Vijf steden leveren bidbook songfestival in
Vijf steden leveren vandaag een bidbook in om de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 binnen te halen. Vier steden komen met een politieke delegatie met wethouders en/of burgemeester. Utrecht laat het bidbook afleveren door een fietskoerier.
De volgende vijf steden gaan vandaag het bidbook inleveren bij de NPO:
* Rotterdam, locatie: Ahoy
* Maastricht, locatie: MECC
* Den Bosch, locatie: Brabanthallen
* Arnhem, locatie: Gelredome
* Utrecht, locatie: Jaarbeurs (tent parkeerterrein)
Rotterdam en Maastricht worden gezien als favoriet om de gaststad van het Eurovisie Songfestival 2020 te worden. Arnhem en Den Bosch worden als outsiders gezien. Utrecht lijkt vanwege het gebrek aan (financiële en politieke) steun kansloos.
De NPO is blij met de betrokkenheid van de steden. Shula Rijxma, voorzitter raad van bestuur van de NPO,: “Het is fantastisch om te zien met welk enthousiasme en aandacht deze vijf steden gewerkt hebben aan hun bidbooks. Een enorme klus die laat zien dat het Eurovisie Songfestival nu al door Nederland wordt omarmd. Dat is fantastisch omdat we hopen dat echt heel Nederland het Eurovisie Songfestival gaat meebeleven. Welke stad het straks ook wordt: ik bedank alle steden voor het werk dat ze hebben verzet en ik verheug me met al die mooie voorstellen die hier liggen nu al op dit prachtige evenement!”
De komende periode zullen de ingeleverde bidbooks door de organisatie worden beoordeeld en worden er werkbezoeken gepland om onder andere de verschillende locaties te bekijken. Die werkbezoeken zullen alleen plaatsvinden als uit het bidbook blijkt dat er serieuze mogelijkheden liggen om het festival in de desbetreffende stad te organiseren. In de tweede helft van augustus zal de organisatie de keuze voor de gaststad bekend maken.
Over de inhoud van de bidbooks zal de komende tijd meer bekend worden. Aanvullingen zullen hier dan verschijnen. Wat er tot nu toe bekend is, zie je hieronder.
Arnhem: Arnhem levert met Gelredome de locatie die de meeste bezoekers kan huisvesten. Voetbalclub Vitesse, de hoofdhuurder van het stadion, is akkoord gegaan om de laatste competitiewedstrijden (en eventuele beker- en play-offwedstrijden) in een tijdelijk stadion te spelen dat wordt gebouwd naast het stadion. Financiële steun komt er vanuit gemeente en provincie. Bedragen zijn niet bekend. Het Arnhemse bidbook heeft de slogan Celebrate Freedom meegekregen. Eurovision Village krijgt een plek in het centrum op diverse locaties. De Eusebiuskerk moet de plek worden waar de Euroclub wordt gehuisvest. De openingsceremonie vindt plaats op de Markt met het besloten gedeelte in het Provinciehuis.
Het Arnhemse bidbook vind je hier.
Den Bosch: De Brabanthallen moeten Den Bosch het songfestival opleveren. Den Bosch zet ook in op hulp uit enkele andere Brabantse steden voor onder meer hotelovernachtingen. Ook hier is er financiële steun vanuit gemeente en provincie. Inmiddels is bekend dat dit maximaal zes miljoen zal zijn; drie vanuit Den Bosch en drie vanuit de provincie. Het Bossche bidbook heeft de slogan Douze de groeten meegekregen.
Het raadsbesluit vind je hier.
Maastricht: Maastricht komt met het congrescentrum MECC. Net als in de meeste andere steden is er financiële steun van gemeente en provincie, maar bedragen zijn nog niet genoemd. Voor de kandidatuur werd inmiddels ook een promotiefilmpje gemaakt. De bedoeling is om iedere Maastrichtse wijk een land te laten ondersteunen door middel van kleur, smaak en geluid. “En hopelijk komt er dan een moment dat de kandidaat van dat desbetreffende land een bezoek aan de wijk kan brengen.” De openingsceremonie op de zondag voor de finaleweek zou moeten plaatsvinden in het provinciehuis van Limburg, het Gouvernement.
Rotterdam: Rotterdam komt met Ahoy dat veel ervaring heeft met grote evenementen. Er is financiële steun van zowel gemeente (naar verluidt 15 miljoen) en provincie (1 miljoen). In de oorspronkelijke plannen waren er ook rollen weggelegd voor het Willemsplein of Binnenrotte (Eurovillage) en Maassilo (Euroclub). Het is nog niet bekend of dit ook in het definitieve bidbook, dat de slogan Rotterdam for Real heeft meegekregen, is opgenomen.
Ook Rotterdam komt met een promotievideo.
Utrecht: Utrecht komt met een bid waar met name de financiën een probleem zijn. De gemeente biedt geen financiële garanties zo laat het College van Burgemeester en Wethouders weten.”De NPO probeert zoveel mogelijk kosten en risico’s bij de gemeente te leggen. De NPO vraagt de gemeente volledig in te stemmen met het Programma van Eisen, een onherroepelijk bod te doen en een garantiestelling te geven. Naar onze mening is hiervoor onvoldoende gezonde balans tussen de inkomsten en de risico’s.” Ook is gebleken dat de Jaarbeurshallen niet voldoen aan de eisen wat betreft de hoogte. Daarom is gekozen om een grote tent neer te zetten op het parkeerterrein van 18 meter hoog en plek voor 10.000 toeschouwers.
Welke van de steden zouden het meest voldoen aan de ‘zwaarwegende criteria’ ? Want daar gaat het toch in de eerste plaats om.
Internationaal vliegveld, zaal, infrastructuur, hotelbedden. Alles binnen een half uur rijden.
Het zal mij benieuwen.
Ik denk dat Utrecht sowieso is afgevallen, want die hadden geen financiële garantiestelling.
Op vliegveld Maastricht kan dus wel met een groot vliegtuig geland worden, maar daar zijn gewoon geen rechtstreekse internationale vluchten op. Voor zover ik weet. Dus dan worden ze afhankelijk van verder gelegen vliegvelden.
Afstand Arnhem – Teuge is 46 minuten met de auto. Met de trein ruim een uur.
In dat opzicht zie ik dan Rotterdam toch de betere papieren hebben.
Afstand Maastricht – Aken is 34 minuten rijden met de auto. Maar de eisen zijn dat de stad een eigen internationaal vliegveld moet hebben, en Aken ligt over de grens. Daar doet waarschijnlijk geen Maastrichtenaar moeilijk over, maar vind het reglement van de EBU dat goed…?
Het wordt en blijft spannend.
Ik denk dat het Rotterdam wordt. Hoewel ik het voor Maastricht leuk had gevonden.
Maasrticht Aachen Airport is een in Zuid-Limburg gelegen luchthaven. Mensen van over de hele wereld weten zonder mopperen hetVrijthof te bereiken voor de jaarlikkse concertreeks van André Rieu en zijn orkest. Dus wasrom zou Songfestivalbezoekend publiek en delegaties dit dan niet kunnen.
De Maastrichtse delegatie zei aan ALLE eisen te voldoen. Er zal dus waarschijnlijk geen probleem zijn.
Zoals ik al vaker heb gezegd zal de zak geld die de kandidaatstad bij wil dragen wellicht een doorslaggevende rol gaan spelen.
ik vindt limburg ze denken dat ze niet bij nederland horen ze vinden zich zo belangrijk en het filmpje is trutte gedoe en ROTTERDAM en ARNHEM hebben als enige vaste tribunes dus koste besparen
Volgende week weten we dus welke 2 steden om de hosting gaan strijden. Utrecht en Den Bosch zullen wel afvallen. Toch vond ik de tent geen slecht idee als dat filmpje zag met hoe ze zo´n tent bouwen.
Het zou mij raar lijken als Rotterdam er niet bij zit. Die stad heeft qua zaal, hotels etc alles wel. In het begin was ik volle overtuiging voor Rotterdam, maar sinds de bidbooks is het wat minder geworden. Misschien omdat ze waren overschaduwd door het enthousiasme van Maastricht
Dan blijven nog Arnhem en Maastricht over. Dan gun ik het Maastricht. De stad en de regio zijn mooi, hotels en andere accommodaties genoeg en zou de EBU zo nauw kijken als de zaal 12 cm lager is dan de eis. De Limburgers gaan er met in ieder geval vol enthousiasme voor en daarom gun ik het ze steeds meer. Ik zou trouwens ook niet echt weten wat Arnhem meer te bieden heeft, naast het Gelredome. Het is niet zo´n toeriste bestemming als Maastricht. We gaan het volgende week zien.