en dan gewoon het uitzending volgen met beide heren:-).

 29. Adrianus schreef:

  De twee zalen die het meest geschikt zijn, zijn ZiggoDome en Ahoy, qua grootte, hoogte, bezoekers die erin kunnen. Dat ze in twee steden in De Randstad staan is van ondergeschikt belang. Het gaat om een TV-show, de 200 miljoen mensen thuis in Europe, moeten mooie beelden van een ruime feestelijke zaal kunnen zien. Dus er moet gekozen worden voor de zaal die daarvoor de beste papieren heeft.

  Ook al is Maastricht een leuke stad, MECC is niet de meest geschikte zaal. Het zou onlogisch zijn om Maastricht als hoststad te kiezen met elke belangrijkste reden dat de aandacht nu wel eens uit mag gaan naar een stad buiten de Randstad.
  Het gaat hier niet om een toeristisch programma, maar om een van de grootste TV Muziek Events ter wereld. Dus moet gekozen voor die locatie waar dat technisch gezien het beste kan worden uitgevoerd. De rest eromheen zijn randzaken.

  • Jan schreef:

   Jij begrijpt het! Zo is het precies! Het gaat nu even niet om het calimero gedrag, ah kiezen ze weer voor de Randstad, het is oneerlijk.. We moeten nu even verder kijken, we moeten de beste locatie/zaal hebben, en ja, die zitten nu eenmaal in Amsterdam/Rotterdam.

 30. robbert-rotterdam schreef:

  Ik vind hem geen slechte presentator, maar voor een internationale show schiet zijn Engels tekort. We moeten gewoon geen mensen kiezen met steenkolenuitspraak. Dat kon in 1958 of 1976, maar moeten we niet meer willen in 2020. En dan blijven er maar een paar kandidaten over. Hoge eisen mogen op dit gebied gesteld worden. Presentatoren zijn een internationaal visitekaartje. Alsjeblieft geen sluitpost .

  • dick schreef:

   JUIST: Fluitsma was destijds een verschrikking!!!!!! Ik zeg voor komende editie: Karin Bloemen!!!!!! :-)

   • Sake schreef:

    Presentatiekwartet (wens): Dionne Stax, Doutzen Kroes, Tim Douwsma, Rik van de Westelaken.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Als je de grappige kant op wil, dan is Bloemen idd een optie.

 31. RobOranjeFinland schreef:

  Presentatie Duncan & Ilse…………………..de puntentelling Doutzen Kroes & Margreet van de Linden

  • Peter schreef:

   Hoezo Doutzen Kroes? Alleen voor het plaatje blijkbaar en gaan we als Nederland dezelfde richting op die andere landen dus ook al jaren doen. Ze heeft nul komma nul ervaring hier in. Rik gaat helaas niet lukken in de maand mei, opnames Wie is de Mol. Ik zeg Dionne Stax, Eva Jinek, en in de green room Tim Douwsma of iemand die het festival een warm hart toe draag al jaren, o.a. zijn dat Koos van Plateringen en Sander Lantinga. Beiden van de commerciële omroep, maar Koos gun ik het van harte.

   • Jossie schreef:

    Toch niks mis mee met dat mooie plaatje Doutzen Kroes ?. Een van Nederlands meest bekende gezichten en daarbij een mooie warme uitstraling.
    Mijn ideale presentatoren zouden ook diegene zijn die jij voorstelt. Toch denk ik dat Avro/Tros een aantal van hun mensen gaat inzetten. Vrees het want vind ze leuk voor de Nederlandse kijker maar voor Europa weer te polderlijk.
    Je kan natuurlijk ook een wat meer komieke kant opgaan zoals de Zweedse Petra Mede maar dan van Nederlandse kleibodem , La Bloemen. Krachtige persoonlijkheid die zo een show net als in 2013 in haar eentje kan dragen.

 32. xxx schreef:

  De Noordhal van het MECC kan 30.000 mensen laten bij concerten. Dit is ongeveer wat AHOY en Ziggo Dome samen kunnen bieden. Als men veel toeschouwers de gelegenheid wil bieden om erbij te zijn; en men wil niet naar een voetbalstadion wil blijft het MECC een kansrijke optie.
  Ik hoorde van een Limburgse kennis dat dit jaar de finale van een Limburgse Carnavalsliedjes wedstrijd in het MECC gehouden is. Ik weet niet in welke hal.
  Hierbij een sfeerimpressie van een lokale omroep….
  Het podium is eenvoudig zonder led. Er is wel de Maasbrug nagemaakt waarover de artiesten naar het podium liepen en het decor lijkt mij oke. Voor het sobgfestival wordt het natuurlijk iets met meer mogelijkheden.
  Link: https://www.youtube.com/watch?v=2t0rFFIFFW0
  Wat ze daar in elk geval goed doen begreep ik, is het verbieden van vlaggen aan een stok, zodat deze niet hinderlijk door het beeld gezwaaid kunnen worden

  • Klaas schreef:

   Niet in 1 zaal, en daar gaat het om. Maastricht wordt hem echt niet. Hoe leuk het ook zou zijn, maar ze voldoen niet aan alle strenge eisen. Helaas.

  • Adrianus schreef:

   Het punt is dat het hier niet gaat om een gewoon concert. Het gaat om een show voor TV. Er moeten heel veel beelden vanuit en van de zaal gemaakt worden, met camera’s die op hoge zwengels door de zaal bewegen om een mooi ruimtelijk beeld te maken. Dan wil je ook publiek in de hoogte zien. Wat ik hier op YouTube zie van die zaal is een relatief laag plafond, dat maakt het weinig spectaculair. Die feestende mensen in de zaal zitten daar niet mee, maar de mensen thuis wel. Die moeten niet het idee krijgen dat ze naar een feest in een buurthuis zitten te kijken. Deze zaal heeft veel beperkingen en daar worden regisseurs niet blij van. Zeker niet als er elders in het land zalen zijn die wel veel meer hoogte hebben waar ze veel mooiere beelden kunnen maken.
   Uiteindelijk gaat dat doorslaggevend zijn. Hoe graag Maastricht ook wil.

  • Lambikfan schreef:

   Het gaat erom dat Nederland ten aanzien van zo’n 200 miljoen tv kijkers een productie kan (en moet) neerzetten van wereldformaat. Om iets groots neer te zetten heb je een grote ruimte nodig waarbij hoogte als extra dimensie een enorme toegevoegde waarde heeft. Denk hierbij aan het beter kunnen belichten en toepassen van nieuwe special effects zoals indoor vuurwerk. Het filmpje waar je naar verwijst geeft mij niet de indruk dat het MECC een zaal is waar je het meest spectaculaire tv evenement van het jaar en misschien wel in de geschiedenis van Nederland kan organiseren.

   Als je dan bijvoorbeeld naar Ahoy kijkt waar jaarlijks de vrienden van Amstel Live gehouden en dit vergelijkt met de beelden uit het MECC filmpje dan lijkt mij dat de beelden voor zich spreken. Even wat voorbeelden

   https://www.youtube.com/watch?v=777GlZ2tHHQ
   https://www.youtube.com/watch?v=GYaCUBWThl4
   https://www.youtube.com/watch?v=2K45ptr5YI8

   Als je dergelijke producties naar een live tv evenement kan brengen (en goed in beeld kan brengen) ben ik ervan overtuigd dat je hiermee iets neerzet waarmee we Nederland van de allerbeste kant kunnen laten zien.

   Laten we eens afstappen van besluitvorming op basis van emotie en onderbuik zodat dit evenement gehouden kan worden in een zaal die een dergelijk evenement recht doet. Stop met het opvoeren van drogredeneringen en zaken die er niet toe doen. Een coach zal in de belangrijkste wedstrijd van het jaar immers ook zijn beste spelers opstellen.

   Er zijn in Nederland twee zalen waar je een dergelijk evenement optimaal in beeld kan brengen, te weten Ahoy en Ziggo Dome. Laat de publieke omroep en EBU daar een overwogen keuze in maken zodat Nederland volgend jaar de wereld kan verbazen.

 33. xxx schreef:

  Ik zuig het niet uit mijn duim. Kijk op de site van het MECC. Capaciteit Noordhal. Maar ik heb ook al begrepen dat ze ook nog de mogelijkheid hebben om hallen te koppelen. Hoe dat werkt weet ik niet. De Gelderlander hier meldt zojuist dat Arnhem zich verheugd op een locatiebezoek half juli. Wordt het wellicht toch een stadion. In Düsseldorf kon dat toen best, maar Kopenhagen 2001 had geen sfeer. Het ligt eraan hoe e.e.a. opgezet en aangekleed wordt.
  We wachten af. Het is wel duidelijk dat men ook verder kijkt dan A’dam en R’dam, alhoewel ik daar ook niets op tegen heb.
  Hrt zal viiral ook aan het financiele plaatje liggen dat de gaststad aan kan bieden. Zie Düsseldorf 2011, die stad was vooraf echt niet favoriet.

  • Matje schreef:

   Wat ik weet is dat Düsseldorf in alle opzichten niet een fijn evenement was . Mocht je een beetje pech gehad hebben dan had je een hotelkamer wat voor Nederlandse begrippen een behoorlijke afstand was ( 35 km). De sfeer was er ook niet en uiteindelijk vind ik het zelf een klinische bedoeling wat de gehele show betreft . Behoede dat dit ons volgend jaar overkomt! Het is nu eenmaal zo dat Rotterdam / Amsterdam eigenlijk degene zijn dir alles wat wenselijk is ( beschikbare accommodaties) voorhanden hebben.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Ik herken niet wat je zei over de afstand van de hotelkamers. Ik heb zelfs maar enkele weken van tevoren besloten dat ik de semi bij wilde wonen en kreeg met gemak een kamer in de stad zelf, ik geloof via booking.com De stad zelf was niet bijzonder opwindend. Rotterdam heeft tegen die tijd zeker de benodigde accommodatie, net zoals Maastricht. Als de laatste een Eurotop kon organiseren met delegaties uit vele landen, kan ze dat wat betreft accommodatie zeker weer. Amsterdam is twijfelachtig als er meerdere festiviteiten in dezelfde periode plaatsvinden. Dus dat hangt van de uiteindelijke datum af.

   • Peter schreef:

    Tjeempie da’s een eind weg hoor, 35 kilometer. Pffffffffffffffffft

 34. Marco schreef:

  Het is toch mooi om te zien, dat terwijl de MSM zich na de Nederlandse winst meteen druk maakten over de kosten van het evenement, er in het hele land enthousiaste mensen zijn die zich maar wat graag inspannen om het evenement te hosten en er iets moois van te maken. Trots op Duncan en trots op al die enthousiaste mensen!

 35. Tippy2 schreef:

  Rotterdam mag dan modern zijn, ik vind het maar een ongezellige stad. Ook opletten geblazen voor gasten ivm crimineeltjes. Dan ga ik nog liever voor Utrecht, maar Maastricht heeft veruit de voorkeur :-)

 36. RobRotterdamESC2020 schreef:

  Ach zo heeft iedere stad wel zijn goede en minder goede kanten ………..toch heeft Rotterdam de beste locaties voor het Eurovisie Songfestival………….

  • robbert - rotterdam schreef:

   Dat moet nog blijken als dadelijk de definitieve criteria naar boven komen. Ik help het je hopen.

  • Esmee schreef:

   Het openbaar vervoer vanaf Ahoy in Rotterdam is wel heel goed. Er is een loopbrug direct naar het metrostation waar ook het busstation en de taxistandplaats is. Je stapt daar op op wat je wilt, en je stapt uit waar je moet zijn.

 37. Esmee schreef:

  Als de hal in Maastricht niet hoog genoeg is dan houdt het op.

  • Esmee schreef:

   Plus: lang niet iedereen komt met een auto. Maar de laatste trein vanuit Maastricht, naar bijvoorbeeld Eindhoven, rijdt om ongeveer 11.50 uur ‘s avonds. Daar wordt zelfs met de Vrijthofconcerten van Rieu in juli geen uitzondering voor gemaakt. M.a.w.: ook die mensen moeten voor minstens een nacht een hotel kunnen boeken.

   • ××× schreef:

    Volgens mij hebben zuider- , noorder- en oosterlingen hetzelfde probleem als het in A’dam of R’dam is en ze met openbaar vervoer reizen. Of maakt het dan niet uit??? Niet bij stilgestaan denk ik. Graag vooraf nadenken…..

   • Esmee schreef:

    @ xxx Ik doelde op hotelcapaciteit.

   • Peter 39 schreef:

    Dus Maastricht valt af.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Nee, niet per se. Als blijkt dat het idd een van de absolute criteria is dat het een x-hoogte heeft en de Maastrichtse hal heeft die niet, dan lezen we wel in het bidbook van Maastricht of ze daar iets aan (kunnen) gaan doen. Misschien is Maastricht wel bereid miljoenen euro’s meer uit te geven dan de concurrentie, zodat ze kunnen gaan starten met bepaalde verbouwingen aan het complex. Ik ben echt benieuwd naar de bedragen die de verschillende gemeentes en regio’s er voor over hebben.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Hoeft niet. Bij Ahoy is ook niet lang geleden het dak vernieuwd en zeven meter opgetild. Het kan dus, het is maar hoeveeet de betreffende gemeente ervoor over heeft.

 38. ××× schreef:

  Wat de presentatie betreft denk ik niet dat we een all white kwartet krijgen. Dat is geen juiste afspiegeling van de bevolking.
  Ik las dat Duncan evt. ook wil. Zijn Engels is prima, maar of het ook een goede presentator is weten we niet. Soms denk ik aan Edsilia, die vond ik vorig jaar bij EiC heel spontaan.
  Afwachten of men überhaupt 4 presentatoren wil. Soms is less more!

  • Esmee schreef:

   Wat presentatie betreft moet je niet kijken naar wat een juiste afspiegeling van de bevolking zou zijn, maar wie het beste kunnen en willen presenteren. Voor mijn part zijn die presentatoren allemaal groen. Kleur doet er niet toe. Kwaliteiten doen er toe. En als daar dan toevallig wel of geen persoon met een kleurtje bij zit, dan is dat gewoon zo.

 39. xxx schreef:

  Mij persoonlijk maakt het niet uit, maar toch denk ik dat men ercrekening mee houdt. Eva Jinek samen met haar vervangster (tijdens haar zwangerschap) Nadia Moussaid bijvoorbeeld.

 40. Gerrit schreef:

  Ik kijk er denk ik toch even wat anders naar. Ik ben heel benieuwd hoe Maastricht zich wil neerzetten, op alle punten, want het zou bij mij alleen maar enorm veel vragen oproepen. Hoe ze met bepaalde zaken om willen gaan. Hoe ik het nu zie, gaat de stad en dan Nederland echt wel veel inkomsten mislopen. Er kan niet vanuit elk land op vliegveld Maastricht geland worden. Deze mensen zullen dus vliegen via België of Duitsland verwacht ik aangezien Maastricht dicht tegen de grens ligt. Met het songfestival komen er vele bezoekers, ik denk dat niemand zich er zo even een voorstelling van kan maken. Kunnen die allemaal echt in de stad Maastricht? Of zullen ze wederom weer een uitstap maken naar hotels in België en Duitland. Daar zal dan ook wel gegeten worden. Echt als ik me bedenk wat voor inkomsten we allemaal mis kunnen lopen.. Begrijp me niet verkeerd, persoonlijk heb ik niks tegen Maastricht, mooie stad. Maar er spelen veel factoren mee, en inkomsten vind ik toch wel een punt wat we niet over het hoofd moeten zien. Ook omdat het evenement natuurlijk al enorm veel geld kost. Kosten – baten analyse is niet geheel onbelangrijk.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Of al de bezoekers in Maastricht en (Nederlandse) omgeving ondergebracht kunnen worden zal binnenkort blijken uit het bidbook . Dat je je daar nu al als een boekhouder zorgen over maakt, toont je oer-Nederlandse aard aan:) Uit die bidbooks zullen de verschillen tussen de biedende partijen wel blijken, qua mogelijkheden van de locaties, qua hotelcapaciteit, qua infrastructuur, maar ook qua aantal miljoenen waarmee de partijen over de brug zullen komen. Ik geniet van deze strijd en zie al uit naar de uitslag in de komende maanden. Voorlopig blijf ik nieuwsgierig en neutraal en benieuwd naar de verschillende kaarten die op tafel komen. Dit is nog leuker dan het festival zelf!

 41. Adrianus schreef:

  Ik heb het al vaker gezegd hier, maar ik herhaal het nog maar eens. Het is in de eerste plaats een TV show, en de locatie moet de mogelijkheid geven om mooie plaatjes de wereld over te kunnen laten gaat van die show. Met een te lage zaal krijg je minder mooie plaatjes. Dan kan Maastricht nog zoveel geld bieden om het festival daar te krijgen, maar de EBU en de omroepen gaan kiezen voor de beste zaal. En die staat in Rotterdam of in Amsterdam (als ZiggoDome een goede oplossing heeft voor de extra ruimte die nodig is voor pers etc).
  Daarbij is wat Gerrit zegt ook waar, er slipt heel veel economisch belang weg naar België en Duitsland qua overnachtingen e.d als het in Maastricht is. Maastricht kan het allemaal wel willen, maar daarmee wordt die droom nog niet meteen waarheid.

  • xxx schreef:

   Ooit nagedacht hoeveel economisch belang al haren uit dit land wegstroomt door landgenoten die in België en Duitsland gaan tanken en in Duitsland boodschappen doen? Vooral drogisterij artikelen zijn er veel goedkoper….

  • xxx schreef:

   Uiteraard ga jij daarom altijd binnen Nederland op vakantie.
   Mocht de zaal van het ,MECC aan de lage kant zijn moet men rekening houden met camera instellingen. Geen kikvorsperspectief dus en wellicht het decor zo maken dat het optisch hoger lijkt. De techniek staat voor niets tegenwoordig.
   Zelf hoop ik eigenlijk op het Gelredome, lekker groot, zodat de liefhebbers ook echt de mogelijkheid krijgen om er bij aanwezig te zijn. Dat mag ook meetellen vind ik.

 42. Jannie schreef:

  Ik denk trouwens dat de uitspraken van Giel Beelen, Maastricht geen goed hebben gedaan. Ik begrijp daarom ook heel goed dat ze daar in Maastricht niet zo blij mee waren. Ja leuk extra steun, maar wat ga je krijgen als Maastricht uiteindelijk wint? Ja zo zie wel, het was een oneerlijke strijd, zoals al eerder gezegd zou het Maastricht worden. Dat is van te voren al bepaald. Die hele selectie commisie sloeg nergens op etc. Als Giel echt voor Maastricht is, is het denk ik geen simme zet geweest. Maar we gaan het meemaken :)

  • robbert-rotterdam schreef:

   Ik denk dat dit wel mee kan vallen. Als er echt objectieve criteria opgesteld worden, en die zullen er ongetwijfeld komen, dan kun je de winnaar aan de hand van de criteria heel aannemelijk maken. En dan is het aan de omroepen en de EBU om het verband duidelijk te maken tussen de uiteindelijke keus en de criteria.

  • Peter schreef:

   Tja, als je Giel al geloofd dan is het ernstig met je gesteld. Zijn uitspraken neem ik al jaren met een korreltje zout. De man heeft totaal geen invloed in de media wereld, al denkt hij zelf van wel.

 43. ed gentenaar schreef:

  ik hoop op amsterdam of roterdam en ik vindt dat de ebu moet nadenken om de big 5 en gastland in de halve finales telaten meedoen als gast zodat de televoters ook die liedjes 2 keer kan beluisteren en zodoende die ook bekend zijn bij de stemmers dan krijge ze ook meer kans om stemen tekrijgen en wat als nederland weer wint doen we het dan weer in 2021

  • Peter schreef:

   De Big 5 heeft al een voordeel dat ze rechtstreeks in de finale staan. Tegenwoordig kun je nummers al veel langer beluisteren, dus het nadeel zie ik niet echt voor hen. Het enige nadeel zijn hun inzendingen zelf, geen kwaliteit.

 44. ed gentenaar schreef:

  zeker omdat ze geplaats zijn en tot nu toe is duitsland het eerste land dat gewonnen heeft als big 4 toen nog verder doet italie het ook best goed vaak top 10

 45. Klaas schreef:

  Ben ik trouwens de enige die Amsterdam laf vind hierin? Ja ze doen mee, maar ze doen ook alles om duidelijk te maken dat ze het eigenlijk niet willen hebben, ze zullen andere steden vooral niet in de weg zitten. Echt als je er zo in staat, heb dan ook het lef om je officieel gewoon terug te trekken. Dan is dat in ieder geval duidelijk.

  • Peter schreef:

   Helemaal mee eens. Wat mij betreft valt Amsterdam bij voorbaat al af. Er zullen teveel regeltjes worden bedacht door Halsema en haar kompanen om het zo onprettig mogelijk te maken in die stad. Nou ja stad? Veredeld dorp kun je het beter noemen.

  • Adrianus schreef:

   Ik snap niet waar jouw conclusie vandaan komt dat Amsterdam er laf in staat. De Burgemeester heeft al tijdens EIC gezegd het spannend te vinden om volgende jaar eventueel het festival zelf te organiseren. De dag na Duncans overwinning heeft ze Cornald Maas geappt dat ze het festival graag in Amsterdam wil hebben. Met ZIggoDome in combi met AFASLive (voor perscentrum e.d.) en met RAI, heeft Amsterdam zelfs twee ijzers in het vuur. Verder laten gemeente en beide locaties weinig los over waar ze achter de schermen aan werken. Maar er is geen sprake van dat Amsterdam als gemeente er niet mee bezig is. Het enige dat Halsema heeft gezegd is dat ze er sjiek mee omgaan als het festival toch naar een andere stad gaat. En daarmee doelt ze stilzwijgend op Rotterdam, maw we gaan er geen Amsterdam/Rotterdam strijd van maken, inclusief de sentimenten die daarbij leven.
   Ahoy heeft eigenlijk de beste papieren, qua zaal en alle in-house andere ruimten die nodig zijn.

   Andere steden kunnen niet tippen aan wat de ZiggoDome en Ahoy als festivalzaal kunnen bieden. Het is in eerste instantie een TV-spektakel. Nederland wil goed voor de dag komen, want het kan zomaar weer 44 jaar duren voordat we zoiets mogen organiseren. Dan lijkt het me voor de hand liggen dat er sowieso gekozen wordt voor een zaal die qua afmetingen (lees hoogte) de mooiste beelden op gaat leveren. MECC, Brabanthallen, IJselhallen, etc….. hebben niet de gewenste hoogte en zijn niet specifiek ingericht en voor concerten (qua akoestiek). GelreDome is groot en hoog….. Maar wellicht weer net een slag te groot en daardoor te massaal en ongezellig op beeld.

   Ook al is zo’n festival binnenhalen natuurlijk prachtig om een stad een toeristische boost te geven, maar dat is niet het hoofddoel van het Songfestival. Dat is toch echt een retengoeie show voor TV maken.

   Dus Randstad of niet….. Niet zo provinciaal denken allemaal, de twee beste locaties staan in Noord- en Zuid-Holland. So what? Daar wordt Maastricht niet een minder mooie stad van, toch? Alleen niet de meest geschikte stad om het ESF 2020 te hosten.

  • riccardo schreef:

   En als ze net zoals het MECC in Maastricht nu wel heeft gedaan een levensgrote banner Eurovisie 2020 Amsterdam hadden opgehangen was dat weer Amsterdamse arrogantie geweest, schei toch uit.

 46. Adrianus schreef:

  Amsterdam wil graag hoor. De burgemeester heeft dat al meteen na de overwinning laten weten. En de stad heeft met ZiggoDome (eventueel samen met AFASLive voor perscentrum) en Ahoy twee ijzers in het vuur. Beide locaties houden verder hun kaarten voor zich, net als de gemeente Amsterdam zelf, maar ze zijn er zeker wel mee bezig. Het enige dat Halsema heeft gezegd is dat ze het sjeik houden ihg het Festival naar een andere staat gaat en daar mee kunnen leven. En daarmee doelt ze volgens mij op Rotterdam, maw, ze wil voorkomen dat het een Amsterdam/Rotterdam strijd wordt met alle sentimenten die daarbij horen.

  Dus sorry alle Amsterdam haters, onze hoofdstad is nog steeds in de running en heeft met Rotterdam de betere papieren in huis, want deze steden hebben nu eenmaal de meest geschikte zalen voor een groot TV-event. En Nederland zou stom zijn om niet voor de beste zaal te gaan, want ondanks alles wat er bij het Festival nog meer komt kijken, we willen Europa toch vooral laten zien dat we een prachtige show kunnen maken in een feestelijke zaal met allure. En niet in een prima congrescentrum met een te laag plafond, ook al staat dat congrescentrum in een verder prachtige stad. Van die stad krijgen de kijkers thuis in Europa namelijk niet zo heel veel mee.

 47. Kenny schreef:

  Gewoon Johan Cruijf Arena of ZiggoDome in Amsterdam. Deze twee zijn gewoon de beste plekken. En anders Rotterdam als mijn 2e keuze stad.

 48. Nick schreef:

  Ik denk dat Amsterdam het meest tot de verbeelding spreekt voor de Europeanen…Rotterdam een goede 2de….
  Benieuwd wat het gaat worden…Maar gevoel zegt Ziggo!

  Nog een leuke om te delen: https://www.youtube.com/watch?v=h6uXf1nRt6o

  • Scallie schreef:

   Ik denk dat esc 2020 Rotterdam ahoy als winnaar uit de bus gaat komen.
   Ziggodome gaat echt niet 6 weken de zaal beschikking stellen

   • Adrianus schreef:

    Ziggo heeft al heel snel laten weten dat ze interesse hebben, en dat ze daarvoor de agenda voor een lange periode leeg moeten vegen weten ze wel. Aangezien er er geen tribunes hoeven te worden opgebouwd (zoals in Tel Aviv) kan het misschien ook best een weekje minder. Kwestie van efficiëntie.

   • Peter schreef:

    En vergeet niet dat Halsema ook niet echt staat te springen. Quote: “We gaan er geen strijd van maken, bla bla bla”, zoals Groenlinks dat goed kan. Ze hebben er gewoon geen zin in, maar kunnen als hoofdstad het natuurlijk niet maken niet mee te doen. De fractie van Groenlinks kennende zullen ze er geen geld aan willen besteden, en dat is toch echt een grote randvoorwaarde. Het wordt Rotterdam of Maastricht.

   • Adrianus schreef:

    Je blabla’t zelf een beetje Peter, want Halsema heeft meteen de dag na de overwinning al geappt naar Cornald Maas dat ze het festival graag naar Amsterdam haalt.

   • Peter schreef:

    Dat moest ze wel Adrianus, maar ze zien het liever niet komen, en wat mij betreft heeft de stad al lang al zijn rechten verspeelt. Ze willen niets, er mag niets, er kan niets, etc etc.

   • Adrianus schreef:

    Ze moest niks Peter.
    Jij denkt te veel voor anderen.

   • Peter schreef:

    Adrianus, je weet schijnbaar niet hoe politiek werkt, maar dat is jouw probleem. Natuurlijk moet je je als hoofdstad melden om de organisatie op je te nemen, om daarna niet al teveel moeite te doen om het binnen te halen. Ziggodome staat niet te springen om 6 weken de zaal beschikbaar te stellen en Arena is gewoon een slechte optie, verschrikkelijk geluid. Verder wil Amsterdam al die toeristen niet en zeker niet al teveel gays meer, 1 maal per jaar de gaypride vinden ze al genoeg. Gayonvriendelijke stad, daar wil je niet zijn, ik ontwijk (als geboren Amsterdammer) dit dorp al jaren.

   • Adrianus schreef:

    Ja, Peter, als jij consequent tegenspreekt wat ik zeg, omdat jij denkt dat je het beter weet, maar zonder dat het op enige feiten gebaseerd, dan hou ik bij deze op met nog op je input te reageren. Doei.

 49. JECH schreef:

  Als meer dan 100.000 mensen naar Pinkpop gaan is Maastricht ook geen probleem! MAASTRICHT 2020 !!!

  • Adrianus schreef:

   Pinkpop en ESF trekken nou niet bepaald hetzelfde publiek.
   Maastricht is een mooie stad, maar het MECC heeft niet de beste zaal. En dat is toch echt het belangrijkste punt waarop geselecteerd gaat worden. Want daar moet het allemaal gebeuren, vanuit die zaal moeten vooral hele mooie beelden gemaakt kunnen worden zodat Nederland een top visitekaartje af kan geven aan Europa die drie avonden. Hoe mooi en interessant Nederland is zal vooral van de postcards moeten komen.

   • JECH schreef:

    Wat ik zeg is dat er met gemak meer dan 100.000 mensen naar Zuid Limburg trekken voor Pinkpop, de afstand is dus geen bezwaar, en nee ze gaan niet in tentjes zitten maar lekker in hotels, zoals ook veel van de Pinkpop gangers tegenwoordig. Ik denk dat het Mecc een uitstekende hal heeft, maar dat is aan de selectiecommissie

   • robbert-rotterdam schreef:

    Ik denk dat je er aan voorbij gaat dat steden ook locaties kunnen verbeteren als ze hun geld inzetten. Een zaal lager dan de eisen betekent niet automatisch dat het daar niet gehouden kan worden. Ze kunnen aanpassingen maken. Ter informatie : Ahoy heeft ook in het verleden het dak 7 meter gelift. Het is dus geen onmogelijkheid, alleen het kost geld en tijd. Daarom is het ook van belang af te wachten met welk budget de steden/regio’s komen.
    En het argument van afstand, dat ik zo vaak hoor. We moeten gewoon inzien dat Nederlandse fans met argumenten komen die vooral ingegeven zijn door eigenbelang, maar dan verpakt in andere argumenten om het eigenbelang te maskeren. Diegenen in de Randstad willen vooral Amsterdam of Rotterdam met soms variatie Utrecht. Degenen in het zuiden willen graag Maastricht of den Bosch en degenen in het oosten willen Arnhem. Als je daar doorheen prikt kom je toch weer met het verhaal van de criteria en de bidbooks uit. Het is nog even afwachten.

 50. Willem schreef:

  Waarschijnlijk is Adrianus nog nooit op een ESC geweest : dan wist hij n.l. dat het echt niet alleen om de grote van de zaal draait… Go Maastricht!

  • Adrianus schreef:

   Ik zeg niet dat het daar alleen om draait, ik zeg dat het een van de belangrijkste punten is waar het om draait. Een prachtige zaal in the middle of nowhere is uiteraard ook geen optie. Maar een mooie stad met een middelmatige zaal evenmin.