Nederland niet naar finale Eurovisie Songfestival
Voor het eerst sinds 2015 is Nederland niet van de partij in de finale van het Eurovisie Songfestival. Het lukte Mia Nicolai & Dion Cooper vanavond met hun nummer Burning Daylight niet om zich bij de eerste tien te scharen in de eerste halve finale. Ook de inzendingen van Ierland, Azerbeidzjan, Letland en Malta kunnen naar huis. Wel goed nieuws was er voor Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Finland, Tsjechië, Israël, Portugal, Zweden, Servië en Noorwegen. Daarmee gaan ook alle tien landen door die zich volgens de bookmakers zouden plaatsen voor de finale. De uitslagen van de halve finales worden pas na afloop van de finale bekend gemaakt.
De uitslag van de halve finales wordt dit jaar alleen bepaald door de kijkers. Vanavond stemden de kijkers uit de vijftien deelnemende landen, Duitsland, Frankrijk en Italië en een Rest of the World-jury bestaande uit kijkers uit niet-deelnemende landen.
Naar finale: (loting finale)
* Kroatië: Let 3 – Mama šč! (2e deel finale)
* Moldavië: Pasha Parfeni – Soarele şi luna (2e deel finale)
* Zwitserland: Remo Forrer – Watergun (1e deel finale)
* Finland: Käärijä – Cha cha cha (1e deel finale)
* Tsjechië: Vesna – My Sister’s Crown (2e deel finale)
* Israël: Noa Kirel – Unicorn (2e deel finale)
* Portugal: Mimicat – Ai coração (1e deel finale)
* Zweden: Loreen – Tattoo (1e deel finale)
* Servië: Luke Black – Samo mi se spava (1e deel finale)
* Noorwegen: Alessandra – Queen of Kings (2e deel finale)
Uitgeschakeld:
* Ierland: Wild Youth – We Are One
* Azerbeidzjan: TuralTuranX – Tell Me More
* Nederland: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight
* Letland: Sudden Lights – Aijā
* Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)
De definitieve startvolgorde wordt bepaald door het productieteam en wordt in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. Donderdag is de tweede halve finale. Dan betreden zestien kandidaten het podium en zijn er opnieuw tien finaleplekken te verdelen. Zaterdag is de finale met de twintig finalisten uit de beide halve finales, aangevuld met de Big 5 (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en de winnaar van vorig jaar, Oekraïne.
Ik krijg het gevoel bij deze commissie dat ze steeds op zoek zijn naar ‘een heel mooi liedje’ in plaats van te kijken naar een super gave act met een hele sterke song. Ik geloof best dat artiesten of bands die door het jaar heen langs de poppodia toeren niet allemaal meteen geïnteresseerd zullen zijn. Maak het dan interessant voor ze. Er is zoveel meer dan ‘de bekende namen van televisie’ in het land.
Goldband wil ook naar het Songfestival voor NL, dat is echt een poppodia favoriet. Ze wonnen zelfs de Popprijs. Merol, die ook een liedje had ingestuurd, doet ook veel podia. S10 van vorig jaar, ook. Ik denk dat het niet aan de artiesten ligt, maar dat de selectiecommissie, onder aanvoering van Cornald Maas, veel fouten maakt, en veel te veel naar zichzelf toetrekt.
Stuur Karsu,
Geweldige zangeres en internationaal georiënteerd. Bovendien heeft ze allure ervaring en is helemaal zichzelf.
Eens! Karsu is voor mij een droomkandidaat.
Zij is zo iemand waarbij ik denk: het interesseert mij niet op welke plek ze zou eindigen, ik zou het sowieso helemaal geweldig vinden. Dat moet je hebben. Niet berekenend en calculeren, en constructies… maar op gevoel, organisch. Gewoon een goede artiest kiezen, en de invloed van die hele selectiecommissie (waar na het vertrek van Jan geen enkele muziekprof meer in zit) op de creatieve en artistieke keuzes zwaar verminderen.
bras nederland wat een afknapper slechte inzending