Oekraïne wint Eurovisie Songfestival 2022; Nederland elfde

Dit vind je misschien ook leuk...

190 reacties

 1. RobOranjeFinland schreef:

  Middelvinger omhoog voor Putin.
  Sterkte Oekraïne 🇺🇦

  • Wim1970 schreef:

   Dat is het enige positieve. Verder is het een politieke winnaar en zal nergens een hit worden.

 2. Thijn schreef:

  Tja… qua liedje erg onterecht

 3. Karel kurk schreef:

  Had liever de UK zien winnen

 4. Roel schreef:

  Songfestivalweblog bedankt voor alles.

 5. Peter schreef:

  Geweldig voor Spanje

 6. Steve schreef:

  Goed gedaan S10. Waardeloos dat politiek gewonnen heeft. Had het UK gegund.

 7. Joyce schreef:

  Afschuwelijke winnaar. Had het Spanje gegund.

  • 4Life schreef:

   ik heb 10X op spanje gestemd!

  • Robinson schreef:

   Wat is er zo goed aan Spanje? Nietszeggende kontschudpop, dan is zelfs Oekraïne 10x beter

   • Wim1970 schreef:

    Wat er zo goed is aan Spanje? Misschien omdat dat een wereldwijde hit gaat worden en de winnaar gaat nergens potten breken?

 8. Maarten schreef:

  Nederland zo ongeveer de eeuwige elfde.

 9. MarkusRotterdam schreef:

  Bedankt fans voor het verkrachten en totaal ongeloofwaardig maken van het Songfestival.
  Ga lekker op vakantie naar Oekraïne, stort je hele salaris aan Oekraïne, ga erheen om te vechten w/e maar laat politiek en een liedjeswedstrijd alsjeblieft voortaan gescheiden houden. Ik wed dat de helft het lied niet eens goed vond (om nog maar niet te spreken over de kennis van zaken over dit conflict).

 10. Maarten schreef:

  Ik vind oekraine leuk op het rap deel na. Het heeft een goed ritme

 11. Jellybean schreef:

  Verwacht en toch teleurgesteld; nu hoop ik dat UK volgend jaar het festival mag organiseren. Zij zijn immers de echte winnaar van 2022.

 12. Anonimus schreef:

  Oei echt een heel slecht resultaat voor Nederland. Heel weinig televoting punten ook jeetje! Had veel meer verwacht gezien de populariteit op streams etc. Jammer

  • Nordman schreef:

   Ja, toch wel bijzonder dat ze het op de streamingdiensten en qua views goed deed. Had verwacht dat ze toch echt wel de top 10 in zou schieten.

  • Robinson schreef:

   Ja, jammer dat ze precies achter Noorwegen, Griekenland, Moldavië en Portugal is geëindigd, terwijl ze die in de halve finale allemaal juist net voor is gebleven.

 13. Inez schreef:

  Was te verwachten zouden ze het nu niet door geven aan een ander land gelijk United Kingdom maar proficiat voor Sam ryder met een geweldige twedde plaats n’a twee jaar op de laatste plaats staat United Kingdom terug op linkerkolom ben zo blij voor hun

 14. riccardo schreef:

  42 puntjes uit de televote. Daar had ik met al die hemelbestormende reacties veel meer van verwacht.

  • Jellybean schreef:

   +1. Had haar zo graag top 10 gegund maar zo zie je maar weer. Ik vrees dat ze tussen de knallers Spanje en Oekraïne wat is weggevallen.

   • riccardo schreef:

    Dat zal achteraf gezien toch niet meegeholpen hebben, tussen twee televote kanonnen in. Vanaf een andere startpositie had het misschien hooguit een paar plaatsen gescheeld?

   • Dirk Marko schreef:

    +1) denk ik ook.

 15. Nordman schreef:

  Gefeliciteerd Kalush Orchestra! Heb het lied leuk gevonden. Origineel weer. Wel had ik voorkeur voor andere inzendingen, maar de kijkers en jury hebben besloten dat het zo moest zijn. Enorm blij voor Spanje en het VK! Dik verdiend. Ook blij voor Zweden en Portugal. Ik had Nederland hoger ingeschat. Top 5 zelfs. Vanwege het lied en S10 zelf. Maar helaas, toch te weinig impact vanavond. S10 mag trots zijn dat ze met een Nederlands lied zo ver is gekomen. En ook heel fijn om te horen van de hosts dat ze ons lied ook zo goed vonden. Mooie opsteker voor S10 dat dat nog werd benoemd. Zwitserland een vette 0. Begrijp ik wel. Lied valt compleet weg. Fijn dat de Duitsers in ieder geval wat televote punten ontvingen.

  • Jellybean schreef:

   Dat Zwitserland, als enige land een 0 kreeg vind ik persoonlijk een schande en regelrechte aanfluiting. Gelukkig hebben de jury’s het lied wel goed gewaardeerd en terecht. Dank voor de Nederlandse jury die hier 10 punten voor over hadden en zich niet hebben laten verleiden om Oekraïne punten te geven maar puur voor de muziek zijn gegaan; hulde.

 16. J. schreef:

  Spanje en UK terecht zo hoog geëindigd, superleuk voor ze, dat geeft ze na al die magere jaren weer wat spirit! Servië zo hoog onbegrijpelijk.. Nederland had van mij hoger mogen eindigen, top 7..maar heel goed gedaan van S10!!

  • Robinson schreef:

   Spanje terecht? Dat is toch verschrikkelijk, slechtste lied, op Roemenië na.

 17. Nordman schreef:

  S10 dus toch heel hoog geëindigd in de semi. Heeft dan toch die startplek ons zoveel punten gekost? En het feit dat in onze semi gewoon ook veel bagger zat en in de finale dus sterkere concurrentie?

 18. Steve schreef:

  S10 is trouwens in de halve finale als tweede geëindigd. Wat een super resultaten. Oekraïne was de winnaar.

 19. Richard schreef:

  Mooi gedaan van S10. En de verwachting dat Oekraïne ging winnen is toch uitgekomen.
  VK mag niet meer zeuren dat niemand hen mag. Beste positie sinds 1998 en Spanje zelfs sinds 1995. Moldavië tweede in de televote. Dat heeft echt aan loting gelegen. Na 6 ballads was het echt een verademing.

  De ebu veel succes gewenst met het vinden van een gastland.

  Weblog bedankt voor de verslaggeving het afgelopen jaar.

 20. Steve schreef:

  Europa is ook niet klaar voor openlijke queer artiesten. Ik denk dat Italië, Australië, Israël oa en vorig jaar ook Nederland , daardoor bij het publiek toch laag scoren.

  • riccardo schreef:

   Geloof ik niet. Genoeg voorbeelden die het wel goed deden.

  • MarkusRotterdam schreef:

   Ik denk dat Europa er klaar mee IS. Als je mijn persoonlijke mening vraagt als openlijk homo moet ik zeggen dat ik het ook niet kan waarderen als je zo met je homo zijn te koop loopt. De meeste mensen hebben zoiets van we weten het nou wel.

 21. Rick schreef:

  Conchitta ?🤣🤣🤣

 22. Nana schreef:

  Yes, Spanje als hele goede derde. Wat ben ik daar blij mee. Dat Oekraïne zou winnen stond op voorhand al als een paal boven water. Voor mij is Chanel van Spanje de winnares van 2022 voor mij.

 23. Bjorn schreef:

  Het gemiddelde wat Oekraïne bij de televoters gehad heeft zal nooit meer gehaald worden boven de 11 punten. Een dikke vinger naar Rusland. Jammer genoeg wint het sentiment van de kwaliteit.

 24. ricardo schreef:

  geen music first maar sympathiestemmen onterechte winnaar,als er nu oorlog in Polen zou zijn dan had Polen gewonnen,

  • Wim1970 schreef:

   Misschien kan Poetin volgend jaar Polen binnenvallen. En wat als er volgend jaar nog steeds oorlog is, wint Oekraïne dan weer?

 25. Ronald schreef:

  Hebben over politiek dat is ook de reden waarom Servië zo hoog is geëindigd ging over de gezondheidszorg die overal niet goed is, de reden is het World Economic Forum en veel mensen willen van de EU af! Niemand wil die verrotte oorlog. Poetin moet meteen stoppen. Dat Portugal: Maro zo hoog geëindigd is ook onverklaarbaar, Net iets beter dan Trebbel!

 26. Frank schreef:

  Aan Songfestivalweblog.NL Zie je nu wel dat het songfestival wel met politiek te maken heeft. Of zijn jullie blind ???

 27. Han schreef:

  Bedankt, Songfestivalweblog, voor al het werk van de afgelopen maanden! En fijn dat jullie mensen vanavond de gelegenheid bieden hun frustraties van zich af te schrijven. Daar is blijkbaar veel behoefte aan! ;-)
  Ik had graag het VK zien winnen, maar gun het Oekraïne van harte. En de elfde plaats van S10 is dan net geen top10, maar ik vind nog steeds dat we trots mogen zijn om in Europa door haar te zijn vertegenwoordigd.

 28. Frank schreef:

  Kan er volgend jaar geen eurovision politiek songfestival georganiseerd worden.

  • hilda schreef:

   precies het ging niet om het beste lied,maar om een land in oorlog onteechte winnaar en 1 van de slechtste winnaars vreselijk nummer pffff

 29. Mike B schreef:

  Nederland gaf 1 punt aan Zweden, zaaaalig. België weer 0 aan ons. Vind ik raar, gelukkig werden ze afgestraft. Tja politiek of niet geen moeite met de uitslag. Laura was ff onwel van de coke en is toch bijgekomen ;p

  • Peter schreef:

   Laura had de hele avond last van aanstelleritis

  • Gilles schreef:

   Wel even bij de feiten blijven… De Belgische televoting gaf 10 aan Nederland (12 natuurlijk aan Oekraïne). De jury gaf jullie inderdaad geen punten, maar die was dan ook volledig Franstalig (want RTBF) en die hebben geen speciale band met NL.

  • Pia schreef:

   Het Belgische publiek beloonde S10 met 10 punten lieve vriend!

  • W.imG schreef:

   Lees even mijn eerdere reactie over de ‘Belgische’ vakjury. Er is al een immens cultuurverschil tussen Wallonië en Vlaanderen, laat staan tussen Wallonië en Nederland. De 10 oververdiende televotingpunten van België kwamen dus waarschijnlijk van de Vlaamse kijkers die het lied wel apprecieerden. Waarom we dan een afstraffing verdienen?

  • Dirk schreef:

   het feit dat Nederland 0 punten kreeg is omdat het een waalse jury was. en geen vlaamse

  • Gilles schreef:

   Uiteindelijk gaven NL en BE elkaar 10 punten. BE kreeg 4 punten van de televoting en 6 van de jury, NL 10 via televoting.

 30. GerardMartin schreef:

  Ik ben wel tevreden met de winnaar en mooie resultaten ook voor het VK, Nederland, Portugal en Italië. Jammer van Moldavië daar werd ik erg vrolijk van maar gelukkig heeft die Spaanse lellebel niet gewonnen met haar ordi outfit en flutlied.

 31. Wim1970 schreef:

  En Duitsland weer bij de laatste 5, stiekem geniet ik daar wel van.

  • Jellybean schreef:

   Duitsland onverdiend op de laatste plek geëindigd; was een goede song. Ik had onze Oosterburen meer gegund. Dus hier van genieten? Nee niet echt, rare redenatie.

 32. Wim1970 schreef:

  Italië en Griekenland onterecht zo hoog geëindigd. Jammer voor Finland, maar ik verwacht dat Jezebel een grote hit gaat worden in Europa. Frankrijk nu 2e van onderen. En natuurlijk teleurgesteld in Roemenië.

  • Wim1970 schreef:

   Ik vond Roemenië echt niet übergay. Australië en Israël waren übergay.

  • riccardo schreef:

   Ik vond Spanje ubergay, het scoorde toch nog best lekker. Israël daarentegen…

 33. Wim1970 schreef:

  In het begin van de puntentelling dacht ik nog even; gaat er toch nog een verrassing komen? Maar helaas.

 34. Rhein schreef:

  Nederland eindigt 2de in de semifinale en 11de in de finale!? Maf. Het is ook een schande dat zoveel jury stemmen ongeldig zijn verklaard. R.I.P Eurovision Song Contest, het grafschrift luidt: ‘where songs did not matter anymore.’

 35. Tippy2 schreef:

  Ik hoop dat de oorlog in Oekraïne volgend jaar voorbij is, weer een overwinning voor Oekraïne trek ik niet. S10 heeft het goed gedaan, viel helaas een beetje weg door het geweld ervoor en erna. Had ook de indruk dat het dinsdag wat emotioneler gebracht werd, leek in ieder geval meer impact te maken.
  Wat zong Italië vals, echt niet verdiend die 6e plek.
  Oh ja die Belgische “vakjury” ben ik ook een beetje klaar mee. Ik zou zeggen de Belgische bijdragen de komende 10 jaar afstraffen met 0 punten.

  • W.imG schreef:

   Sorry, maar dit jaar was RTBf aan zet. Makiese was tweetalig, maar dat kan vermoedelijk niet gezegd worden van de Waalse vakjury. De 10 punten voor S10 komen dus ook waarschijnlijk van de Vlaamse SF-kijkers en niet zozeer van onze zuidelijke landshelft. Van mij kreeg ze in elk geval een dikke 12, samen met UK en Zwitserland.

  • W.imG schreef:

   By the way, vorig kreeg Barbara Pravi geen enkel punt van de Vlaamse vakjury, wat dan weer voor onbegrip en wenkbrauwengefrons zorgde aan de andere kant van het land en de grens. Om maar te zeggen: de ‘Belgische’ vakjury bestaat niet.

  • Dirk schreef:

   De Belgische vakjury was dit jaarFfranstalig vandaar de 0 punten voor Ned, Franstaligen hebben blijkbaar niks met de Nederlandse taal

 36. Tippy2 schreef:

  Oh ja Noorwegen, mijn nummer 40, God zij dank geen winnaar.

 37. Ben schreef:

  Oekraïne heeft gewonnen! Punt uit.
  wat een stelletje negatievelingen hier met hun commentaar.

 38. Dick schreef:

  Wat ik vreesde is gebeurd. Maar goed het publiek heeft altijd gelijk zullen we maar zeggen. UK wat mij betreft de morele winnaars. Ik vermoed dat er veel mannen bij de juries zaten gezien de hoge waardering voor de prostitutiepop uit Spanje, wat vals bij de uithalen. S10 had hoger moeten eindigen maar ze heeft het goed gedaan. MAAR wat ik zeer opmerkelijk vind is dat de EBU de punten van 6 (!!!!!) landen heeft omgezet naar een wiskundige formule omdat de juries de boel daar kennelijk hebben lopen flessen: WALGELIJK! Als dat echt zo is: diskwalificeren die landen voor volgend jaar!

  • riccardo schreef:

   Erg benieuwd naar hoe dan.

  • Tom schreef:

   Welke landen zijn dat? Dat zou heel kwalijk zijn…

   • Joyce schreef:

    From the looks of things, the six countries involved in the voting irregularity scandal are Azerbaijan, Georgia, Montenegro, Poland, Romania and San Marino. All 6 had their jury results thrown out in the final and replaced by simulated ones, it seems.

  • Peter schreef:

   Prostitutie pop? Dan kunnen we J-Lo, Beyoncé, Lady Gaga, Shakira daar ook onder scharen? Spanje had gewoon een top act en dat wordt gewaardeerd. Dat het domme stemvolk voor sympathie en emotie gaat zegt dat televoten achterhaald is.

 39. SvenW schreef:

  Goed gedaan S10!
  Balen dat het (weer) nét geen top-10 is geworden. S10 als 10e had ik wel mooi gevonden.
  Televotingresultaat viel wat tegen, maar er waren zoveel 3, 5 en 10 punten gevallen bij andere landen, dat ik al blij was dat we niet in dat segment zaten.
  Wel dan weer prachtig tweede in de halve finale!! Ik denk dat S10 door het geweld in de finale dan een beetje is ondergesneeuwd.

  Blij voor Spanje, blij voor Verenigd Koninkrijk.
  Balen voor Duitsland, vond het echt een prima inzending.
  De speech van Kalush Orchestra maakte me best even emotioneel. Maar verdiende winnaar? Nee, dat vind ik niet.
  Volgend jaar in het VK denk ik zo>

 40. Pieter schreef:

  Ik snap niet dat België maar vijf punten kreeg. Hun optreden was beter als donderdag. Overwinning uiteraard niet maar ik hoopte toch op de linkertabelhelft. Bij de televoting blijven aantal landen toch altijd serieus achter. Het is nu altijd spannend tot de laatste seconde, maar het land dat de hele puntentelling voorop ligt winst meestal niet en een land dat niet dat overwinningsgevoel heeft krijgt het dan in ene keer in de schoot geworpen.

 41. Ria NL schreef:

  Het was geen verrassing dat Oekraïne,zou winnen al had ik gehoopt dat VK zou winnen, maar helaas het is niet anders. Mijn welgemeende complimenten aan S10 en haar team ze heeft het prima gedaan
  Op naar 2023, waar het Songfestival dan ook zal plaatsvinden

 42. Eddie schreef:

  Voor mij was Spanje de winnaar het optreden stond als een huis!
  Barry Stevens moet in zijn nopjes geweest zijn met de choreografie.

 43. Dirk Marko schreef:

  Ik zeg maar zo, liever 11e worden met een loepzuiver en goed optreden, dan 6e met een volledig valse uitvoering.

 44. Wim1970 schreef:

  Oekraïne heeft in 2016 ook om politieke redenen gewonnen.

  • Kenny schreef:

   ja dat had ook nooit mogen gebeuren.

  • Pieter schreef:

   die van 2016 heeft haar bomma misbruikt om te winnen en ze is er mee weggekomen. Dat was een barslecht lied, dit jaar was het lied wel goed vond ik al zou het denk ik anders vierde of vijfde geworden zijn

 45. Robin schreef:

  Het songfestivalweblog-publiek:

  1. Oekraïne wint, een schande, zie je wel: het songfestival is politiek.
  2. De Belgische jury gaf geen punten aan Nederland, een schande! We zijn toch buren??

  • Tom schreef:

   Ik weet niet of je het de laatste jaren bijhoudt maar de Belgische jury geeft ons amper punten, zelfs Duncan kreeg er maar 6. Wij zijn in ieder geval wel zo onnozel om onze buren te belonen voor hele zwakke nummers. Ergens gaat het scheef. Maar veel Nederlanders kennen de mentaliteit van de Belgen niet.

   • Inez schreef:

    Van jullie Hollanders ook niet

   • Tom schreef:

    Dat bedoel ik Inez, jij bent hier ook niet bepaald een zonnestraaltje..

   • W.imG schreef:

    Bij mijn weten kreeg Duncan wel 12 punten van de televoting. En ook toen was de Waalse vakjury aan zet. Dat muzieksmaken tussen Vlaanderen en Wallonië sterk uiteenlopen, zie je ook dit jaar. ‘Onze’ vakjury gaf tijdens de semi’s 12 punten aan San Marino …

   • Dirk schreef:

    Het was dit jaar net zoals in 2019 een waalse vakjury, S10 kreeg van de Belgische televote 10 punten en Duncan Laurence kreeg toen van de televote 12 punten. En wat zou dan de mentaliteit van de Belgen zijn. Niet veralgemenen a.u.b

   • Gilles schreef:

    Jullie Nederlanders schijnen echt niet te begrijpen hoe groot de cultuurverschillen zijn tussen Vlamingen en Walen. Wallonië is cultureel totaal gericht op Frankrijk (ze kijken zelfs meer naar Franse zenders dan naar hun eigen RTBF), ze hebben geen band met Nederland of de Nederlandse taal. En ja hoor, in 2019 was de vakjury ook Franstalig, net als dit jaar.

  • Han schreef:

   Grappig eigenlijk. Je maakt je kwaad dat het festival politiek is en dan verwijt je de Belgen dat ze niet op hun buren hebben gestemd. Dus politiek stemmen mag alleen als wij ervan profiteren..?

   • Tom schreef:

    Ik geloof niet dat ik me kwaad heb gemaakt over politiek stemmen. Maar inderdaad, België (vakjury dan) stemt politiek telkens niet op ons. Waarom doen wij niet dan hetzelfde? Wie zaait zal oogsten denk ik dan maar..

   • Nicky schreef:

    Dit komt omdat het dit jaar een franstalige jury de punten mocht geven !

   • Han schreef:

    Ik reageerde op Robin, Tom. Overigens, de Belgische televoters zijn best gul geweest voor Nederland, dus er valt eigenlijk niet zoveel te klagen. :-)

  • Pieter schreef:

   Het was de RTBF die stemde, die hebben sowieso minder met Nederland als de Vlamingen. Wellicht zou Vlaanderen wel punten gegeven hebben.

 46. xxx schreef:

  Als je de puntenverdeling vakjury televote van de semi’s en de finale vergelijkt zie je toch meer overeenkomsten. B.v. Nederland, Zwitserland Azerbeidzjan doen het beide keren beter bij de vakjury dan bij de televote. Moldavië en Servië bv. scoren beide keren veel beter bij de televote.

 47. Kenny schreef:

  Tuurlijk vind ik Oekraìne een goed liedje hebben, maar het blijft toch oneerlijk.
  Veel mensen zeggen dat ze geen politiek op het songfestival willen hebben en toch stemmen voor een politieke situatie.
  Ik hoop niet dat dit een nieuwe trend word, want ik vind het songfestival nu eerlijk gezegd nog ongeloofwaardiger. :(

  • Robin schreef:

   Dus omdat Rusland Oekraïne binnenvalt, zouden mensen niet op Oekraïne mogen stemmen ondanks dat ze een goed nummer vinden?

   • Peter schreef:

    Dat is de gehele discussie, vond men het een goed lied? Of gewoon uit sympathie? Ik denk het laatste. VK of Spanje had moeten winnen.

 48. Johnny schreef:

  Songfestivalweblog!!: Bedankt voor al het werk wat jullie dit jaar weer gedaan hebben. Chapeau.!! Op naar volgend jaar. En S10, ben trots op jou.!

 49. Bert schreef:

  Bedankt weer voor jullie fijne berichtgeving!