Terug naar het Eurovisie 1987
In aflevering 7 van Songfestival Troubadours spreken Chiel en Jeroen met Marga Bult die in 1987 Nederland vertegenwoordigde met ‘Rechtop in de wind’. Het was de 32e editie van het Eurovisie Songfestival dat werd georganiseerd in Brussel en de presentatie was in handen van Viktor Lazlo.
De organisatie
Door de overwinning van Sandra Kim in 1986 met het lied “J’aime la vie” mocht België het Eurovisie songfestival organiseren. Maar over de vraag wie het zou organiseren of presenteren gingen maanden van gekibbel vooraf. De Waalse Sandra Kim had in 1986 het songfestival gewonnen en daardoor vond de Waalse omroep RTBF dat zij het festival zouden mogen organiseren. Aangezien in 1986 de Walen aan het festival hadden deelgenomen en de Walen en de Vlamingen de deelname ieder jaar afwisselden vonden de Vlamingen dat zij in 1987 aan de beurt waren. Uiteindelijk zou de RTBF de organisatie voor haar rekening nemen. De BRT (de voorloper van de huidige VRT) mocht het liedje inzenden.
Johnny Logan doet het weer
Volgens Johnny Logan was de enige mogelijkheid om uit het diepe dal te raken, waarin hij was beland na het winnen van het Eurovisie Songfestival in 1980, door opnieuw aan het songfestival deel te nemen en deze wist hij -tot nu toe -als eerste en enige artiest ooit twee maal te winnen. (Foto: Nathan Reinds, Grote Songfestivalfeest 22)
Duitsland 2, Italië 3
Duitsland werd net zoals in 1985 vertegenwoordigd door de groep Wind. Na de tweede plaats met het lied “Für Alle” hadden ze de smaak te pakken. Dit maal was het lied geschreven door de songfestivalcoryfeeën Bernd Meinunger en Ralph Siegel. Helaas voor de Duitsers was het in 1987 opnieuw zilver.
Italië stuurde twee sterren naar het songfestival: Umberto Tozzi & Raf. Umberto had eind jaren 70 drie grote hits in Italië met de liedjes “Ti amo”, “Tu” en “Gloria”. In de jaren voorafgaand aan het songfestival kwamen van hem diverse succesvolle albums uit. Het duo eindigde met het sfeervolle lied “Gente di mare” als derde op het Eurovisie Songfestival, ondanks dat de Nederlandse jury de Italiaanse inzending helemaal onderaan had gezet.
Nederland 5e, België 11e
Nederland haalde het beste resultaat sinds 1980, toen Nederland ook vijfde werd. Marga, voor de gelegenheid onder de naam Marcha, kreeg de 12 punten van Frankrijk en 10 van Zwitserland en Italië. België stuurde Liliane St. Pierre die met Soldiers of Love 11e werd.
Ah wappie Marga Bult, die is echt helemaal de weg kwijt geraakt tijdens de corona periode. Totaal van het padje
Zegt het volgzame schaapje…
En nu on topic: ’87 vond ik best een leuk ESF jaar, en de Nederlandse inzending was ook prima.
Daarnaast waren mijn favo’s Shir habatlanim en Lass die Sonne, maar ook bvb boogaloo, soldiers of love, Sata salamaa, en lille melodi. Deze luister ik nog regelmatig
Wat een eenzijdige reactie. Jammer!
Het valt aan de andere kant namelijk ook enorm te waarderen dat Marga in die moeilijke coronatijd haar oude beroep van verpleegkundige weer opgepakt heeft. En dat was in de tijd dat er voor hen nog nauwelijks of geen beschermingsmiddelen waren.
In Brussel heeft ze het in 1987 onverwacht heel goed gedaan. Het was een prima optreden van deze Twentse boerendochtere.
Ik denk dat ik deze podcast maar even oversla….
Heb deze als favoriet nummer 3 van het Eurovisiesongfestival geweldige show en uiteraad een goeie winnaar maar met nummers 2 en 3 was ook een winnaar voor mij
Zweden vond ik toen lekker ’s zomers. Met het winnende lied heb ik nooit wat gehad, ik draai het dan ook nooit.
Wie was u winnaar dan
Met de ‘4 kauwgommen en een Coca-cola’ die niet door de beugel kon en dus maar veranderd werd in ‘Boogalo, dansa rock ‘n rolla’. Als je bedenkt dat men daar over viel wegens té commercieel. Het leven was toen nog eenvoudig.
Kan ik me best nog het e.e.a. van herinneren, leuk om dit nog eens terug te zien. Mijn nummer 1 was Italië, gevolgd door Duitsland en Ierland op de derde plek. Valt mij nu pas op dat Rob Pilatus ( Milli Vanilli) bij Wind uit Duitsland mee deed.
Ja dat viel mij ook op
Op dat moment waarschijnlijk het grootst opgezette ESF ooit. Maar als je het nu bekijkt toch wel heel statisch en geweldig gedateerd, met slechts een handvol nummers die de tand des tijds doorstaan hebben. Maar voor ons Belgen blijft het natuurlijk een iconische editie.
Voor ons in België was het geweldig om het Eurovisiesongfestival te organiseren eindelijk na toen te wachten zo lang toen om te organiseren
Het scheelde niet veel of België mocht het ook in 2004 organiseren.
Marga de bla bla complot theorieen verspreidende wappie. Ga gewoon niet naar die podcast luisteren. Wat een raar en naar mens
Voor mij staat de Wappie Marga totaal los van de artiest Marga. Dus ik kan met plezier naar de podcast luisteren terwijl ik het niet eens ben met haar coronatheorieën,
Nou voor mij niet meer sinds ze me geblokt heeft op twitter nadat ik haar iets vroeg. Ze wil alleen horen wat ze wil horen en als het niet in haar straatje past dan word je meteen weggejorist. Een eng en naar type is het.
Dus dan denk je toch zeker niet dat ik nu met plezier naar die podcast ga luisteren. Nee dat verdient ze niet
+1