Oekraïne wint Eurovisie Songfestival 2022; Nederland elfde

Dit vind je misschien ook leuk...

184 reacties

 1. Hans schreef:

  Nu jij nog…

 2. jose schreef:

  normaal kijk ik best wel graag naar het songfestival, maar deze aflevering sloeg naar mijn mening alles, wat een aaneenschakeling van wansmaak om over de show nog maar te zwijgen, ben helemaal niet zo voor S10 maar tussen al dit geschreeuw en gegil was ze een verademing, de presentatie was waardeloos dan was Rotterdam stukken beter, de winnaar? ach wat je ook zou kiezen dit was allemaal 3 keer niks

 3. Mamu schreef:

  Eerlijk, ik begrijp het venijn van sommige reacties niet op de overwinning van Oekraïne. Ook zonder oorlog had het ongetwijfeld hoog gescoord – een top 5 positie had er volgens mij sowieso wel ingezeten. Het songfestival is oorspronkelijk bedoeld als feest van verbroedering tussen de Europese volkeren. Met die gedachte in je achterhoofd is er niets mis met een overwinning voor Oekraïne. Voor mij persoonlijk was geen enkel land echt favoriet. Had het Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Oekraïne en ook Nederland en Roemenië allemaal gegund. Het enige waar ik ontevreden over ben is de hoge notering voor Zweden. Volgens mij is alles toch terug te herleiden op smaak. En smaken verschillen nu eenmaal.

  • Peter schreef:

   1. Dit was niet eerste keus van Oekraïne. 2 omdat iemand ergens geweest is wat niet mocht ze niet deelnemen (lees dictatuur). 3. Zonder oorlog was dit in de middenmoot beland 4. Helaas beslist dom televootpubliek. 5. Doet afbreuk aan de doelstelling van het festival. 6. Er is geen geld voor 2023 in Oekraïne voir productie of gaan we inzamelen via 555?

   • Mamu schreef:

    1. Nou en? 2. Niet om serieus op te reageren 3. Dat mag je vinden, ik denk daar anders over 4. Wat een dedain 5. Over welke doelstelling heb je het? 6. Hoe weet je dat?

   • Peter schreef:

    6. Als er wel geld is had inzamelingsactie 555 niet nodig geweest en is iedereen er met open ogen ingetrapt , maar ja wat wil je met een clown als leider en ex bokser als burgemeester.

   • Peter schreef:

    2. Hoezo niet reageren? Het is toch vreemd iemand uit te sluiten op basis van zijn/haar verblijf ergens? Dat is dictatuur. Dan kun je S10 diskwalificeren omdat ze bij de vlaggenparade een regenboogvlag droeg.

   • Karel Kurk schreef:

    Deels mee eens, in 2019 werd maruv ook gediskwalificeerd omdat ze in verboden gebied had opgetreden, blijft bijzonder allemaal. Al met al een van de raarste ESCs deze editie. maarr op naar volgend jaar! :)

   • 4Life schreef:

    4. Helaas beslist dom televootpubliek. ==> mee eens!!
    5. Doet afbreuk aan de doelstelling van het festival. ===> mee eens!!

   • Wim1970 schreef:

    Niet helemaal, Karel. Maruv had concerten gepland in Rusland en die moesten ze annuleren en dat wilden ze niet en daardoor mochten ze niet naar Tel Aviv.

 4. Vincent Smit schreef:

  Jullie vergeten dat op de avond zelf totaal andere mensen kijken dan “wij” en dan bedoel ik de liefhebbers die er veel meer mee hebben. Daardoor denken wij soms dat bepaalde liedjes populair zijn omdat “wij” dat vinden. Op de avond zelf kijken veel mensen die normaal niets met het Songfestival hebben en kiezen daarom wat ze op dat moment leuk vinden. Kijk Moldavië wordt 2de bij de televoting in Nederland omdat dit “gezellige” muziek is. Dat is nu ook populair in Nederland. Laat lekker ik kijk omdat ik het een leuk evenement vindt en graag nieuwe verschillende muziek hoor. Zou me worst wezen wie won ik heb mijn eigen favorieten 😀

  • 4Life schreef:

   Moldava = zigeuner muziek voor mijn oren…… kampvolk muziek. Bah! Dat noem ik niet gezellig.

   • Eddy schreef:

    Wat een totaal racistische en denigrerende opmerking. Moldaviërs zijn dus ‘kampvolk’, wat of wie ben jij? De lokale Sheldon Riley? De nieuwe kampoverste van het canceldenken? Een superieur menselijk wezen? Weet je wat je bent, een dégoutant hautain nitwitje. Dat ben jij!

   • Peter schreef:

    +1 , ik denk dat 4Life Wim1970 is dan wel familie van hem.

 5. Vincent Smit schreef:

  Die veel meer hebben met het Songfestival moest er staan 😀

 6. Roy schreef:

  Ik zal sinds lange tijd ook weer eens een reactie schrijven als grote songfestivalfan. Graag geen comentaar over de schrijffouten als die er zijn zit flink aan de pijnstillers ivm een hernia dus zie een beetje wazig.
  Rond december begint t bij mij al te kriebelen t songfestival begint weer op te lezen en dan begin ik jaren lang deze site weer te volgen, altijd leuk hier. Soms jammer hoe er op elkaar gereageerd word. MAar goed dat is schijnbaar het nieuwe normaal in Nederland je ziet het overal op internet.
  Ik was een beetje sceptisch toen ik hoorde dat we met een Nederlandstalig liedje zouden gaan, ik had nog nooit van s10 gehoord, Maar het nummer raakte mij meteen de eerste keer toen ik het hoorde, wat een geweldig nummer. En alle lof hoe s10 het gedaan heeft. Wat een leuke meid ik gun haar een geweldige carrière.
  Eigenlijk vind ik het een beetje sonde dat gedoe met de bookmakers, die zouden er eigenlijk helemaal niet moeten zijn. Je gaat onbewust toch mee in wat dan zou moeten winnen of niet, en misschien hoort het juist ook wel bij het hele,circus.
  Helaas voor mij vond ik het een slechte songfestival jaar, ieder zijn smaak natuurlijk, maar andere jaren heb ik favorieten en. Nummers die ik nog heel vaak luister. Helaas voor mij vond ik naast s10 de rest niet heel bijzonder, naast s10:zal ik de nummers van dit jaar eigenlijk nooit meer terug kijken op YouTube of luisteren via spotify . Ik heb ook voor t eerst niet gebeld, een jaar geleden nog voor Frankrijk met hun geweldige nummer. Maar dit jaar kon het mij. Jet zoveel,schelen omdat er voor mij geen favoriet bij zat. Ja Nederland dat wel natuurlijk.
  Naast de slechte show die Italië ons gaf naar mijn mening, slechte presentatoren ik vond het allemaal wat minder. Ik heb er vrede mee dat ukrainie heeft gewonnen. En dan het enigste liedje waarvan ik dacht, hé die is nog wel leuk dat was Duitsland hahaha en die werd laatste. Op naar volgend jaar met hopelijk meer leuke muziek en een betere show

 7. 4Life schreef:

  shit lied! Ik luister niet graag naar dit soort 3e rangs rap crap. yuk. Niet mijn winnaar!

 8. Miele schreef:

  Marcel Bezençon Awards (3) gingen dit jaar naar: V.K., Zweden en Servië. Geen een naar Oekraïne, terwijl bijna elk jaar tenminste 1 naar winnend lied/land gaat.

 9. riccardo schreef:

  De elfde plek. Een hoge middenmoot, helemaal niet slecht. Slechts twee plekjes achter het in mijn oren prachtige Saudade uit Portugal en net voor de veel getipte inzendingen uit Estland en Polen.
  Complimenten #TeamS10, ik schat in met de financiële (on)mogelijkheden die er waren, in z’n geheel genomen heel goed gedaan!

  Om op de hoogste plaatsen te kunnen mikken moeten “we”, denk ik, muzikaal nog net iets verder weg van de ‘middle of the road’. Iets meer uitgesproken zijn in wat het dan ook is. Jury kwaliteiten waarborgen en inhaken op, alweer, de televote. Eigen koers blijven varen met oog voor actuele ontwikkelingen en af en toe eens achterom kijken in het deelnemersveld waar de potentie lag.

  Het was, en is, een rommelig jaar in de uitvoering van de show zelf. Hoogtepunt de kinetische zon, die het stralende middelpunt van een Italiaans designer podium moest zijn, bleek niet te hanteren met alle visuele staging gevolgen van dien. Dat verdachte punten van vakjury’s gediskwalificeerd moesten worden, ook een grof schandaal. Presentatoren die eigenlijk veel liever zingen of interviewers die maar nauwelijks zijn te verstaan maken een programma soms ietwat ongemakkelijk om naar te kijken.
  De winnaar al bekend voordat we er aan begonnen. Het helpt allemaal niet mee om het top evenement te realiseren dat op papier zal hebben gestaan.

  Met alle ergernissen heb ik er toch wel weer genoten. Het was in mijn beleving inhoudelijk en in de uitvoering allemaal een tandje minder dan vorig jaar. Nu weer vooruit kijken. Op naar waar?

  • Jellybean schreef:

   Sluit ik me volledig bij aan Riccardo. Ik zou het persoonlijk ook wel weer eens fijn vinden als we een goed mid- of uptempo lied insturen. En je hebt nog zoveel stijlen die het ontdekken waard zijn in Eurovisie. Mijn smaak is het niet maar Servië heeft het wat dat betreft heel goed gedaan met een heel eigenzinnig nummer wat bij het publiek enorm aangeslagen is.(net als Oekraïne vorig jaar.) Op naar een mooi en muzikaal 2023🤗

 10. RobOranjeFinland schreef:

  Het zit er weer op, S10 heeft het goed gedaan. Wel bijzonder dat ze 2e wordt in haar halve finale, na Oekraïne, en dan “ slechts “ 11e wordt in de finale. Zonder oorlog had het dus zomaar nummer 1 kunnen worden in de 1e halve finale .

  Op naar 2023, ik zie het echt niet plaats vinden in Oekraïne.

  Hoop dat de AvroTros en Rotterdam zich aanmelden als Organisatie. Rotterdam mag nog wel een keer zijn feestje hebben in het Echie zonder Corona maatregelen.

  • riccardo schreef:

   In de finale stemmen alle landen mee.

  • Jellybean schreef:

   Ik zie het ook niet plaats vinden in Oekraïne komend jaar; onmogelijk. En Polen zal het ook niet worden gezien hun betrokkenheid bij de stemfraude en de onzekerheid in die regio. Eerste keus zou UK moeten zijn; de echte winnaar van 2022.

   • Peter schreef:

    Helemaal mee eens. Hoorde gisteren Marnix Kaart een sublieme oplossing geven: meerdere landen organiseren het, delen de kosten en maken er een Europees feestje van. De venue moet dan nog wel bepaald worden.

   • riccardo schreef:

    Zo van dat verschillende landen dan een deel van de productie op zich nemen? Is dat ergens terug te beluisteren of te zien? Interessant.

   • Peter schreef:

    Volgens mij was het een interview bij Shownieuws

   • xxx schreef:

    @Peter: In Lugano, de moederstad (wat mooi aansluit bij de tekst van Stefania) van het Songfestival in het neutrale Zwitserland.

   • Jellybean schreef:

    Was inderdaad een item bij Shownieuws. Dit lijkt me ook de toekomt van het festival; de beste oplossing. En de venue dan organiseren in het land wat gewonnen heeft.

   • Jellybean schreef:

    Toekomst 😉

   • riccardo schreef:

    Zelenski is erg optimistisch over het ontvangen van het festival volgend jaar in de Oekraïne. Dat snap ik maar aangezien ze dan volgende week zo’n beetje moeten beginnen met de eerste voorbereidingen lijkt het me sterk dat dat lukt.
    Volgens Kaart zou Rotterdam weer in beeld komen als de kosten dan gedeeld kunnen worden met andere landen. Er hebben zich volgens mij ook al andere, Europese steden?, aangemeld.
    De UK zal het zelf willen doen als ze het krijgen. Het is de UK.
    Was er niet zo’n EBU regel dat bij calamiteiten Duitsland de boel dan overneemt?
    Let de stedenstrijd begin😉

 11. Beer schreef:

  Natuurlijk wil Oekraïne organiseren. Helaas is willen niet altijd kunnen. Ik hoop dat de EBU zo snel mogelijk met dat bericht komt. Als het betekent dat Oekraïne zich dan woest terugtrekt, is dat maar zo.

 12. sandra schreef:

  Duncan zei in 2019 music first maar nu was het politiek first. Ook al had Oekraine een pot pindakaas op het toneel gezet dan hadden ze nog gewonnen !!! Draak van een nummer en 1 van de slechtse winnaars ooit brrrrr

  • mamu schreef:

   Stel je niet zo aan. Het is een allerzins acceptabel nummer wat gewonnen heeft. Dat jij het een draak vindt, is natuurlijk je goed recht. Maar jouw mening moet je niet gaan veralgemeniseren.

  • W.imG schreef:

   Nou nou, zo slecht is het nu ook weer niet. Uiteindelijk stond het ook al op 4 na de vakjury’s. En winnende niemendalletjes zijn van alle tijden, Joegoslavië ‘89, Letland ‘02 en Denemarken ‘13 bijvoorbeeld.

 13. Miele schreef:

  Het lijkt(blijkt) steeds meer op dat Oekraïne moest winnen…helpende handjes. Zo jammer…

 14. Miele schreef:

  Ik lees op buitenlandse pagina’s: mogelijke verklaringen van 28 landen x 12 punten v televoters naar Oekraïne. Schijnbaar hebben vluchtelingen in sommige landen telefoons gratis gekregen ivm met hun familie te kunnen communiceren die nog in t oorlog zitten en dat sommige providers hun diensten gratis aanboden. Ik las dat in Duitsland zelfs 15000 vluchtelingen op een dag binnenkwamen…Best veel landen hebben vluchtelingen uit Oekraïne opgenomen. Tel die allemaal op en ze hoeven niet eens allemaal 20x te stemmen en zo kom je idd op 28×12 punten. Wel jammer, want zo is schijnbaar geen terechte winnaar, vind ik…

 15. JW schreef:

  Nog nooit in de geschiedenis van het ESF zo’n beroerde en slechte editie gezien.
  Dat lag natuurlijk grotendeels aan de drie presentatoren.
  Ze vonden zichzelf zo belangrijk en leuk terwijl ze eigenlijk constant voor lul stonden met hun gemaakte grappen die geen moment amusant waren, integendeel zelf.
  Wat een achterlijke debielen zeg en nog dommer en stommer kon het gewoon niet..
  Hopelijk nooit meer in Italië, want wat was dat een drama zeg.
  Wat een verademing was het verleden jaar toch.
  Dat de Oekraïne zou winnen stond allang vast, maar er waren echt betere liedjes .

  • Wim1970 schreef:

   Rome 1991 vergeten?

  • Miele schreef:

   Schijnbaar is Laura niet plotseling ziek geworden of zoals ze zelf schreef dat haar onderbloedruk zakte, maar dat ze in oortjes gefluisterd werd over “onregelmatigheden” en dat haar moraal niet toeliet ze nog mee moet doen aan het hele circus, werd ze toegesproken dat het niet kon doen en gewoon terug moest komen ivm mogelijke gevolgen(contract/commoties). Ik lees veel op buitenlandse media, er ontstaan al veel (complot)theorieën over esc 2022…ze hebben het over ingrijpen v EBU, bij ene agressor land wel bij andere weer niet, politiek input ene keer wel ingrijpen en andere keer weer niet…ik lees ook dat sommige mensen vinden dat Putin Nobelprijs moet winnen( corona verdween door hem en hij heeft geholpen dat Oekraïne won)…las ook over dat ze het verdacht vinden over te lang wachten met punten vertellen, geschokte puntenvertellers dat ze plotseling uit beeld verdwenen terwijl er geen verbindingsproblemen waren(ivm die 6 landen)…heel veel mensen klagen over dat alle deelnemers zeer benadeeld zijn door hun maandenlange tijd en energie van hun inzet…en wie ging met de winst vandoor…iemand met een politiek tientje wat EBU officieel juist beweert te bestrijden/voorkomen…dus schijnbaar onze S10, Sam en alle andere behalve kalush zijn benadeeld door politieke spel

   • Han schreef:

    Betrouwbare bronnen zoeken is ook best moeilijk, maar kun je ze in ieder geval toevoegen? Het klinkt namelijk als bij elkaar geraapte onzinverhalen. Dat er mensen teleurgesteld zijn, dat zal best, maar dat is andere jaren niet anders.

   • Mamu schreef:

    Feiten graag in plaats van wat nu op samengeraapte onzin lijkt.

   • Jantien schreef:

    Hier is de Roemeense spokeperson te zien toen ze te horen kreeg dat ze niet in beeld zou komen https://www.reddit.com/r/eurovision/comments/uqbui7/the_romanian_spokesperson_was_waiting_to_enter/

   • Miele schreef:

    @Jantien
    Ja die zag ik ook voorbij komen…
    Zo jammer, vorig jaar was zoveel mooier, organisatie, geen gedoe met…noem maar op.

   • Han schreef:

    Ja ik kan me voorstellen dat die Roemeense teleurgesteld is. Die moet dan even praten met de juryleden van haar land. Dat onregelmatigheden worden afgestraft is prima, hoe jammer het ook is dat deze schoonheid haar moment of fame nu niet kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *