EBU lanceert nieuw stemsysteem Eurovisie Songfestival

Dit vind je misschien ook leuk...

80 reacties

 1. Beer schreef:

  Kan alleen maar goed gaan! RIP.

 2. Peter schreef:

  Wat een ellende – de teloor- en ondergang van ESF.

  • Beer schreef:

   Ik snap dat ze de jurysituatie van vorig jaar willen aanpakken, maar is dit dan écht hun oplossing? De verloedering weer tegemoet? Ongelooflijk.

   • Steve schreef:

    Dat stemmen boeit e niet zo. Ik zou veel liever zien dat er weer alleen live gezongen wordt en niet die bokgeproduceerde nummers als Chanel vorig jaar. Zag er allemaal erg mooi uit hoor, maar er werd bijna niet gezongen. Dus graag backing eh leading vocals weer live.

 3. Peter schreef:

  Nou aangezien Nederland vaker niet dan wel in de smaak valt bij het televoting publiek, is er heel veel werk aan de winkel.

 4. Gerrit schreef:

  De doodsteek van het festival

 5. Gerrit schreef:

  Turkije volgend jaar terug en er zullen meer landen afhaken

 6. Joëlle schreef:

  Verschrikkelijk

 7. Liesbeth schreef:

  Waardeloos, hoe verzinnen ze het? Krijgen we dezelfde corrupte toestanden als bij de FIFA.
  Landen die niet meedoen mogen stemmen…is toch vragen om fraude…onbegrijpelijk

 8. Hennie schreef:

  Als je een hartstikke goed nummer hebt kom je echt wel in de finale. Daar ben ik niet bang voor. Waar ik wel bang voor ben is dat de meest stompzinnige nummers weer doorgaan. Als het volk het mag zeggen……. dan weten we het wel. Afgelopen jaar als voorbeeld de wolven en het handen-was-nummer.

  We gaan het zien, het zorgt voor een nog hogere eis dat NL dit jaar een meer dan perfect nummer zal moeten hebben.

 9. Nena schreef:

  Wat? Hoe krijgen ze het in hun hoofd. De landen met de meeste diaspora en de meeste buurlanden profiteren.
  Nederland kan het vergeten. Wie bedenkt zoiets? Corrupt zootje gaat het weer worden.

 10. Tim schreef:

  Boute voorspelling: de winnaars van de komende jaren: Ukraine, Azerbijan & Armanië…(remember diaspora EBU?)
  Dus geld is al dat telt….

  Jammer dat landen als San Marino, België en Nederlands nooit nog een finale zullen zien….

  • Dirk Marko schreef:

   Lijkt mij een hele boute uitspraak. Volgens dit nieuwe systeem zou alleen Waylon de afgelopen jaren de finale niet gehaald hebben. En idd daar had hij m.i. ook niets te zoeken.

 11. Robert schreef:

  Het huidige systeem van 50% jury en 50% televoting is – aantoonbar – het beste systeem om een evenwichtige uitslag te krijgen.
  Met uitsluitend televoting zullen net als destijds veel meer aandacht trekkende kermisattracties naar de finale gaan:
  Wellicht wil de EBU daarmee vooral de kijkcijfers opkrikken?

 12. Maarten schreef:

  Ja hoor en nu weer het systeem omgooien. Wanneer blijft het systeem niet eens gewoon het zelfde. Na mijn mening moet het 50/50 blijven, maar mag er wel gekeken worden naar hoe de jury stemt.

 13. Samson schreef:

  Hoe komen ze er weer bij? Welcome back diaspora!

 14. Thijn schreef:

  Slechte ontwikkeling

 15. Maarten schreef:

  Zullen we net zien dat dit dan het punt wordt dat Nederland niet in de finale komt. Na die jaren wel in de finale is te verwachten dat het een keer niet gaat gebeuren.

 16. Jan schreef:

  Ik word hier niet vrolijk van. Zag liever deel gekozen door jury en overige dan uit public vote inzoverre nog niet gekozen. Vijf om vijf lijkt me mooi.

 17. robbert-rotterdam schreef:

  Tijd voor Michaja Nicolai om vanaf nu uit te schreeuwen dat ze half-Russisch is. Dan gegarandeerd punten uit de Baltische staten, Armenië, Azerbeidzjan en de vele andere landen met Russische diaspora.
  Verder natuurlijk een waardeloos systeem. Hernieuwd ruim baan voor circusacts en slecht nieuws voor de selectiecommissie onder leiding van Cornald Maas. Zij zullen met spoed hun selectietaktieken moeten aanpassen , want kwaliteit zal zich niet meer automatisch kwalificeren. Aan de andere kant kun je het ook als stimulans voor Maas & co kunnen zien om wat commerciëler te gaan denken en meer rekening te houden met de televoter.

  • Han schreef:

   Laat die selectiecommissie gewoon gaan voor het beste/mooiste liedje.. Niet voor wat het beste zal scoren, want welke jurering je ook hebt, die uitslag valt toch nooit te voorspellen.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Ik vind een uitslag heel wel te voorspellen. Zeker bij wat een jury gaat doen kom ik altijd heel dicht bij. Televoting wat moeilijker, omdat daar veel meer andere factoren meespelen dsn de muzikale.

 18. Jellybean schreef:

  Met stomheid geslagen door dit bericht; kan dit niet begrijpen. Het heeft jaren gekost om de reputatie van het festival enigszins op te poetsen; minder kermis, meer kwaliteit, proffesionelere jury’s (uitzonderingen daargelaten) etc. En dan nu dit; terug naar af.

 19. Paysbart schreef:

  Ongelofelijk…. We krijgen de situatie terug als 2007. Kijk naar die uitslag. Veel westerse landen niet naar finale en die wel in finale stonden bungelden onderaan het scorebord.
  Zie het somber in voor Nederland en België….

 20. Rick schreef:

  Welke dwaas verzint nou zo iets.? dit betekent dat mooie ballads het kunnen vergeten!!
  Nederland,Zweden, Oostenrijk België Malta, Zwitserland moeten het hebben van jury’s.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Eens. Dit zal betekenen dat ze hun tactieken moeten omgooien en liedjes moeten kiezen met een duidelijkere commerciële touch. 100% inzetten op contemplatieve persoonlijke verhalen wordt een risico.

 21. Max Mark schreef:

  Niet normaal dit! Wie verzint zoiets? Ik ben echt heel erg teleurgesteld. Eindelijk werd kwaliteit weer beloond en nu gaan we weer naar ‘wie het gekst doet, wint het vaakst’. En dan dat online stemmen door niet deelnemende landen! Ongelofelijk, deze ontwikkelingen.

  Jeetje, ik vond de achtergrondzang op tape al een enorme achteruitgang en nu dit weer.

  • robbert-rotterdam schreef:

   De EBU is niet geïnteresserd in kwaliteit, maar vooral in geld. Wen er maar aan. En wat betreft de achtergrondzang, helemaal mee eens, maar heb nooit felle protesten gehoord van de fanschare. Dus ook: wen er maar aan.
   Nederland, met de hang naar kwaliteit, zou het moeilijker kunnen krijgen. Water in de wijn doen richting commercie lijkt een goede stap met de nieuwe maatregelen. Maar gaat niet gebeuren met deze commissie, denk ik.

   • Jellybean schreef:

    Nieuwe spelregels vragen om een nieuwe aanpak; de commissie zal wel moeten als dit nieuwe systeem de komende jaren wordt gehandhaafd.Met de nadruk op ‘als’, eerst maar eens afwachten hoe dit in de praktijk gaat uitpakken straks. Mocht het een fiasco worden en/ of bakken met kritiek komen dan kan het ook zomaar weer teruggedraaid worden.Ik hoop dat ons gekozen lied behalve de verwachte kwaliteit ook een hoge televote factor heeft; deze keer belangrijker dan ooit. De jury’s kunnen ons nu niet redden helaas.

   • Dirk Marko schreef:

    Team Duncan is gelukkig rete commercieel?

 22. Wim1970 schreef:

  Mooi moment om af te haken. Het systeem van de laatste jaren was perfect, helaas is het songfestival weer terug bij af.

 23. riccardo schreef:

  Zou het heel veel verschil gaan maken? Tegelijkertijd schiet men zichzelf onder het mom van meer diversiteit, lees genereer meer inkomsten, in het kader van de wedstrijd inhoudelijk hoogstwaarschijnlijk aardig in de voet. Men wil of moet meer die commerciële kant op om het festival overeind te kunnen houden?

 24. Sake schreef:

  Dit is even schrikken, en flink balen!!

 25. RoBo schreef:

  Tweede ramp doorgedrukt door Dhr. Österdahl,na het feit dat backing vocals op tape mogen. Dat laatste blijf ik eeuwig zonde vinden, live muziek ne eenmaal boven alles wat mij betreft.
  Mbt puntensysteem: waardeloos. Zal wel commerciële belang zijn….denk dat goed lied altijd finale haalt. Maar dat zijn er per jaar slechts paar dus diaspora bv in voordeel i.t.t NL en België. Bah

  • robbert-rotterdam schreef:

   Vergeet de referentiegroep niet. Dhr Österdahl beslist niet in zijn uppie.

 26. Joy schreef:

  Als ze hiervoor kiezen om die corrupte juryleden aan te pakken vind ik gewoon dat ze die landen moeten uitsluiten van het festival. Het zijn vaak dezelfde landen die dit flikken. Het jury systeem is verder goed het is niet voor niets in het leven geroepen ooit! Nu ben je weer terug bij af. Als niet deelnemende landen mogen stemmen krijg je denk ik ook gedonder met gekochte stemmen. In mijn ogen is dit geen goede oplossing.

 27. Jan schreef:

  Ik ben benieuwd wat dit gaat doen

 28. RiaNL schreef:

  Ik ben ook benieuwd wat het gaat worden, ik ben er zeker niet blij mee en ben bang dat we weer een overschot aan kermisattracties zullen krijgen, we gaan het zien….

 29. RobOranjeFinland schreef:

  Het einde van een mooi Nederlands tijdperk…..

 30. Dirk Marko schreef:

  wat mij niet duidelijk is, mogen alle landen nu in beide semi’s stemmen?

 31. Gilles schreef:

  Ik ben ook geen fan van het nieuwe systeem, maar Duncan werd 2de in zijn semi bij de televoters. (En voor de Belgen, Tom Dice derde). Dus het is wel degelijk nog mogelijk voor de Lage Landen, maar ze zullen een tandje moeten bijsteken…

 32. Werner schreef:

  Erg jammer ,waarom niets doen aan de fraude!
  Wordt wel lastiger om de finale te halen

 33. Edwin van Gorp schreef:

  Waar komt dit vandaan? De herintroductie van de vakjury, al beslissen ze sindsdien “maar” voor 50% mee, in 2009 heeft het festival alleen maar goed gedaan. Het tempert het effect van het (wat mij betreft terecht) door velen verfoeide diaspora-stemmen en het heeft de te overdreven circusacts helemaal van het festival verbannen. Dat zie ik nog steeds als een zege. De festivals van 2009 en verder zijn veel geloofwaardiger als muziekfestivals en -wedstrijden dan die van de periode 2000-2008 (ongeveer). M.i. is hier totaal geen aanleiding voor en gaat men zichzelf hiermee enorm in de voet schieten.
  Als dit het gevolg is van het aantreden van Österdahl, dan mag hij wat mij betreft weer heel snel vertrekken.

 34. GerardMartin schreef:

  Ik gok op 2024 alleen nog maar playback?

 35. Maarten schreef:

  Ik denk dat het invoeren van de jury’s ook zeker invloed heeft gehad op wie voor Nederland hebben deel genomen.
  Was er geen jury geweest dan denk ik zelfs dat Anouk in 2013 niet mee had gedaan. Ook omdat er in 2012 dan wel de finale zouden hebben gehaald.

 36. Jasper schreef:

  @robbert-rotterdam

  Misschien zit er wel een voordeel aan. De huidige selectiecommissie ontkomt er niet aan (vanaf volgend jaar) op deze wijze een nummer te selecteren dat – voordat het door een combinatie van publiek en jury wordt beoordeeld en gerangschikt – eerst de toets van de televoters als eerste horde heeft doorstaan.

  Er moet dus een drie-eenheid gescoord worden bij de impact van een lied:
  1) Maakt het nummer vanaf het begin indruk (met stem, melodie en/of instrumentatie)?
  2) Maakt het nummer gedurende de drie minuten de emoties los in die zin dat het je bij de kladden grijpt (het maakt geen moer uit of het uptempo, midtempo of ballade is)?
  3) Is het nummer na na 15/16/25/26 nog memorabel en gedenkwaardig genoeg om te houden (muziek en/of visuele elementen)?

  Wellicht is het geluk bij een ongeluk dat de selectiecommissie haar werkwijze en maatstaven op deze manier weer even onder de loep moet nemen. Momenteel kunnen we niets anders dan afwachten en niets bij voorbaat ophemelen of afslachten.

  • Jasper schreef:

   3) Is het nummer na na 15/16/25/26 nummers nog memorabel en gedenkwaardig genoeg om te onthouden (muziek en/of visuele elementen)?

  • robbert-rotterdam schreef:

   Prachtig idee. Maar dan moet de commissie wel in staat zijn om een commercieel en 100% kwalitatief nummer van elkaar te onderscheiden. Met bv de keuze van ‘Grow’, kwalitatief, maar verre van instant, zouden ze zeker de televoters niet bereikt hebben. Eigenlijk bereiken ze hen nauwelijks door de jaren heen, hoe goed de inzendingen ook in elkaar zaten. Als ze bewust al die jaren op de ‘niche-stoel’ hebben gezeten, kunnen ze er de komende jaren wat aan doen. Als ze niet hebben begrepen hoe je de televoter bereikt, lukt dat dit jaar en volgende jaren ook niet.

 37. Tippy2 schreef:

  Ik denk dat het een goede zet is…

  • MarkESF schreef:

   En hoe willen ze dat dan doen met Rusland? Land doet niet mee, maar mag in de finale wel stemmen? Nou fraude ligt hier echt op de loer.

   • robbert-rotterdam schreef:

    Ook dat kan Nederland pareren. Michaja (Mia) Nicolai gaat in de buitenlandse pers(vooral waar er een grote Russische diaspora is) onthullen dat ze van Russische afkomst is en daar trots op is. De stemmen gaan binnenstromen….

   • Frank schreef:

    Rusland en Wit Rusland zijn overal uitgesloten.

   • Peter schreef:

    Ook met televoten?????

   • Frank schreef:

    Ook met televoting, want die stemmen tellen niet mee omdat ze totaal uitgesloten zijn van deelname.
    Gans Europa wil met Rusland en Belarus niets meer te maken hebben.

   • Peter schreef:

    Eerst zien dan geloven, het is in ieder geval geen vooruitgang.

   • Wim1970 schreef:

    Rusland is sowieso geen lid meer van de EBU. Als je niet meedoet met het songfestival, mag je ook niet stemmen. Of wil je Luxemburg en Slowakije ook mee laten stemmen.

   • MarkESF schreef:

    Zover ik het lees mogen landen die niet meedoen meestemmen, nergens staat vermeld dat ze lid moeten zijn van de EBU. Ben heel benieuwd hoe ze dit gaan monitoren? Als men in Nederland al niet eens de NS Publieksprijs aankan, hoe wil de EBU heel de wereld aan kunnen?

 38. Frank schreef:

  Rusland en Belarus is overal van uitgesloten.
  Als Rusland en Belarus gaan televoten gaan vele landen dit aanvechten.
  Dat was zoal verleden jaar. Als Rusland en Belarus mee deden gingen vele landen hun kat sturen en niet mee doen.
  Dus dit gaat ook zoiets zijn.
  Jij gelooft niet veel.
  Rusland en Belarus gaan niet televoten want het telefoon en gsm verkeer is nu nog steets verstoord en Oekraine gaat dit zeker aanvechten.

 39. Frank schreef:

  Als Rusland en Belarus mag mee stemmen volgend jaar is het songfestival in 2024 R.I.P.
  OF gaan er maar 20 landen meer deelnemen en is dit dan beter ???????????
  Het songfestival heeft zeker iets te maken met politiek, het komt elk jaar weer naar boven.
  Dus volgend songfestival ook.

  • robbert-rotterdam schreef:

   De Russen en Wit-Russen .oge. misschien niet vanuit eigen land stemmen. Maar hoe groot is de diaspora niet? In sommige Baltische landen is het aandeel Russen 30%. En er zijn nog meer landen met vele Russen. Goed nieuws dit voor Michaja Nicolai!

  • Wim1970 schreef:

   Rusland en Belarus doen niet mee met het songfestival en dan mag je ook niet meestemmen. Rusland is trouwens geen EBU-lid meer.

 40. Robywim schreef:

  Diaspora bestaat al jaren en dag, dus niets nieuws.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Bestaat al jaar en dag, maar de effecten daarvan werden verminderd door het gewicht van de jury’s. Het gaat weer allemaal voorspelbaar worden.

 41. Robywim schreef:

  Het kengetal van de telefoon alsook de gsm gaat niet in actieve staan bij de EBU voor Rusland +7 / 007 en Belarus +375 / 00375.
  Deze kengetallen zijn heel zwaar gestoord.

 42. Robywim schreef:

  BahBah, dus jij bent een gestoorde persoon.

 43. GerardMartin schreef:

  Iets wat altijd hetzelfde zal blijven is de 12 punten van Griekenland aan Cyprus en omgekeerd!

  • Wim1970 schreef:

   Helaas, maar gelukkig kun je met elke keer 12 punten van 1 land geen festival winnen.

 44. Starkoo schreef:

  Dus op eigenland stemmen zoals met het juniorsongfestival kan dan ook. Waardeloos! Kunnen geen petitie starten om deze onzin tegen te houden!