Nederland houdt startpositie 23 in finale songfestival
Nederland zal als 23e aantreden tijdens de grote finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 22 mei a.s. Dat heeft de EBU donderdagmiddag bekedn gemaakt. Tijdens de Head of Delegation meeting begin maart werd de startpositie geloot en -net als de loting voor de halve finales- zal er voor de startpositie van het gastland geen nieuwe loting plaatsvinden. (Foto: AVROTROS)
Dat is fijn! Jippie!
Zeker fijn. Grow vond ik zeer zeker een mooi nummer. Helaas niet voor een groot publiek. Dat zie je aan de YouTube kijkers hits, lage top 40 classering, geen hoge notering in diverse polls.
De opdracht mag dan duidelijk zijn. Zorg voor een fris nummer, zeker geen niemendal. Een nummer dat hogere cijfers gaat scoren.
Dat is heel mooi 🙂
Top!
Met een goed lied maakt de startpositie niet uit, dus ik snap niet waarom men dit zo super en top vindt.
Omdat het wel degelijk uit kan maken voor een hoge positie.
Helaas ben ik het met Wim1970 eens, de startpositie maakt niets uit, als het nummer niets is, eindigt het laag.
Moldavië 2007, Letland 2005. De laatste was halverwege in polpositie. Was nauwelijks uit de halve finale gekomen. Sorry, maar het is duidelijk dat een positie heel veel kán doen.
Omdat er meerdere goeie liedjes zijn en je dan net iets meer kans maakt als je een van de laatste optredens bent.
Onzin, je nummer moet met kop en schouder erboven uitsteken, doet het dat niet, dan maakt startpositie niets uit. Ik weet wel dat alle aanhangers op deze weblog daar anders over denken, maar echt het maakt geen bal uit. Met het nummer van 2020 en startpositie 23 was hij in de onderste regionen geëindigd, ik voorzie ook geen top notering in 2021. De zanger mist uitstraling en warmte, het is te gemaakt.
Dit klopt. Het is statistisch bewezen dat een startpositie in de tweede helft in de televoting voordeel biedt. Zo zijn er ook vele voorbeelden bekend van inzendingen die in de semi”s het bij de televoting het prima deden, maar in de finale bij een startpositie vooraan in de vergetelheid raakten. En natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals bv Sertab Erener, maar het gaat om de kans en via kansberekening komt 2e helft er beter uit.
Ik ben het 100% met je eens, Peter.
Sertab Erener had dan ook een keigoed nummer, wat de hele verdere uitzending in je hoofd bleef zitten. Was daarom ook voor niets een top 10-hit in de top 40 in 2003.
Ik ben het 100% eens met Robbert-Rotterdam.
+1)
Ik citeer:
“Wat is tijdens de finaleavond van het Songfestival de beste startpositie, áls die er überhaupt al is? Terugkijkend op 64 edities kun je concluderen dat je beter als laatste dan als eerste op kunt treden; driemaal won de openingsact (1975, 1976 en 1984) en zesmaal de hekkensluiter (1960, 1970, 1977, 1982, 1983 en 1989). Je kunt beter niet startpositie nummer 2 of 16 hebben; beiden hebben nog nooit gewonnen. Dat geldt eveneens voor startposities 25, 26 en 27 maar er zijn relatief weinig finales geweest met zoveel deelnemers. De meeste winnaars zijn te vinden tussen de startposities 8 en 20, oftewel de middenmoot en de laatste helft; tot en met 1986 lag het aantal deelnemende landen niet hoger dan 20. De meeste gunstige startpositie is echter nummer 17 dat uiteindelijk zevenmaal de winnaar opleverde.”
Het maakt dus niets uit.
Om te winnen maakt de startpositie inderdaad niet uit. Maar dat de startpositie wel uit kan maken of je in de top 10 eindigt of er ver buiten laten Nederland 2004 en Letland 2005 wel zien. Nederland 2004 ging gemakkelijk door in 2004 (zong als laatste) maar eindigde uiteindelijk in de staart van ranking in de finale (zong aan het begin van de avond). Bij Letland 2005 was het net andersom. Het waren ook nog redelijk vergelijkbare liedjes (male duo, rustig nummer).
In 2017 zongen Roemenie en Nederland beiden aan het begin van de semi finale en eindigde Nederland boven Roemenie. In de finale werd Nederland erg vroeg ingedeeld in de finale en Roemenie tegen het einde. In de finale eindige Roemenie weer hoger dan Nederland.
Precies. Jij begrijpt het.