DDD: Van de achtergrond naar de voorgrond én andersom

Dit vind je misschien ook leuk...

23 reacties

 1. 020Nick schreef:

  Nog een voorbeeldje: Linda Williams (ESF 81) zat in het achtergrondkoor van Vanessa Chinitor (België 99)

 2. Marc schreef:

  Al Bano
  Lotte Engberg
  Justine Pelmelay
  Anastazio

 3. Peke schreef:

  Charlie McGettigan in 98 voor Ierland bij Dawn Martin

 4. Peke schreef:

  De jongens van Milk and Honey bij Yardena Arazi in 88 voor Israel

 5. Peke schreef:

  En veel vaker Anita Skorgan bijv bij Finn Kalvik in 81 voor Noorwegen

 6. Peke schreef:

  Gary Lux bij Tony Wegas in 93 voor Oostenrijk

 7. Marc schreef:

  Ida van Ida & Vlado ( Joegoeslavië 1984) zat in 1982 in Aska en in 1983 in het achtergrondkoor van Daniël

 8. Peke schreef:

  Tanel Padar bij Ines in 2000 voor Estland

 9. Marc schreef:

  En 1 van de zusjes Maessen zat volgens mij ook in het achtergrondkoor van Plastic Bertrand (Lux 1987)

 10. Peke schreef:

  Evelin Samuel bij Maarja-Liis Ilus in 97 voor Estland

 11. Remco van den Berg schreef:

  Imri Ziv (Israel 2017) zat in het achtergrond koor van 2015 en 2016.

 12. Marc schreef:

  Søren van Hot Eyes bij Birthe Kjaer in 1989
  De Griekse Marianne (1989 en 1996) bij Bang! In 1987

 13. Ronnie schreef:

  Han van Eijk uit Nederland bij Malta 1994 in het achtergrond koor

 14. robbert-rotterdam schreef:

  Dian Senders bij Maywood, Willeke Alberti en Franklin en Maxine, terwijl het haar niet lukte om met de groep Fantasyx op de voorgrond het Eurovisie te bereiken.
  De zusjes Maessen waren het achtergrondkoor van bijna elke kandidaat tijdens het nsf 1969 voordat ze in 1970 zelf mochten deelnemen. Margriet Eshuys zong in het koortje van Heddy Lester in 1977, nadat ze in 1976 met de groep Lucifer er niet in geslaagd was de nationale finale te winnen. Edward Reekers haalde in 1984 het ESF niet als solo-artiest, maar mocht wel zijn deuntje meezingen bij Willeke Alberti in het koor. Ingrid Simons deed vrolijk mee achter Franklin en Maxime en de Toppers, maar miste Kopenhagen met Ebonique. Hetzelfde geld voor Caroline Dest, nadat ze Marlayne had ‘geassisteerd in Jeruzalem. Haha, hoe lang mag ik nog doorgaan? Wel , Linda Williams probeerde in 1998 nog Birmingham te bereiken via het koor van Sylvia Samson, maar deze laatste won helaas niet. En wat te zeggen van Paul van Montezuma’s Revenge(nsf 2001), die met Marcha heeft meegezongen in Brussel. En dan nog Babette Labeij die achter Edsilia stond, maar in 2004 niet de nationale finale wist te winnen. Anita Meyer zong in het koor van Sandra Reemer in 1976 op het ESF en werd later geselecteerd om Nederland in 1987 te vertegenwoordigen. Anita trok zich uiteindelijk terug wegens andere bezigheden, waarna de voorkeur naar Marcha uitging, nog boven BZN-zangeres Annie Schilder. Jody Pijper zong in het achtergrondkoor van Sonia Pelgrims tijdens een Belgische finale met het liedje ‘Casanova’ maar won zelf niet in 1986.

  • Hans P. schreef:

   Indrukwekkend Robbert.
   Toch moet ik je op één plaats corrigeren, Margriet Eshuys was er in 1977 niet bij op het ESF. Ze deed wel koorwerk op het NSF van 1975 en was inderdaad soliste van Lucifer op het NSF van 1976 maar op het ESF kwam Eshuys nooit terecht.

 15. Beer schreef:

  Anna Sahlene zat in 1999 in het koortje van Charlotte Perrelli. Egon Egemann was praktisch de ‘ster’ van het lied van Gunvor in 1998. In 1987 was Boulevard de backing band voor Finland, 1988 de hoofdact. Het is aardig wat inteelt op het Songfestival – ik vraag me af welke de eerste backing was die hoofdact werd.

  • Beer schreef:

   Blijkt dat het als we heel strict gaan letten op regels het gaat om Bianca en Stella Maessen in 1977, gezien ze ‘backings’ waren in 1970 wegens de regelgeving op dat moment. Als het meidenduo van Finland 1971 niet geldt als hoofdact maar als ‘backings’ dan zouden zij in 1976 voorafgegaan zijn door Anneli van Ystävät maar daar geldt op zich hetzelfde probleem.

   Eerste keer dat we daadwerkelijk iemand lijken te hebben die eerst op de achtergrond fungeerde en nadien op de voorgrond kwam was dan Debbie Cameron van Denemarken 1981, achtergrond in 1979 en duetpartner in 1981.

 16. Theo schreef:

  Voor Denemarken zong Debbie Cameron in 1979 bij Tommy Seebach in het achtergrondkoor; in 1981 zongen ze samen

 17. Leendert Jan schreef:

  Aliona Moon was in 2012 backing bij Pasha Parfeny, in 2013 was hij backing bij haar.

 18. Leendert Jan schreef:

  In het geval van Cyprus is de lijst bijna eindeloos. Evridiki stond in 92, 94 en 07 voor Cyprus op het podium, en volgens mij in 83 en 87 al als backing. Dat laatste jaar met Elena Patroclou, die in 91 solo mocht. Met Alex Panayi als backing, die in 95 en 00 vooraan stond en daarna iig in 05 nog backing was bij Griekenland. Elena Konstantopoulou (Griekenland 95) was backing voor Cyprus in 05.

 19. Leendert Jan schreef:

  Chris en Moira (Malta 1994) stonden een jaar eerder al achter William Mangion, en in 1999 weer achter Times Three.