Montenegro, Noord-Macedonië en Bulgarije zien af van deelname songfestival

Dit vind je misschien ook leuk...

17 reacties

 1. RiaNL schreef:

  Jammer dat Montenegro er niet bij zal zijn volgend jaar in Liverpool, al zag ik het wel een beetje aankomen. Hopelijk zijn ze er in 2024 wel weer bij.

  • Ria NL schreef:

   Dat is ook jammer voor Noord Macedonië hopelijk zijn zij weer terug in 2024

  • Jarno schreef:

   ahhh wat een rotnieuws zeg! Waar we Montenegro en Noord-Macedonië hopelijk snel terug zien baal ik vooral van het zoals het nu lijkt voor langere tijd ontbreken van Bulgarije. Sinds de terugkeer in 2016 stonden ze op de laatste editie na altijd (en natuurlijk 2019 waar het land ook ontbrak) in mijn persoonlijke top 10, de nummers van 2016, 2018, 2020 en 2021 zelfs in mijn top 5.

 2. Wim1970 schreef:

  Zo, dat zijn 3 landen. Ben benieuwd of er nog meer volgen.

 3. Peter schreef:

  Als het zo doorgaat kan het in 2 avonden af, terug naar 1 avond.

 4. André schreef:

  Deze drie landen geven aan dat de kosten te hoog zijn voor deelname. Dat vind ik wel jammer, want zo krijg je wederom een tweedeling. Wellicht kan de EU wat betekenen voor haar lidstaten om deelname van alle EU landen te garanderen.

 5. Dick schreef:

  Men maakt daar dus een kostenafweging. Je houdt je hart vast wanneer ze ooit zouden winnen en de hele boel “mogen” organiseren… persoonlijk voel ik niets voor sommige argumenten om financieel bij te springen. Regels zijn regels.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Ik ben ook niet voor financieel bijspringen, ook al mis je daardoor enkele landen.
   Arme landen hebben al een financieel voordeeltje gekregen, doordat achtergrondstemmen op band mogen. Scheelt al weer hotelboekingen. Wat moet je ze nu weer aanbieden? Om vanuit studio in eigen land op te treden? Nóg goedkoper? Laat ze dan maar wegblijven en gaan sparen voor een volgende keer.

 6. Beer schreef:

  Laat het duidelijk zijn dat als je niet genoeg geld hebt om mee te doen, je ook nooit met een act zal komen die het gebeuren gaat winnen. Kwalificeren is het beste waar je op kunt hopen.

  Ik zou een ruggensteunde voor minder bedeelde omroepen wel goed vinden. Zo komt er ook plek voor bijvoorbeeld een Luxemburg. Maar dan moeten we zaken gaan regelen op omroepniveau, en niet wat de EBU op dit moment doet, op landsniveau.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Bedoel je dat Luxemburg een arme omroep heeft? Dat is dus niet zo.

   • Beer schreef:

    RTL Letzebuerg, het onderdeel van RTL dat tot de EBU behoort, heeft allesbehalve budget. Het is praktisch een nieuwszender, en toch zou het moeten betalen volgens de GDP van Luxemburg.

 7. Peter schreef:

  Als je het geld niet hebt om deel te nemen, heb je ook geen geld om het te organiseren. Financieel bijspringen is uit den boze. Wat mij betreft eerst selecteren op financiële draagkracht, is die er niet, dan kun je niet deelnemen aan het ESF.

 8. Miele schreef:

  Heb begrepen dat Kazachstan volgend jaar wil meedoen…

  • Wim1970 schreef:

   Goed idee, zal Rusland zich dan helemaal buitengesloten gaan voelen. Wat mij betreft zouden Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan ook mee mogen doen. En als kers op de taart China?

   • Peter schreef:

    Uhm landen die wat mij betreft direct in de negeerstand gaan. Net zo erg als Rusland of erger. Hongarije wat mij betreft ook nooit meer meedoen.