Denemarken wint songfestival; Anouk negende
Denemarken heeft het 58e Eurovisie Songfestival gewonnen. De 20-jarige zangeres Emmelie de Forest was al maandenlang favoriet en kreeg vanavond ook veruit de meeste punten. Only Teardrops werd geschreven door Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen en Thomas Stengaard. Azerbeidzjan, Oekraïne, Noorwegen en Rusland maakten de eveneens verwachte top 5 van de bookmakers rond. Anouk bracht Nederland voor het eerst deze eeuw in de top 10 en boven de 100 punten in een finale. Uiteindelijk lag een negende plek voor Birds aan het einde van de stemming. Onze zuiderburen eindigden bovenin de middenmoot op plek 12. De rode lantaarn was voor Ierland. De Big 5 deden het, met uitzondering van Italië, niet best. Griekenland, Malta en Hongarije maakten de top 10 compleet.
01. Denemarken: Emmelie de Forest – Only teardrops 281
02. Azerbeidzjan: Fərid Məmmədov – Hold Me 234
03. Oekraïne: Zlata Ognevich – Gravity 214
04. Noorwegen: Margaret Berger – I Feed You My Love 191
05. Rusland: Dina Garipova – What If 174
06. Griekenland: Koza Mostra & Agathonas Iakovidis – Alcohol Is Free 152
07. Italië: Marco Mengoni – L’essenziale 126
08. Malta: Gianluca Bezzina – Tomorrow 120
09. Nederland: Anouk – Birds 114
10. Hongarije: ByeAlex – Kedvesem 84
11. Moldavië: Aliona Moon – O Mie 71
12. België: Roberto Bellarosa – Love Kills 71
13. Roemenië Cezar – It’s my life 65
14. Zweden: Robin Stjernberg – You 62
15. Georgië: Nodiko Tatishvili & Sopho Gelovani – Waterfall 50
16. Wit-Rusland: Alyona Lanskaya – Solayoh 48
17. IJsland: Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Ég á líf 47
18. Armenië: Gor Sujyan – Lonely Planet 41
19. Verenigd Koninkrijk: Bonnie Tyler – Believe In Me 23
20. Estland Birgit Õigemeel – Et Uus Saaks Alguse 19
21. Duitsland: Cascada – Glorious 18
22. Litouwen: Andrius Pojavis – Something 17
23. Frankrijk: Amandine Bourgeois – L’enfer et moi 14
24. Finland: Krista Siegfrids – Marry Me 13
25. Spanje: ESDM – Contigo hasta el final (With You Until The End) 8
26. Ierland: Ryan Dolan – Only love survives 5
Nederland kreeg van de helft van de landen punten, waaronder de eerste 12 uitgesproken in een live-show deze eeuw van onze zuiderburen. Ook Scandinavië was Nederland zeer goed gezind. Denemarken zette Anouk op 2 (en dus 10 punten), Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland op 3 (8 punten). Dat gold ook voor Oostenrijk. Verder kreeg Anouk 7 punten uit Estland en Slovenië, 6 vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland, 5 uit Hongarije, 4 uit Albanië, Zwitserland en Litouwen, 3 uit Rusland en 2 uit Roemenië, Macedonië en Kroatië om op een eindtotaal van 114 te komen.
Nederland zelf deelde de punten uit aan Griekenland (1), Azerbeidzjan (2), Zweden (3), Rusland (4), Oekraïne (5), Noorwegen (6), Hongarije (7), Malta (8), Denemarken (10) en België (12)
Het Eurovisie Songfestival 2014 vindt door de overwinning van Denemarken plaats in dat land. Voorlopige data zijn 13, 15 en 17 mei. Gaststad en locatie zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt. Naar verwachting zal dat Kopenhagen worden, waar Parken Stadion (de locatie van 2001) weer in de race is, maar ook de locatie van de nationale finale dit jaar (Jyske Bank Boxen in Herning) is een mogelijkheid. De Deense omroep zal pas later een besluit nemen, zo liet DR al weten in een eerste reactie.
De punten:
Nederland haalde 114 punten, het hoogste aantal in een finale sinds alle landen kunnen meestemmen. Allen Re-union haalde in de halve finale in 2004 meer punten. Nederland haalde de punten voornamelijk in bepaalde regio’s, met name in Scandinavië, de Baltische staten en Midden-Europa. Van de Balkan werden punten gesprokkeld uit o.m. Macedonië, Kroatië en Albanië. Uit de rest van de voormalige Sovjet-Unie kwamen alleen punten uit Rusland, Zuid-Europa liet Nederland helemaal links liggen. Dat gold ook voor Duitsland en Frankrijk.
Bookmakers:
Vantevoren was veel gezegd over de bookmakers, maar uiteindelijk bleken ze het resultaat heel behoorlijk te hebben ‘voorspeld’. Een uur voor aanvang van de finale stonden Denemarken, Noorwegen, Oekraïne, Rusland, Azerbeidzjan, Griekenland, Italië, Nederland, Georgië en Finland in de top 10. De complete top 5 klopte uiteindelijk (in een iets andere volgorde), terwijl ook Griekenland, Italië en Nederland de top 10 haalden. Alleen de nummers 9 en 10 van de bookmakers vielen buiten de boot.
Ik vond de liedjes van Polen, Portugal en Turkije nog het leukst alhoewel Tsjechie, Slowakije en Andorra ook niet slecht waren. Helemaal niks vond ik Bosnie-Herzegowina en Liechtenstein! Op naar 2014 dan maar.
N’oulie pas le Grand Duché de Luxembourg, le Principauté de Monaco e le Marroc
@Gretha; Vergiss das Großherzogtum Luxemburg nicht, so wie das Fürstentum Monaco und Marokko.
En nu maar hopen dat ivm publiciteit Gordon NIET weer aan komt zetten met een deelname in 2014………….wat ik wel een stunt zou vinden als de 4 voormalige Voices met een goed lied een poging wagen, al is het alleen maar om Gordon dwars te zitten, want dat die 4 mannen WEL kunnen zingen is een feit.
Wat een stel amateurs die Dekker en Smit.
Praten tijdens Estland???? Wat een geklooi met die microfoons!
Ik ben het met Adriaan eens. De tijd van Dekker, Smit, maar ook van Cornald Maas is voorbij. Die man kan echt niet meer. Hij is van een verleden tijd. Het songfestival is toch niet van hem afhankelijk. Herman van der Zandt lijkt mij inderdaad een goed alternatief. Waarom niet. Laten we het proberen.
We hebben in het verleden goede artiesten gehad zoals Edsilia en Hind die zelf hun bijdragen mochten bepalen, maar ook zonder het beoogde resultaat. Nog het zelf mogen bepalen of een voorronde geeft zekerheid en ook niet een zogenoemde A-artiest. Het draait allemaal om het lied. Niets meer en niets minder.
We weten in ieder geval naar wie we NIET meer moeten luisteren: de mensen die dachten dat Anouk met dit liedje niet geschikt zou zijn voor het songfestival (Gordon, Carlo Boszhard, Kwalbert Verlinde, en niet te vergeten ene Peter) zouden nu wel een toontje lager mogen zingen.
Ach ga toch punniken jullie!