AVROTROS start zoektocht voor songfestivalinzending 2022

Dit vind je misschien ook leuk...

104 reacties

 1. Peter schreef:

  Toch jammer dat een groepje van 6 bepaald wie Nederland gaat vertegenwoordigen.

  • Bas schreef:

   Bepaalt met een t dus :)

   In Duitsland was het een groep van 100 en dat heeft ook al 2 jaar niet goed uitgepakt. Wel vind ik dat de selectiecommissie jaarlijks mag veranderen. Ofwel 1 er uit en 1 er in. Gelukkig geen brievenbus voor Jan en alleman en hopelijk kiest men weer een killersong die ons naar de top 10 gaat brengen in Italië

   • Jellybean schreef:

    Ik heb er alle vertrouwen in dat er weer een top song uit gaat komen op deze manier.
    Dus: artiesten/songwriters: veel succes en inspiratie gewenst?

   • Peter schreef:

    Tja, dat heb je met typen op eenntelefoon, dan wordt de verkeerde keuze gepakt voor je er erg in hebt. Maar het is wel een brievenbus voor Jan en Alleman, er staat nergens dat Dries Roelvink niks mag insturen. Het is aan de 6 Wijzen om tot besluit te komen. Waarom geen voorronde zoals San Remo of Melodienfestival?

   • Maarten schreef:

    @Peter het is denk ik maar goed dat er geen voorrondes komen. Dan willen de personen met een goed nummer waarschijnlijk niet meer mee doen.

    Je kan niet even mensen uitsluiten om niks in te sturen.

   • Peter schreef:

    @Maarten, dat zegt dan meer over de artiest als ze niet mee willen doen. In Zweden al jaren een succesvolle formule. Moet hier ook kunnen met goede componisten en tekstschrijvers.

  • @lbert schreef:

   precies, en voor mijn gevoel ook nog een vrienden clubje !

   • Tippy2 schreef:

    liever een vriendenclubje dan een clubje dat zich de tent uitvecht, dat zal nooit iets opleveren.

 2. Tippy2 schreef:

  De meest geschikte kandidaat is Floor Jansen!

  • alex schreef:

   vind ik ook maar met de concertagenda van Nightwish zal dat moeilijk worden

 3. @lbert schreef:

  Waarom zit Ilse niet bij dit clubje, ze heeft al twee keer bewezen er oog voor te hebben
  Ik zou eerst een rede goed nummer zoeken en daarna een Artiest

  • P. schreef:

   Daar ben ik het mee eens….Ilse een vaste plek voor de selectiecommissie???

  • Paysbart schreef:

   Eens @lbert. Dat is het eerste wat ik dacht: waarom wordt Ilse er niet bij betrokken?

  • Nordman schreef:

   Eens! Ilse is een doorzetter, is kritisch en gaat voor een 10 en niet minder.

   • Jellybean schreef:

    +1

   • Peter schreef:

    Dat is waar, krijg soms het idee dat de finale halen al genoeg is. Er is maar 1 plek en dat is de winst. Met een 9e, 2e, 2x 11e, 1x18e en nu 23e schiet het niet op. Geef Ilse de ruimte, niet heilig verklaten natuurlijk, maar heb daar meer vertrouwen in dan in de 6 die het nu moeten doen.

   • Tippy2 schreef:

    Helemaal met je eens Nordman, er moet iemand in die commissie zitten die bloedfanatiek en gedreven is.
    Dat is Ilse. Nu weet ik dat Ilse ook nog een keertje solo wil gaan en dan is het natuurlijk vreemd als je zelf in die commissie zit…misschien is dat de achterliggende gedachte

 4. Maarten schreef:

  Ben benieuwd wat er uiteindelijk uit gaat komen. Als er niks tussen blijkt te zitten dan gaan ze dus voor de beste van het slechtste.

  Misschien is het ook wel goed dat de Avrotros niet helpt met het schrijven van nummers voor mensen.

 5. Hans P. schreef:

  Afrojack heeft zich aan geboden, ik zou daar gebruik van maken!

  • HJ schreef:

   Nee dank je. Darude 2.0.

   • Björn Grooten schreef:

    Er is wel een verschil met Afrojack, hij scoort hedendaagse hits en darude al ruim 15 jaar niet. Ik zou het aanbod van Afrojack om armen en je kan altijd nog beslissen als het nummer niet goed is om voor iets anders te kiezen.

 6. JandeTaalregelman schreef:

  Mag het ook een lied zijn?

  • Peter schreef:

   Mee eens, en dit jaar bewijst maar qeer eens dat niet Engelstalig kan scoren.

   • Wim1970 schreef:

    Ja, maar liever niet Nederlandstalig. Frans en Italiaans liggen wel wat beter in het gehoor dan Nederlands.

   • Peter schreef:

    Mag van mij in Nederlands, Fries, Frans, Spaans, Italiaans, als het maar goed is en opvalt

   • ALL W schreef:

    Niet helemaal waar.
    De deense inzending bleef in de halve finale steken en onze eigen bijdrage in deels Sranantongo kon ook niet op grote bijval rekenen. Dus grote nadruk op KAN scoren, want verwacht geen wonderen.

   • Björn Grooten schreef:

    Nederlandstalig gaat niet scoren, onze taal klinkt erg lelijk voor mensen die geen Nederlands verstaan.

   • Peter schreef:

    Onzin. Klinklare onzin.

 7. riccardo schreef:

  Als je als commissie nu al de zekerheid van een deelname met AfroJack in de pocket zou kunnen hebben zou ik daar voor gaan. Lijkt me een dermate zeldzame kans dat ik hem ongeacht de onzekerheid van het nummer niet zou laten lopen.

  • Paysbart schreef:

   …… dat dachten we ook met Trijntje en nummer van Anouk. Wat een fiasco is dat geworden.
   Eerst het lied!

   • Jellybean schreef:

    Mee eens Paysbart!
    Ik zou b.v. DI-RECT te gek vinden; vindt Marcel een top zanger en ze kunnen een goed lied schrijven. Maar ja dan moet dat laatste eerst wel gebeuren en ze moeten ook zelf willen natuurlijk.

   • riccardo schreef:

    Heb ik hier ook al zo vaak geroepen. Eerst een nummer. Je weet op voorhand niet hoe dingen uitpakken maar een samenwerking met deze DJ/producer lijkt mij voor veel mensen minstens erg interessant.

   • Björn Grooten schreef:

    Het grote verschil is wel dat Trijntje al jaren geen hit gescoord heeft en Afrojack wel en nog steeds scoort. Anouk zelf vind het nummer niet geschikt en Trijntje wel.

 8. Tippy2 schreef:

  Wouter Hardy mag ook een nummer insturen :-)
  Laten zingen door Floor…

  • Peter schreef:

   Floor gaat met haar band voor Finland deelnemen

   • Tippy2 schreef:

    Hoe kun je dat zo stellig beweren? Dat zou ik moeilijk vinden. Ze heeft hier een mooi podium gekregen, bij de beste zangers. Als ik haar was zou ik ook solo als Floor gaan niet als band Nightwish. Hier kan ze direct worden afgevaardigd, in Zweden en of Finland kan ze aan de voorrondes gaan deelnemen.

   • Peter schreef:

    Waarom zou je dat moeilijk vinden? Ze heeft daar een grote carrière, hier enkel bekend door Beste zangers.

 9. Beer schreef:

  Ik wacht rustig af.

  • Jellybean schreef:

   Zo is het Beer, ik zit eigenlijk nog een beetje in de roes van eergisteren. Ik heb er zo naar toe geleefd en enorm genoten van alles. Nu het weer voorbij is moet ik echt even alles laten bezinken en ‘afkicken’? Wel vind ik het heel leuk dat ik dit jaar aangesloten ben op dit forum om mijn liefde voor het festival met jullie te delen. Op naar een nieuw en mooi Eurovisie jaar ?

   • Dirk Marko schreef:

    +1)

   • Max Mark schreef:

    Ja, het is echt afkicken. Ik was zondag echt een beetje ‘leeg’. Is het ineens allemaal weer voorbij.

    Maar wat was het tof! En wat waren het mooie shows. Ik was er echt trots op. Ook erg leuk om de liefde voor het festival met anderen te kunnen delen op deze site. Dat heeft het feest voor mij nog meer glans gegeven.

    Op naar een volgende editie! Dat deze net zo geweldig mag worden. En natuurlijk: met een ongelofelijke kneiter van een bijdrage van Nederland. Ben erg benieuwd. Nu al haha.

    Dank, Songfestivalweblog, voor alle informatie en het laatste nieuws. Supergoed werk!

   • Jellybean schreef:

    Hoi Max Mark, leuk dat je nog even reageert! Ik beschouw jou toch wel als mijn songfestival maatje hier ondertussen; we zitten vaak op één lijn en je stukjes zijn altijd leuk om te lezen. Altijd ook met respect naar een ieder hier.?
    Groetjes en succes met het ‘afkicken’ ?

   • Max Mark schreef:

    Ha Jellybean! Dank voor je reactie en leuke bericht. Insgelijks, erg leuk om met jou de meningen over liedjes en de passie voor het festival te delen. Ook jouw bijdragen vond ik erg leuk. Door jou ben ik me meer in TIX gaan verdiepen en ben ik aandachtiger naar het Noorse nummer gaan luisteren. Ik ben enorm fan van het festival; het is super om via deze site gelijkgestemden te ‘ontmoeten’.

    Nu al weer zin in volgend jaar! Met een beetje geluk doen de Italianen het half mei; dat betekent: nog maar 51 weken wachten ??. Leuk om dan ook weer de visies te delen. Ik kijk er naar uit. En ook naar de Nederlandse bijdrage, want die wordt goeeeeeeeeed! ?

 10. Jang schreef:

  Die selectiecommissie die Jeangu wel een goed idee vonden? LOL

  • SVW schreef:

   Ik heb het idee dat Jeangu is gekozen dankzij “Grow”, een lied dat flink potentie voor het linkerrijtje had. Daarna werd het natuurlijk geannuleerd en hebben ze hem denk ik een carte blanche gegeven voor 2021 :(.

   • Maarten schreef:

    Grow had denk ik ook geen potentie voor het linker rijtje. Misschien wel volgens de selectie. Die vinden het waarschijnlijk sneu dat het niet door ging en hebben maar gezegd dat hij ook dit jaar mocht. Ze hadden dat beter niet kunnen doen.

   • Jellybean schreef:

    Zeker is Jeangu in eerste instantie gekozen voor “Grow”. Meningen verschillen uiteraard maar ik denk dat een top 10 notering zeker haalbaar was geweest met dit nummer.
    Toen het festival geannuleerd werd stond hij 13e bij de bookies, we zullen uiteraard nooit weten wat dit uiteindelijk gedaan zou hebben maar dit lied had potentie. Men heeft hem daarna gegund om ons wederom te vertegenwoordigen in 2021. De kans was sowieso al erg klein dat het nieuwe lied beter zou worden als z’n voorganger. Er zit meer druk op en je moet maar net weer de inspiratie hebben. Nu gaat de commissie weer voor het lied, zoals het hoort.

   • Dirk Marko schreef:

    Zo zie ik het ook jellybean.

   • Max Mark schreef:

    Yes, helemaal bij het rechte eind, Jellybean

  • marga schreef:

   ach toen Daniel Dekker nog in de selectiecommissie zat vond hij het nummer van Pierre Kartner voor Sieneke ook erg goed ha ha

  • ruud schreef:

   en nu hoor je ze niet meer om toe te geven dat het een dikke flop was ha ha

 11. René schreef:

  Het gaat toch gewoon Davina Michelle worden lijkt me. In een mix met Afrojack?

 12. Pietje schreef:

  Ik zou Ilse er ook wel bij willen zetten ja.

  • Maarten schreef:

   Misschien wil ze dat zelf wel helemaal niet. Ze is wel zangeres en heeft het misschien druk genoeg daar mee.

   • Pietje schreef:

    Ja ze zal het te druk hebben idd. Maar ze kan af en toe nog eens wat dingen beluisteren (evt op afstand) en d’r mening geven

 13. RogESC schreef:

  Als we maar nu niet gaan denken dat we opeens ook een band moeten insturen omdat Italië gewonnen heeft. Laat het origineel authentiek en gedetailleerd uitgewerkt zijn. Afrojack kan je als producer van een nummer er wel opzetten maar moet er niet achter een DJ tafel bij gaan staan want dat slaat nergens op. Overigens vind ik Armin van Buuren ook een hele goeie producer dus die zou van mij ook aan de slagen mogen.

  • Jellybean schreef:

   Niets mis met een band hoor; alleen geen rock song. Hetzelfde genre wint geen 2 jaar achter elkaar, dat is een feit. Eurovisie was nu gewoonweg toe aan een rock nummer na al die jaren sinds Lordi. Volgend jaar krijgen we weer een ander genre dat gaat winnen en dat is ook goed zo.

 14. Sake schreef:

  Geen toeters en bellen graag. Houd het klein, zijn we goed in.

 15. Tippy2 schreef:

  Ik wil alle medewerkers van songfestivalweblog.nl enorm bedanken voor alle moeite die ze hebben gestoken in het mooi en up to date houden van deze site, altijd een feestje om hier weer de laatste nieuwtjes en meningen te lezen :-)

 16. GerardMartin schreef:

  Ik las ergens dat Dries Roelvink volgend jaar erg graag wil gaan…

  • Maarten schreef:

   Haha. Die kan het wel vergeten denk ik.

  • Peter schreef:

   Nou met Joyce Hoedelmans in de commissie zal dat zeker niet gebeuren. Uhmmmm who the f**k is Joyce Hoedelmans?

  • Dirk Marko schreef:

   En Thomas Berger,

   • Rob schreef:

    Davina Michelle, Dotan, Di-rect : in die hoek mag de commissie zich eerst eens richten.

 17. JvE schreef:

  DE kans voor degenen, die op deze weblog jaarlijks, tot in den treure, de Nederlandse inzending afkraken, om nu zelf een perfect, winnend lied met perfecte act in te sturen, haha

 18. Lashyn schreef:

  Lijkt me leuk als we een nummer in het Engels sturen gecombineerd met een van de minderheidstalen (Fries, Romani, Jiddish of Pools), als het maar een goed nummer is. Maakt mij niet uit of het nou pop, dance of rock is, als het maar het songfestival gevoel heeft.

 19. Damsco schreef:

  De wijze waarop de Nederlandse inzendingen de afgelopen jaren werd geselecteerd begint aardig wat kenmerken van totalitarisme, vriendjespolitiek en het hebben van de juiste connecties (lees: corruptie) te vertonen. Dat mag én moet – naar mijn mening – veel vaker benoemd worden, want dit kan echt niet.

  Als een deelname aan het Songfestival bekostigd wordt door de belastingbetaler dan is meer inspraak en transparantie in de selectiemethode absoluut noodzakelijk. Ook wij hebben het recht om te weten welke artiesten potentieel geïnteresseerd zijn.

  Afgezien van 2013, 2014 en 2019 hebben we ook geen topresultaten behaald. Douwe Bob kan veel beter, de staging van Waylon was een fiasco en 2015/2017/2020/2021 hadden NOOIT intern geselecteerd mogen worden (met 2021 als absoluut dieptepunt). Het kostte jaren om het imago van het ESF in NL opnieuw op te bouwen, met dank aan Anouk, gaat de AvtroTros dat nu alweer slopen?

  Dotan is trouwens behoorlijk bekend in Italië (heeft daar ook meermaals opgetreden met Diodato de afgelopen tijd) en ik hoop dat hij geïnteresseerd is om voor NL deel te nemen. Goede stem, goede tekstschrijver en een televote-magneet. Liever geen gedateerde steriele dance van Afrojack met Davina Michelle a.u.b.; we weten hopelijk allemaal nog hoe Cascada terecht afgeserveerd werd in 2013.

 20. Tippy2 schreef:

  Wat het ook wordt, het nummer moet het beste zijn in zijn soort en het moet memorabel zijn.

 21. Remco van den Berg schreef:

  Dotan zou mijn eerste keuze zijn. En anders Maan of Davina Michelle

  • Wim1970 schreef:

   Maan?

   • sandra schreef:

    nee geen Maan alstublieft dat is bij voorbaat al een complete maansverduistering en gaat in Europa geen potten breken het is niet alleen het lied ook de geschikte deelnemer

 22. Johan schreef:

  Als je weer bij de laatste 5 wilt eindigen moet je Maan sturen, of Dries Roelvink

 23. Tippy2 schreef:

  Ik wil toch nog iets kwijt over de commissie. Het is allemaal veel te vrijblijvend en ondoordacht. Eigenlijk zou je moeten stellen: zodra een inzending 0 punten krijgt van de vakjury of van de publieksjury zou de commissie vervangen moeten worden of, als ze een beetje zelfkennis hebben, door de eer aan zichzelf te houden. Kans dat een commissie moet opstappen is heel klein, maar als het gebeurd hebben ze het ook daadwerkelijk niet gesnapt.

 24. robbert-rotterdam schreef:

  Ik ben heel blij dat het lied weer centraal gaat staan en niet een artiest die 100% vrije keuze heeft. Ik merk hier weer dat iedereen namen van artiesten gaat noemen. Hier doe ik dus niet aan mee. Lied moet centraal, net zoals in 2019.
  Een kritische kanttekening heb ik er wel bij. De ‘profielschets’ voor het lied is sterk beperkend. Zo moet het liedje bijvoorbeeld onderscheidend (mee eens) maar ook persoonlijk zijn, wat sterk aanstuurt in de richting van singer-songwriter materiaal. Ik vind het jammer om meteen in het begin zoveel uit te sluiten. Wat als iemand bijvoorbeeld een geweldig dancenummer heeft geschreven en geproduceerd? Iets dat zich kan meten met ‘Euphoria’? Een dancenummer is zelden heel persoonlijk en legt zelden de grootste interne gevoelens bloot. Is bedoeld om uit je dak te kunnen gaan. Dus valt volgens de criteria af. Ik denk dat Nederland is gebaat bij zoveel mogelijk breed houden in het begin. Dan kan later gekeken worden wat uitblinkt in het eigen genre. Ik ben ook benieuwd wat de commissie gaat doen om het typisch Nederlandse euvel, zelden breed gedragen nummers bij televoting, te verhelpen. Ik ben voor een commissie, maar deze is weinig divers qua leeftijd, geslacht (waar zijn de vrouwen?) en wortels in commercie. Hulp van buitenaf is geboden!

  • Tippy2 schreef:

   Ook hier ben ik het mee eens, een lied hoeft niet persé een persoonlijke song te zijn of een persoonlijk verhaal te vertellen.
   Je kunt prima over thema’s schrijven zonder het zelf te hebben meegemaakt.

 25. Esmee schreef:

  Wat ik me afvraag is of de selectiecommissie niet van tevoren had kunnen inschatten dat het liedje van Jeangu geen groot publiek zou aanspreken.

  • Nordman schreef:

   Vast wel, maar we stonden toch al in de finale en de wil om te winnen was er geloof ik ook niet.

  • Dirk Marko schreef:

   Dit was voor iedereen een vreemd jaar, waarbij Jeangu de gunfactor kreeg van de commissie begrijpelijk.
   Volgend jaar gaan we( ze) er weer vol voor.

  • robbert-rotterdam schreef:

   +1. Ik denk dat ze daadwerkelijk dachten dat hij een kans had, maar deze commissie heeft, ondanks de goede bedoelingen en grote inzet éėn grote blinde vlek, en dat is het beperkt vermogen om te zien wat een breed publiek kan aanspreken (aansluiting bij televoters). Wat wordt gemist is iemand die commercie vertegenwoordigt. Niet de platte commercie, maar gewoon iemand met gevoel voor het bredere publiek. Daar is waar het stokt, en dat is net het verschil tussen een 11e plaats en een winnersong. Ilse heeft de commissie gered in 2019. M.i. moet de commissie op zoek naar de Willem van Beusekom-touch, de verbinding tussen kwaliteit en commercie. Anders gaat het nooit lukken bij de televoters.

   • Dirk Marko schreef:

    Eens

   • Paysbart schreef:

    Volgens mij zijn dj’s Sander Lantinga en zijn collega Koen Zwijnenberg sinds 2019 aangesloten in de commissie voor de link met het brede publiek …..

   • robbert-rotterdam schreef:

    Dan doen ze hun werk niet goed.

  • riccardo schreef:

   Gegokt en verloren, denk ik. In de clip versie vond ik het verhaal veel sterker dan hoe het uiteindelijk is neergezet.

 26. Paysbart schreef:

  Doen ze hun werk niet goed? Volgens mij heeft Arcade gewonnen….
  2020 Grow was ook mooi. En 2021 kon men Jeangu niet opzij schuiven….

  • Tippy2 schreef:

   Je kunt niet zeggen dat ze hun werk goed hebben gedaan als je 0, zeggen: NUL punten van de publieksjury krijgt. Dat is een enorm knap, maar niet zoals ik dat graag zie..

  • robbert-rotterdam schreef:

   Arcade heeft in de eerste plaats gewonnen door Ilse. Niet door de commissie. En de commissie is eindverantwoordelijk en had ‘birth of a new age’ moeten verbieden vanwege de kansloosheid bij televoters. Dat hadden ze echt op hun klompen kunnen aanvoelen.

 27. Roel schreef:

  Je ziet dat het lied en de uitvoerende artiest moeten samensmelten tot een geloofwaardige eenheid. Dus eerst het lied kiezen en dan nog eens even rondkijken wie de artiest wordt, is vragen om problemen. Dat was zo bij Trijntje gegaan en dat werkt niet. Alhoewel aaiaaiaaiaai… wel een echt Tiktok momentje is….