De (voorlopige) Rotterdamse plannen voor het Eurovisie Songfestival 2020
Rotterdam zal in 2020 het Eurovisie Songfestival gaan organiseren. De stad maakte een publieke versie van het winnende bidbook gistermiddag openbaar. Daarin is, zeker in vergelijking met dat van Maastricht, veel weggelaten. Toch zijn er de nodige dingen uit te halen over wat Rotterdam van plan is. Daarnaast is in de aanloop naar het bidbook al gedebatteerd in de Rotterdamse gemeenteraad waarin ook al het nodige duidelijk werd.
Wat weten we tot nu toe over locaties, ‘bij-evenementen’ en andere organisatorische zaken:
Beschikbaarheid Ahoy:
De organisatie heeft het hele Ahoy-complex ter beschikking gesteld gekregen bestaande uit onder meer de Ahoy Arena en zes hallen. Twee evenementen moeten daarvoor worden verplaatst. De Nacht van Oranje op 26 april zal geen doorgang vinden op die dag en ook het jubileumconcert van Frank van Etten op 9 mei moet op zoek naar een alternatief. Waarschijnlijk is op zaterdag 4 april de Korfballeague finale het laatste evenement in Ahoy voordat het zal worden omgetoverd in een songfestivalarena. In het laatste deel van april zal Ahoy gereed zijn waarna de repetities van start gaan met stand-in artiesten. Begin mei arriveren de delegaties en gaan de normale repetities van start.

Hal 1: kleedkamers, make-up, kappers etc. Hal 2: persruimte; Hal 3: hospitality; Hal 4: persconferentieruimte, Hal 5: horeca; Hal 6: opslag foto:ahoy.nl
Indeling Ahoy:
In Tel Aviv werd de greenroom in een aparte hal gesitueerd. In 2020 is het de bedoeling dat die weer in de hoofdzaal komt. Dat houdt wel in dat er minder ruimte is voor bezoekers. Als alternatief biedt Rotterdam om de greenroom, net als in Tel Aviv, in een aparte hal te bouwen (Hal 1). Hal 1 zal ook de plek worden voor kleedkamers, viewing room en de make-up en kappersruimte. De commentatorenhokjes komen op de 1e ring in Ahoy. De persruimte komt in Hal 2. Hal 3 wordt ingezet voor hospitality-doeleinden. Hal 4 wordt de persconferentieruimte. Hal 5 levert horecafaciliteiten voor pers en de Fanlounge en Hal 6 wordt gebruikt voor opslag.
‘Bij-evenementen’:
Eind januari wordt eerst de sleutel overhandigd door de burgemeester van de organiserende stad van het jaar daarvoor, de Host City Insignia Exchange. Daarna vindt de loting plaats voor de beide halve finales. Als locatie is het stadhuis van Rotterdam daarvoor gekozen. In maart vindt de delegatiebijeenkomst plaats waarbij de delegatieleiders worden bijgepraat door de organisatie over de stand van zaken. Daarnaast moeten dan alle inzendingen zijn ingeleverd. Voor de Nederlandse inzending wordt dan ook de startpositie geloot. Daarvoor is een hotel met vergaderruimte geselecteerd.
In mei wordt het aantal evenementen uitgebreid. De locatie van de Euroclub is nog een vraagteken. In de publieke versie van het bidbook is hier niets over opgenomen. In een eerdere brief van het college van burgemeester en wethouders stond dat de Maassilo als locatie werd gezien. Die locatie wordt in de publieke versie van het bidbook wel genoemd, maar niet specifiek als de locatie van de Euroclub.
Ook de Eurovillage is nog niet voorzien van een locatie. In dezelfde brief van eind juni worden twee mogelijke locaties genoemd, Willemsplein en Binnenrotte. In de publieke versie van het bidbook staat hier niets over. Wel werd gisteren gezegd dat er aan twee locaties werd gedacht zonder daarbij te speciferen welke dat waren. Er moest eerst nog met omwonenden worden gepraat.
Op zondag 10 mei vindt de officiële opening plaats waarbij alle delegaties worden verwelkomd in Rotterdam. Daarbij hoort ook de ‘rodeloper’-ceremonie waarbij alle kandidaten hun momentje hebben en er tijd is voor interviews. In het bidbook wordt gedacht aan twee locaties de Erasmusbrug of de Coolsingel met een gerecyclede gouden loper.
Daarnaast zijn er gedurende de twee songfestivalweken overal in de stad clubavonden, concerten, tentoonstellingen en meezingfeesten zijn. Dit wordt in de komende tijd uitgewerkt.
Kaartverkoop: In de persconferentie gisteren werd gesproken om de kaartverkoop nog dit jaar van start te laten gaan. De afgelopen jaren werd dit steeds in een aantal delen gedaan waarbij steeds een deel van de kaarten in de verkoop gingen. Kaartverkoop zal plaatsvinden voor twee generale repetities per uitzending, de twee halve finales en de finale. In het bidbook verzoekt de gemeente de organisatie om kaarten beschikbaar stellen voor mensen die het minder breed hebben. Inmiddels is duidelijk dat voor die groep tot 1.000 kaarten beschikbaar zullen worden gesteld voor de diverse shows en repetities.
De Gemeente Rotterdam heeft sinds gisteren ook een speciale site geopend over het songfestival. Daar is ook de publieke versie van het bidbook te vinden. Het financiële gedeelte is vooralsnog geheim. Die geheimhouding vervalt half september.
Dus men wil kaarten beschikbaar stellen voor mensen die het minder breed hebben:
Maar hoe ga je dat controleren?
@sylvia, dat kan voor mensen met een Rotterdampas. Die krijg je niet zo maar.. goed idee eigenlijk wel en er zijn zo veel shows dus er blijven genoeg kaarten over (incl de dress rehearsal en juryshow)
Klopt niet wat je zegt. Een Rotterdampas is niet een pas voor mensen die het minder breed hebben. Iedereen kan een Rotterdampas aanschaffen voor 60 euro per jaar en mag dan gratis naar alle musea en kan korting krijgen op bioscopen,theater,de bibliotheek, cursussen, uitjes, etc. Heeft niets te maken met de financiële situatie van personen. Wel kunnen mensen die het niet breed hebben een pas voor gereduceerd tarief aanschaffen.
Hoop dat ze kiezen voor aparte green room zodat er 5000 extra zitplaatsen komen.
Kaarten voor de finale gaan echt wel tussen de 200/400 euro kosten.
Nou tussen de 200 en 400 euro is geen probleem. Maar denk eerder dat het probleem wordt: hoe kom je aan kaarten.
Heb liever de greenroom in de arena zelf, veel leuker
Erg leuk om eens door dat bidbook te scrollen. Aanrader. Begint al wel weer te kriebelen.
Dus de burgemeester van Tel Aviv gaat de sleutel overhandigen aan de burgemeester van Rotterdam?
Ben benieuwd met wat voor plannen ze allemaal komen. Ben ook benieuwd wie het mag gaat presenteren. Ik hoop zelf dat Eva Jinek het in haar eentje gaat doen. Voor mij is zij echt een professional en ik denk dat zij het goed zal aanpakken. En laat alsjeblieft Jan smit het niet doen…….
Alleen is wel een zware klus, samen met Dione Stax, greenroom Koos van Plateringen, alleen al om zijn jarenlange inzet voor het festival.
Eva Jinek is goed. Toch gaat mijn voorkeur naar Annechien Steenhuizen.
En Rik van de Westelaken.
Eens. Annechien met Dione.
Moet wel iemand zijn die bijna accentloos Engels spreekt he..en is voor meeste Nederlanders dus wel een probleem..dus Eva maar maar wel niet Amerikaans spreken dan…
Heb je de laatste jaren wel eens geluisterd naar de presentatoren? Verreweg van ‘bijna accentloos’ Engels.
Ik heb geen probleem met een natuurlijk en onvermijdelijk accentje dat er vanwege de tongval meestal toch is. Veel verschil tussen Engels of Amerikaans Engels horen mensen uit niet Engelstalige landen doorgaans volgens mij niet. Dat die uitspraak, woordenschat, zins opbouw zelfs bij mensen waar je het van zou verwachten, hallo meneer Rutte, niet altijd een internationale standaard haalt klopt. Gelukkig zijn al die teksten gescript. Een beetje presentatort kan dat. Als het al nodig is.
De eerste kink in de kabel.
https://www.telegraaf.nl/entertainment/789768416/kamer-wil-npo-geen-extra-geld-geven-voor-songfestival
Wie gaat het betalen?
Toch nog Maastricht dan !!!!!!
Omdat het kabinet dit wel zou doen voor Maastricht?
Misschien hebben ze er daar wel veel meer voor over
Dream on
Komt vast allemaal goed hoor!! Toen de Ukraine het festival hostte in 2017, was het land in oorlog en zij hebben het toch mooi voor elkaar gekregen in Kiev!!
De omroep kan het best zelf betalen maar houdt de hand zoals altijd angstvallig op de knip. Laat ze eerst maar eens gaan bezuinigen op die torenhoge salarissen die daar uitgedeeld worden en dan kunnen ze het makkelijk betalen uit hun reserves.
Iedereen mag gewoon reageren met zijn of haar mening…Alles wat je voedt dat groeit….Dus negeren als je het vervelend vindt.
Thanks man, bepaalde reacties hier maken me inderdaad behoorlijk link, maar ik denk dat ik de kracht van het negeren wel heb gevonden.
Leuk dat de minder bedeelde van Rotterdam nu ook naar het songfestival kunnen, alleen zullen de kosten doorberekend worden en betaald de “gewone” bezoeker dit . Dus zullen de kaarten uiteindelijk erg duur worden. Typisch een links plan.
Las ook ergens dat er zo’n 1.000 kaarten beschikbaar zullen zijn voor Nederland, da’s niet heel veel lijkt mij. Als de ‘minderbedeelde’ dan ook nog eens voorrang krijgen, zal het moeilijk worden kaarten te bemachtigen. Maar laten ze eerst maar eens de 15 tot 20 miljoen bij elkaar harken. Zal sponsoring worden, Den Haag doet niet mee.
Waarom moet de rest er weer voor opdraaien om de medemens te kunnen laten genieten? Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren is dat deze zogenaamde goed bedoelde tickets voor vette prijzen zullen worden doorverkocht. En waarom zou de finale er niet bij zitten? Dat is eigenlijk voor de Nederlandse fan de belangrijkste.
Sponsering door het bedrijfsleven kan niet zonder meer. Het heeft dacht ik met EBU afspraken met de vaste Songfestivalsponsor te maken. Hier is op de persconferentie van vrijdag iets over gezegd.
Men hoopt dat voor het randprogramma in de stad, denk aan de Euroclub enz. wel sponsering gezocht mag worden
Dat zal wel mee vallen omdat er gesproken wordt over een aantal kaarten voor diverse shows en repetities….
Dus de finale zit er waarschijnlijk geen eens bij….en anders als iedereen 5 euro meer betaald per kaartje en je je medemens ook kan laten genieten van zoiets….Prima toch
En Lenny Kuhr laten optreden met “De Troubadour”!!! Oooh, geweldig, het dak van AHOY eraf!
Sympathiek idee wel, kaarten voor minima. Hoe selecteer je die mensen en hoe groot is de kans dat die kaarten dan alsnog voor exorbitante bedragen op het internet belanden?
In Amsterdam komt een groots Songfestival straatfeest. In ieder geval alvast een leuk alternatief om over na te denken voor als het met de entree prijzen überhaupt niet wil gaan lukken.
Mee eens, een doorverkoop ben ik ook bang voor. Leuk idee om overal feesten te organiseren mocht men geen kaart kunnen bemachtigen. Heb al vele initiatieven gehoord, nog even en ze krijgen Ahoy niet eens vol.
Nu op zoek naar een kandidaat .of is die er al?
Pierre Kartner en Corry Konings
Doe maar, want gastlanden eindigen toch onderaan de laatste jaren, dus dan maar met die 2.
Vind het erg nobel en tof dat ze mensen met een Rotterdam kaart, de wat minder bedeelde, ook kaarten kunnen beloven! Na het schandalige ticketprijs gedoe in Tel Aviv is dat zeker een goed idee. De Hotelprijzen zijn wel waardeloos maar daarvoor raad ik iedereen gewoon MR bnb aan. Zelf ook gebruikt in Stockholm en Lissabon, goedkope gezellige BnBs gerund door Homoseksuelen or allies voor Homos en allies.
Die hebben ook al tips gekregen wat te doen met de prijzen in die periode. Als je het geluk überhaupt hebt om kaarten te bemachtigen, ik heb de mazzel niet al te ver te hoeven rijden. Ik overnacht gratis 🙂
Voor de liefhebbers, zojuist deze link inzake Bastion hotels:
https://www.bastionhotels.com/nl-nl/rotterdam/songfestival-2020?fbclid=IwAR2_ezodgK8M1YR8Db4JSNUrp-y-Z2rt0WK9SRh8Im0PC-Nvf5tx8KkIF1E
Mocht je wat minder luxe willen is het nog te doen voor 12-17 mei , je moet dan wel net buiten Rotterdam zelf zijn . Tja , hoe persoonlijk men er ook over denkt het blijft een soort van handel drijven. Leuk is het niet om de prijzen zo omhoog te gooien maar denk dat veel buitenlandse fans er niet meer van opkijken.