DDD: ‘Gente Di Mare’ in 1987 laatste bij Nederlandse jury songfestival
Ditjes en Datjes Dinsdag
Het nieuwe Eurovisie Songfestivalseizoen trappen we af met de nieuwe rubriek Ditjes en Datjes Dinsdag. Hierin behandelen we iedere dinsdag in september diverse feitjes uit de geschiedenis van het Nationaal- en Eurovisie Songfestival.
In de eerste aflevering gaan we terug naar de Nederlandse jurering van het Eurovisie Songfestival 1987 in Brussel. Ieder land moest 11 personen selecteren die alle liedjes moesten beoordelen. Onderzoeksbureau Intomart vond op verzoek van de NOS 6 vrouwen en 5 mannen die tot een opmerkelijke uitslag kwamen. Niet in de hoogste regionen (Ierland en Duitsland waren favoriet) zat de verrassing, maar in de laatste plaats: Italië. Dat land werd in 1987 vertegenwoordigd door Tozzi & Raf met het lied ‘Gente di Mare’. Het lied werd uiteindelijk derde in de einduitslag en zou later uitgroeien tot een ware songfestivalklassieker.
De jury, die 75 gulden vergoeding per persoon kregen, had een gemiddelde leeftijd van 29 jaar en Ralph Inbar trad op als niet meestemmend voorzitter en mocht de resultaten in de uitzending doorgeven. Dat ging echter niet vlekkeloos. Hij gaf Cyprus 10 punten, terwijl die er al 2 hadden gekregen. Na een opmerking van Frank Naef, die namens de EBU een oogje in het zeil hield, herstelde Inbar zich en kreeg Duitsland de Nederlandse 10 punten.
Ieder jurylid beoordeelde de liedjes met minimaal 1 punt en maximaal 5 punten. Het leverde de volgende Nederlandse uitslag op:
(Land/ Artiest/ Lied/ Resultaat NL jury/ Punten Eurovisie)
1. Ierland: Johnny Logan – Hold me now 48/ 12
2. Duitsland: Wind – Lass die Sonne in Dein Herz 46/ 10
3. Finland: Vicky Rosti & Boulevard – Sata Salamaa 40/ 8
4. Zwitserland: Carol Rich – Moitié, Moitié 38/ 7
5. Denemarken: Anne Catherine Herdorf & Bandjo – En Lille Melodi 33/ 6
6. Griekenland: Bang – Stop 32/ 5
7. Noorwegen: Kate Gulbrandsen – Mitt Liv 31/ 4
8. Israël: Lazy Bumps – Shir habatlanim 31/ 3
9. Cyprus: Alexia – Aspro- Mavro 30/2
10. Zweden: Lotta Engberg – Boogaloo 29/ 1
11. Verenigd Koninkrijk: Rikki – Only The light 29
12. Frankrijk: Christine Minier – Les mots d’amour n’ont pas de dimanche 29
13. België: Liliane Saint-Pierre – Soldiers of Love 27
14. Joegoslavië: Novi Fossili – Ja Zam Sa Ples 26
15. Oostenrijk: Gary Lux – Nur noch Gefühl 24
16. Portugal: Nevada- Neste barco à vela 22
17. Spanje: Patricia Kraus – No estás solo 22
18. IJsland: Halla Margrét – Hægt og hljótt 21
19. Turkije: Seyyal Taner & Lokomotif – Şarkım sevgi üstüne 18
20. Luxemburg: Plastic Bertrand – Amour Amour 18
21. Italië: Tozzi & Raf – Gente di Mare 17
Finland en Zwitserland haalde een kwart van de totaal behaalde punten met dank aan de Nederlandse jury en Italië en Joegoslavië die respectievelijk derde en vierde werden vielen bij Nederland dus totaal niet in de smaak.
Bekijk hier het gehele Eurovisie Songfestival 1987 met Vlaams commentaar van Luc Appermont:
(Bron: Trouw, 11 mei 1987 – met dank aan Marc de Jong)
tja het geeft de willekeur van de smaak van de juries maar weer eens aan.
Ja, het geeft de smaak van volksjury’s aan. Je moet ook geen muziek door het klootjesvolk laten beoordelen.
Ik was in 1990 in de jury. Ik geef toe, meerder juryleden waren tamelijk cynisch en ongeïnteresseerd. Het goede is echter dat je tweemaal alle liedjes hoort en ziet (in de middag de generale repetitie en in de avond de finale) en tijdens diner werd de geluidsband met liedjes als achtergrond gespeeld. Zo heb je in ieder geval tweemaal alle liedjes gehoord en gezien en nog een keer alles onbewust. Dat is meer dan de meeste televoters die op feestjes aangeschoten de helft horen en voor de makkelijkste keuze gaan waar de anderen ook voor kiezen (peer pressure). Een jury van +/- 20 leden met mensen die van het festival houden (en dat zijn niet enkel fans), lijkt mij goed.
Leuk te horen dat jij in 1990 in de jury zat. Die ongeinteresseerdheid en cynisme is misschien wel tot uiting gekomen in de jurering. Ik vind de Nederlandse punten van 1990 één van de slechtste met 3 punten voor Turkije, 4 aan Israël en het absolute dieptepunt 5 aan die draak van een Griekse inzending 😊
Notaris was Louis Davina uit Hilversum zoals altijd.
Deze juryleden zouden zich diep moeten schamen om Italië op de laatste plaats te zetten dan heb je stro… in je oren!
De punten van Portugal ontbreken nog.
24,23 of 22. Ik kan het ws wel uitrekenen maar ik ben nu even te lui.
Portugal kreeg 22 punten.
Ik heb het verslag uit Trouw in mijn bezit.
Ik weet dat ik het destijds ook niet kon waarderen. De heren waren niet netjes gekleed en zongen schor. Als keurig klein maar goed gereformeerd opgevoed jongetje was dat heel ver m’n bed. Tegenwoordig zie ik de schoonheid van het lied en de vocale chemie in een ander perspectief. Vind nog altijd dat ze zich beter hadden mogen kleden en kappen, maar het lied in de lange versie is mooi. De drie minuten versie een beetje vreemd maar dat is bij bijna alle Italiaanse nummers het geval. Reden ook mede waarom Gabbani vijfde werd en niet eerste. Gente die mare is een Songfestival klassieker geworden. Het liedje van Wind wat ik destijds als kind geweldig vond, en nu niet zo bijzonder meer, hoor je nooit meer….. Smaken verschillen niet alleen per persoon maar ook per moment
Ik vond destijds Denemarken geweldig. Maar toen ik laatst de hele jaargang keek, was het mijn nummer 16. Israël vond ik toen belachelijk en stom, maar nu juist leuk en grappig.
Slechte smaak van die jury ;) Als ik er in had gezeten kreeg Italië zeker 5 punten van mij. Ierland 4 of 5 en Duitsland helaas maar 2 of 3. Ook Zwitserland zo hoog is me een raadsel (een 1 waard)
Dus andere smaak dan jouw smaak is slechte smaak….
Wel grappig om te horen hoe die Luuk Appelmond zit te zeuren en venijnige opmerkingen maakt dat buurland Nederland geen enkel punt aan België geeft. Hij vergat gemakshalve maar even dat Nederland ook geen enkel punt van België kreeg!
Wie is Luik?
De commentatrice
Luc Appermont
Daar hadden Vlaamse commentatoren vaker een handje van. Toen Marga Bult in 1996 2 punten aan Lisa del Bo gaf zei Johan Verstreken gelijk “Oh kijk eens hoe gierig”! Vervolgens krijgen Maxime en Franklin maar 1 punt van België en zei Michel Follet “Misschien moeten we voortaan maar aardiger voor elkaar zijn” LOL.
Zwitserland met dat vreselijke Moite Moite 4e? bizar gewoon! Wat een slechte smaak. En was Ralph Inbar destijds zo anti Duitsland dat hij gewoon niet de 10 punten wilde geven aan ze?
Zoiets had ik toen ook vernomen ja. Tja, dan hoor je niet in een jury thuis.
Uhm jij zou niet stemmen op Rusland als je in de jury zat, dus de po(o)t verwijt de ketel in deze.
Verkeerde winnaar!
Finland een derde plaats toekennen vind ik dan wel getuigen van goede smaak!
me”en je dat nu talie laats bij de nederlandse jury die hebben geen kennis van muziek he
De 11 leden van de Nederlandse jury die verdeeld over drie rijen in de filmzaal van het Mediapark zaten waren als volgt: Ruud van den Bosch (24-jarige onderhoudsmonteur uit Rotterdam), Rixt Hilverda (26-jarige beeldend kunstenaar uit Hilversum), Chantal Keijzer (25-jarige directiesecretaresse bij een cosmecticabedrijf uit Amsterdam), Mylène Höhle (24-jarige grafisch vormgeefster uit Amersfoort), Fred Jonker (35-jarige hoofdkassier bij Albert Heijn uit Zaandam), Simone Albers (23-jarige verkoopster in een juwelierzak uit Oosterhout), John van Suijlekom (31-jarige ambtenaar bij Defensie uit Oosterhout), Ton Snijders (44-jarige hostess op beurzen en huisvrouw uit Eemnes), Arend van de Werf (34-jarige produktiemedewerker bij Philips uit Eemnes), René Pauli (20-jarige student proces-techniek op de MTS uit Eemnes) en Ditta de Vroed (33-jarige huisvrouw uit Zwijndrecht).
Voorzitter en woordvoerder was Ralph Inbar, secretaris was Kees Verzijden en notaris mr. Louis Davina uit Hilversum.