Backings mogen volgend jaar op tape

Dit vind je misschien ook leuk...

51 reacties

 1. MarkusRotterdam schreef:

  En over een paar jaar zit je naar de zoveelste ordinaire en opgepimpte versie van een MTV show te kijken.
  Het hele concept is zoek. En kom ajb niet met de dooddoener “niet meer van deze tijd” want dat slaat nergens op. Als serieus muzikant heb je hier in de toekomst niets meer te zoeken.: geen live orkest, geen live backings meer. Waar is de charme van muziek maken en dit aan een miljoenenpubliek presenteren??
  Zitten we over een paar jaar alleen maar naar clipjes te kijken dan?

  • GerardMartin schreef:

   Helemaal mee eens, muzikaal gezien wordt het met het jaar oninteressanter….

 2. Toine schreef:

  Slechte zaak vind ik persoonlijk.

 3. Beer schreef:

  Jammer. Klinkt nu alsof ze Corona gebruiken om deze Zweedse ‘innovatie’ goed te keuren. Vanaf 2022 wordt dit de normaalste zaak van de wereld, net zoals we in 2015 ingeleid werden in de komst van Australië. Ik hoop dat de meeste delegaties kiezen voor live backings, maar de bezuiniging op kosten zal uiteindelijk ervoor zorgen dat de meeste landen hieraan mee gaan doen. We gaan een nieuwe periode Songfestival in – en heel blij ben ik er niet mee.

 4. Jan de Taalregelman schreef:

  Het lijkt op de reden om het orkest facultatief te maken in 1999. Daarna kwam het nooit meer terug.

 5. robbert-rotterdam schreef:

  Vooral de reden die opgegeven wordt, is meer dan belachelijk. Alsof het weglaten van achtergrondzangers de voortgang van het ESF zou garanderen. Hoe ze dit durven verkopen. Het ergste vind ik eigenlijk nog dat ze vanaf 2021 hele karavanen jaarlijks naar het Eurovisie sturen die muzikaal eigenlijk weinig meer doen dat een bandje afdraaien. Zelfs de leadvocals kunnen overstemd worden door backings op de band die eerste stem zingen.
  In deze vorm kunnen ze net zo goed clips afdraaien en kan iedereen thuisblijven. Scheelt een hoop kosten. Met muziek heeft het weinig meer te maken. Worden de prijzen voor de kaartjes nu ook verlaagd, wegens minder waar voor geld?
  Dit zie ik als de zoveelste vorm van Zweeds esf-imperialisme. Corona als drogreden.

 6. Robbie schreef:

  Noem me een ‘ouwe ….’ maar wat zie ik het songfestival graag teruggaan naar de jaren 70,80. En eerder! Orkest, alles live, mooie kleding. En Oost en West weer splitsen. Gewoon een avond met 23, 24 liedjes. Show van 2,5 max. 3 uur. Geen drie dagen naar vrijwel naakte acts kijken, statements die hier niet thuis horen. Ok, tis 2020, wil best mee met de tijd maar het gaat nergens meer over. Met uiteraard begrip voor de huidige situatie. Maar dan nog….

  • MarkusRotterdam schreef:

   Same here. De charme van zo’n avond. Alles authentiek. Nu veel nep en opgepimpte niemandalletjes…jammer.
   Gelukkig hebben we de opnames nog.

   • Robbie schreef:

    En die kijken we nog vaak :-) Ik heb een compilatie dvd met alle, voor mij, leuke nummers en de puntentelling. Heerlijk!

 7. Stefan schreef:

  De backings worden al jaren vaak weggemoffeld en komen nog maar zelden in beeld. Van alle veranderingen die fans in de afgelopen 25 jaar hebben moeten accepteren is dit nog een peuleschilletje. Maar ook dit vind ik weer een slecht plan.
  Het songfestival kost nu al zo n 20 miljoen euro…. alsof een stel backings daarin het verschil.kunnen maken..
  Bezuinigen op de muziek vind ik trouwens sowieso idioot bij het songfestival….
  Bij zo n duur evenement mag juist wel wat niveau geeist worden van de deelnemende landen!!

 8. Ed schreef:

  Te BELACHELIJK voor woorden, wat is de volgende stap dan – ALLES maar playbacken ?!! Je kon de professionaliteit en vocale capiciteiten alleen nog onderscheiden door de samenzang, nu alles qua muziek op band stond. Nu dat dus ook weg gaat vallen, kan je alles verbloemen, zo kan een iel stemmetje nog vol laten klinken.
  Alle vooroordelen van het ESC wordt alleen nog meer versterkt als ze doorgaan met deze beslissing – echt onbegrijpelijk !!!

 9. memmen schreef:

  De Stopera brengt meerdere malen per jaar de prachtigste Opera producties met top zangers en de beste koren bovendien de mooiste decors. Word wakker dit betekend dat er niet meer zelf gezongen hoeft te worden al zal dat worden ontkent . Ik hoop dat in 2021 het ESC ter ziele gaat .

 10. xxx schreef:

  Als dit het begin van meer invloed van de Zweed Österdahl is, zie ik de bui al hangen.
  Het Melodifestivalen daar mag dan wel groots en populair zijn, toch vind ik de Zweedse invloed op het ESF te groiot worden.

 11. Hans schreef:

  Ik kan me niet voorstellen dat er iemand wel blij is met deze belachelijke beslissing. EBU is de weg kwijt.

 12. Dick schreef:

  WAAAAAAAT??????!!!!! Zijn ze nu helemaal van het padje af aan het raken bij de EBU? Nog even en het wordt een videoclip competitie. Einde lijkt zoek… ik heb er eigenlijk verder geen woorden voor.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Eigenlijk heb ik dan nog liever een videoclip-competitie waar je dan gewoon weet dat alles playback is dan dit rommeltje. Heel Europa komt naar Nederland om getuige te zijn van een semi-playbackshow. Ongelofelijk dat mensen daarvoor willen reizen.

 13. Willem schreef:

  R.I.P. Eurovisie Songfestival 😱😩😤😰dit is echt te belachelijk voor woorden!

 14. robbert-rotterdam schreef:

  Eigenlijk heb ik dan nog liever een videoclip-competitie waar je dan gewoon weet dat alles playback is dan dit rommeltje. Heel Europa komt naar Nederland om getuige te zijn van een semi-playbackshow. Ongelofelijk dat mensen daarvoor willen reizen.

 15. johan schreef:

  dit vind ik ook niet kunnen hoor. Ze zijn het songfestival gewoon kapot aan het maken.
  De mensen gaan niet blijven kijken naar een groten deelse playback schow.
  En volgens mij krijgen we dan nog een oneerlijke wedstrijd , landen wat alles live zingen gaan toch meer punten krijgen dan landen waar de backings op band staan.
  Ik vind dat de organisatie in Nederland daar tegen moet protesteren. Zij willen een festival gelijk vroeger met alles er op en eraan en daar horen Backings op band niet bij.
  Nederland moet daar op in gaan en zeggen dat ze dat niet willen of anders zoeken jullie maar een ander land om te organiseren.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Eens met de inhoud , hoor, maar we hebben als het goed is een Nederlandse vertegenwoordigster in de Reference group, mw Sikkinghe van de AVROTROS. Misschien heeft zijl ook voorgestemd en dan is AVROTROS net zo goed verantwoordelijk voor dit besluit.

 16. GerardMartin schreef:

  Nog enkele jaren en het is voorbij met dit jaarlijks evenement….

 17. Nordman schreef:

  Haha, een proef, ja …dat maak je mij niet wijs. Wat een verschrikkelijk besluit dit. Wat blijft er straks nog over? Over een paar jaar gewoon lekker playbacken. Ik kan echt niet geloven dat dit waar is!!!

 18. Bjorn schreef:

  Door de backings weg te laten gaan we nog meer dansers zien en wordt de act belangrijker dan het liedje. Het woord Song kan vervangen worden Act. Eurovision Act Festival. Backingvocals kunnen live een liedje maken of breken, dat is juist mooie als dat ook live is. Nu wordt het te plastic. Dat het orkest er niet meer is, dat is nog te begrijpen. Zo’n 40 liedjes oefenen is een hele opgave voor een orkest, daarbij kunnen sommige geluiden niet door een orkest gemaakt worden.

 19. GerardMartin schreef:

  Dat hele songfestival wordt meer en meer een soort superfinale van dat “Melodifestivalen” waarbij dat “Melodi” inmiddels ook wel geschrapt kan worden.

 20. xxx schreef:

  MUSIC FIRST ! –> niet dus 😫😭

  • Wim1970 schreef:

   Alleen de backings playbacken, de hoofdartiest moet live zingen.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Ja, en? Is dit niet al erg genoeg dan? Als we gewoon de lead-artiest ook laten playbacken is het cirkeltje compleet en heeft iedereen gelijke kansen, toch? En hebben we lekker de nummers op het podium die exact hetzelfde klinken als de studio-versie. En dan komt heel Europa naar Rotterdam om een heerlijke playbackshow te aanschouwen, met dank aan de Referentiegroep en vooral dhr Österdahl die nu ongetwijfeld in eigen land als de held gezien wordt.

 21. Jan Gr.... schreef:

  Wel leuk om te zien dat de fans het dit keer vrijwel voor de volle 100% met elkaar eens zijn.

 22. Rob schreef:

  Ik vind dit een hele slechte beslissing . Welke idioot heeft dit verzonnen.

 23. RiaNL schreef:

  Ik ben ook niet blij met deze beslissing. Het gebeurt nu al regelmatig dat de backing vocals niet meer te zien zijn op het podium, als ze straks ook niet meer live aanwezig hoeven te zijn dan is de volgende stap dat ook de uitvoerende artiest gaat playbacken. Hopelijk wordt dit domme plan nog teruggedraaid.

 24. riccardo schreef:

  Geen moeite met deze beslissing. Het past in mijn beleving ook gewoon binnen het concept. Backings mogen op tape, het moet niet. De toegevoegde waarde van “alles live” heeft het voor mij lang niet altijd.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Dan doen we speciaal voor jou ook de lead op band. Dan heb je het compleet pakketje en krijg je er dansers, vuurspuwers en acrobaten gratis bij. Muziek is immers bijzaak.

   • riccardo schreef:

    Nee, het draait om de muziek. Een complete playback show zit ook ik niet op te wachten. Wel op meer muzikale diversiteit in genres en uitvoeringen. Deze proef zou in dat opzicht kunnen helpen.
    Hoe vaak wordt hier niet gezegd, het is geen zangwedstrijd. Kijkers willen geëntertaind worden, dat kan op verschillende manieren.

 25. GerardMartin schreef:

  Noemt het dan Eurovision entertainment festival, zang en muziek zijn niet meer belangrijk😩

 26. Rob schreef:

  Hoop dat de AVRO/TROS tijdens de finale een statement maakt hierover ……..mooie taak voor Sietse Bakker……

  • robbert-rotterdam schreef:

   Dat hoop ik ook, maar het kan zo maar zijn dat AVROTROS en Bakker hier gewoon achter staan en dat mw Sickinge (AVROTROS) binnen de EBU referentiegroep voor de verandering heeft gestemd. Vraag het haar maar eens…

   • Remco Berg schreef:

    Ik ben inderdaad benieuwd hoe Sietse Bakker hier tegenover staat. Hoewel ik wel een vermoeden heb dat hij dit toejuicht. Onder het mom van ‘met de tijd meegaan omdat het festival anders geen relevantie heeft’ heeft hij de eerdere muzikale ontmanteling ook verdedigd. Jammer.

 27. JECH schreef:

  Het Zweedse plastic fantastic scenario wordt ontrolt. Nu de artiest nog playback en het plaatje is compleet. Hou dan inderdaad maar een videoclip festival, scheelt weer dure zalen, regie etc, want uiteindelijk draait het allemaal om de ping.. Jammer, weer een stapje richting more fake shows

 28. Rad schreef:

  Eindelijk!

 29. GerardMartin schreef:

  Zouden de artiesten zelf niet op band mogen en dan de backings live? Die zingen over het algemeen veel beter!😊

 30. robbert-rotterdam schreef:

  Dat klopt idd. Koortjes zingen is in het algemeen ook moeilijker. Je ziet wel vaak dat koorzangers minder persoonlijkheid hebben, wat blijkt als ze een keer iets solo zingen

 31. Dimi schreef:

  De slechtste beslissing sinds het afvoeren van het orkest in 1999!!!

 32. Amand schreef:

  Complete koren op de band? Kroatië was in 1999 zijn tijd al ver vooruit dan haha 😜 En kreeg toen nog een boete…(Doris dragovic met Maria Magdalena)

 33. Marco schreef:

  “Met de regel hoopt de EBU op meer creatieve ideeën van de deelnemers en een verkleining van de delegaties waarmee kosten bespaard kunnen worden. ”

  Als dat waar is, waarom kunnen dan niet de achtergrondkoren en bühne-vulling worden geschrapt, zodat er alleen nog ruimte is voor de uitvoerende artiest(en)? Met een videowall kunnen ze gemakkelijk een show eromheen bouwen. Nee, dit is duidelijk een Zweeds doordrukkertje. Bah.

 34. Steve schreef:

  Dan was Doris Dragovic in 1999 haar tijd ver vooruit. Persoonlijk vind ik het vreselijk. Nig even en we gaan naar muziekvideo’s kijken. Geen fijne ontwikkeling dit. 😫