Douze Points 2023 [15]: Finland

Dit vind je misschien ook leuk...

65 reacties

 1. Zuiderbuur schreef:

  Normaal hou ik niet van zo’ n drammerige muziek, maar dit Fins lied pakte me direct helemaal in en dat doet het nu nog altijd. Het is een clevere en boeiende compositie waarin diverse muziekinvloeden van de jaren ‘90 tot nu netjes in elkaar haken. Voor mij is dit een van de weinige liedjes met hitpotentie, ook zonder act. Als het ook live een voltreffer is, mag het Loreen met voorsprong verslaan.

 2. Jang schreef:

  Als dit toch eens mag winnen.

  • robbert-rotterdam schreef:

   Dit vind ik helemaal geen goedkope kermisact, dit is geniaal!
   Dat je dansers opvoert is vaak een afleidingsmanoeuvre om de aandacht van het lied af te leiden. Hier zijn de dansers echter complementair. En ja, ik denk dat dit de televoting wint. Maar de brave Loreen zal wel genoeg ruimte overhouden om de Fin van zich af te houden. We zullen het zien…

   • Moi schreef:

    +100000000! Niinku cha cha cha
    Kun mä kaadan päälleni samppanjaa ahhhhaaaaaa

 3. RobOranjeFinland schreef:

  Trots op Finland!
  Mijn familie in Finland is er van overtuigd dat er een 2e overwinning aan komt.
  Is het Music First? Nee!
  Is het vermaak ? Ja
  De Televoters gaan dit massaal omarmen.
  De Jury en Loreen zullen de Finse overwinning niet mogelijk maken.

  • Peter schreef:

   Van de 15 deelnemers 1e halve finale is dit een van de mindere. Terug bij af met circusact, ik verwacht dat Lordi ook nog mee gaan doen in de act. Wat mij betreft geen finaleplaats.

   • Zuiderbuur schreef:

    Ik geef je gelijk wat de act betreft. Ik vind die ook over the top. Maar het lied heeft die act niet nodig om overeind te blijven. Ik doe bij elk nummer een luistertest. Deze ChaChaCha behoort tot een van de weinige nummers die mij al luisterend de volle drie minuten blijft boeien.

   • Inez schreef:

    Het haalt wel de finale dit is zoveel beter dan Zweden

   • Tyrone schreef:

    Uh HUM !!!, Geen finaleplek ??? Weet u wel hoe ontzettend geliefd dit nummer is in de fan community op dit moment en terecht ook !!. Het combineert stijlen waarvan je eerst zou denken dat ze niet eens zou kunnen werken maar het houdt me vast van de eerste minuut tot de laatste.

    Ok sommige nummers moeten het soms hebben van Fan hype en dat werkt niet altijd soms goed uit voor de kijker maar kom op dit gaat er niet eens om of dit de finale haalt. Finland zou zich zeker met de EBU even wat draaiboeken kunnen afwisselen voor 2024.

    Zonder twijfel m’n favoriet van dit jaar !!, En we terechte serieuze kanshebber voor de winst. Meer landen mogen risico’s nemen zoals dit !!!.

  • Peter schreef:

   Zou weer een winnaar zijn die daarna in de vergetelheid raakt. Op de radio houdt dit geen stand. Denk de act weg en er blijft niks van over.

  • Inez schreef:

   Mag je heel zeker en ik hou ervan

 4. Inez schreef:

  Geweldig zo fan van deze hoop zo dat Finland wint

 5. Wim1970 schreef:

  Het is niet slecht, maar toch zie ik het niet hoog eindigen. Van Finse inzendingen heb ik weleens vaker gedacht dat ze heel hoog zouden eindigen, 1994 en 1998 bijv.

  • Martin schreef:

   Iedereen ziet het hoog eindigen, maar Wim zit het weer niet hoog eindigen.

   • Wim1970 schreef:

    Velen dachten ook dat Slowakije zou gaan winnen of in ieder geval heel hoog zou eindigen in 2010. SK haalde zelfs de finale niet.

 6. Ria NL schreef:

  Jazeker, ik vind dit ook helemaal geweldig. Normaal staat dergelijke muziek nu niet bepaald in mijn afspeellijst maar na zijn overwinning in de finale van Finland was ik behoorlijk onder de indruk. Dit mag van mij heel hoog eindigen in de finale.

 7. Rick schreef:

  Ik vind dit zo’n geweldige track en zo blij dat hij naar EIC komt.
  Gaat Finland winnen? alleen als hij bij de eerste drie van de jury’s zit.
  Televote zie ik hem wel winnen maar ook niet met zo’n overmacht als Oekraïne vorigjaar.
  Laten we hopen het zou wel geweldig zijn Helsinki 2024

  • Peter schreef:

   Hoezo Helsinki? Zijn er geen andere plaatsen?

   • RobOranjeFinland schreef:

    Ja hoor Turku, Lappeenranta, Oulu, Mikkeli, Parikkala etc, echter Helsinki heeft de fasciliteiten.

 8. Dirk schreef:

  De enige act die Loreen van de nummer 1 positie zou kunnen houden. Vind ik het dan ook een goed nummer? NEE! Ik vind het verschrikkelijk. Wat mij betreft is dit terug naar de trash waar we in de jaren 0 van deze eeuw mee om de oren werden geslagen. Ik heb ook zo’n zin om die dansers te slaan. Loreen is ook niet mijn favoriet, maar als we willen dat het festival serieus wordt genomen en op niveau blijft, dan maar naar Zweden volgend jaar.

  • Peter schreef:

   Er zijn betere inzendingen dan die van Zweden dit jaar. Hysterie alom rondom Loreen. Ook Zweden niet, net zo min als Finland winnaar.

  • Inez schreef:

   Pardon loreen goed ze zit in een tosti machine en haar nep nagels precies een heks en zo geweldig is het nummer ook niet hoor dan is Finland beter en pardon op de dansers slaan dat zou ik niet doen hoor

 9. Michael Adam schreef:

  Dit is geweldig. Dit verenigt Eurovision met mainstream kijkers. Ijzersterk nummer met sterke lyrics en een mooi en serieus verhaal. Ik zou het prachtig vinden als dit wint, the battle of the Nordics dit jaar, en ik ben team Suomi!

  • Peter schreef:

   Nou ijzersterk chacha hier, chacha daar. Leuk gepribeerd RobOranjeFinland hahaha

 10. René schreef:

  Een act zoals dit kan alleen goed scoren als het tot in de perfectie is uitgevoerd. Dat is dit wat mij betreft. Ik denk de absolute winnaar van de televote, maar ben bang dat jury’s dit net te weinig waarderen, waardoor Loreen tóch zal winnen. Ik gok dat Finland 2e wordt, maar zeker top 5.

 11. Olaf schreef:

  Weer voluit een kermisact en eigenlijk ben ik daar bijna altijd op tegen, maar dit is onweerstaanbaar: wat een vervreemdende, hoogst originele en hallucinerende kijk-en luisterervaring! Er wordt van alles uit de pop-en filmcultuur door elkaar gegooid, leidend tot een soort Finse Gangnamstyle. Alles klopt aan de act, kijk ook eens naar die haast enge stijldansers, die perfect acteren. Niet mijn overall favoriet, maar heel hoog in mijn lijstje. En wat zie ik dit toch 10x liever winnen dan dat afgekloven tosti-ijzer uit Zweden.

  • Olaf schreef:

   Deze act is overigens ook een pleidooi om erover na te denken Goldband, mijn favoriete band op dit moment, volgend jaar naar het Songfestival te sturen,. Doet het me ook een beetje aan denken.

  • Peter schreef:

   Afgekloven tosti-ijzer is net zo leuk als gecremeerde kroket. Eens met je wat betreft Zweden. Maar deze kermisattractie hoeft voor mij ook niet.

   • Olaf schreef:

    Ik bedoelde met dat tosti-ijzer niet specifiek Loreen, maar de act als geheel. Wil geen rechtszaak aan mijn broek krijgen…

 12. Tippy2 schreef:

  Ik moest hier erg aan wennen, vond het aanvankelijk niets, maar de act is leuk. Weet niet of dit een enorme hit gaat worden. Haalt makkelijk de finale maar of het top 5 wordt, heb ik nog mijn twijfels bij.

 13. Marc schreef:

  Jaaaa, voor mij de leukste inzending dit jaar! Lekker nummer, en fantastisch uitgevoerd, Finland 12 points!!!

 14. Dick schreef:

  Ik begrijp de hype om dit nummer niet. Zal wel aan mijn ouderwetse smaak liggen of zo. Ik vind het een kermisact die het dankzij de televoting alleen in de semi, heel goed gaat doen en zich moeiteloos kwalificeert voor de finale maar ik mag toch hopen dat de juries in de finale dit naar waarde gaat waarderen en dan gaat het onderuit.

 15. riccardo schreef:

  Valt overduidelijk in de smaak. Dus het zal wel. Zelf heb ik er niks mee. Vooral bij de rustiger stukjes het glazuur van m’n tanden. Lelijk! Wint de televote?

 16. Br@m schreef:

  Ik heb op zich weinig met het Finse nummer. Vind het rapgedeelte tamelijk agressief overkomen en pas als er gezongen wordt dan kan ik het meer waarderen. Helaas is dat pas in de laatste minuut. Voor de overwinning gaat dit echt niet meedingen. Ik vrees dat buiten Zweden er nog wel een paar andere landen zijn die voor Finland gaan eindigen en dan denk ik met name aan Frankrijk en Spanje en mogelijk ook Italië. Verder ben ik heel benieuwd naar het live optreden van Oostenrijk. Ziet dat er goed uit dan verwacht ik dat ook dit land voor Finland gaat eindigen.

 17. JW schreef:

  Ik vond dit aanvankelijk helemaal niets, maar vind het nu steeds leuker worden.
  Dit gaat scoren let maar op.

 18. Ikkie1988 schreef:

  Ik ga toch voor Zweden als winnaar al zal Finland wel hoog eindigen

 19. Inky schreef:

  Dit is mijn huidige nummer 1 met daarachter Spanje en Frankrijk. Heerlijk nummer, knotsgekke act, hier wordt ik blij van. TeamFinland all the way!

  • Fizz schreef:

   Hey Inky!! leuk om te lezen dat we zo dezelfde top 3 hebben. ik heb Spanje op 1 en Finland 2, maar dat wisselt tot nu nog.

   • Inky schreef:

    Oh Fizz, nou dat is toevallig haha… leuk! Dit zijn de nummers die er voor mij het meest uitspringen. Alle drie totaal verschillend maar dat maakt het songfestival zo leuk.

 20. GerardMartin schreef:

  Ik hou eigenlijk ook helemaal niet van deze muziek maar dit nummer is geweldig! Zeker een nummer om te winnen, zit zeer geraffineerd in elkaar. Stukken beter dan die opgewarmde Loreen die opnieuw probeert haar kunstje te verkopen maar jammerlijk mislukt. Ik zeg Helsinki 2024!!

 21. Jellybean schreef:

  Hele volksstammen lopen hier mee weg, ik hoor er niet bij. Zeker; het is grappig, vermakelijk, origineel en uniek in z’n soort.
  Het niveau mijns inziens ontstijgt nergens dat van een infantiele act op een dronken studentenfeestje. (wat overigens ook wel eens leuk kan zijn maar dat terzijde:) Ik geef vooralsnog de voorkeur aan de Cha Cha Cha van Raymond van het Groenewoud:):)

 22. Jan Willem schreef:

  Dit geeft energie, dit is zo leuk , hier word ik vrolijk van.
  Mag dit aub de winnaar worden van het komende festival?

 23. Richard schreef:

  Dit is het enige lied waarvoor ik nog kijk dit jaar.
  Normaal helemaal geen fan van rap/heavy metal/grunge if welk genre dit ook onder kan vallen. Maar het greep me meteen bij eerste luisterbeurt.

 24. Moi schreef:

  MIJN FAVORIET sinds dag 1!!! Ik wil dat zij dit jaar winnen! Ik ga zeker stemmen! :)
  Niinku cha cha cha
  Kun mä kaadan päälleni samppanjaa :)))))

 25. GerardMartin schreef:

  En dubbel zo leuk dat ze weer eens voor de eigen taal gaan!!

 26. Marcel schreef:

  Dit is mijn top favoriet! Voor mij de winnaar en het gaat voor Loreen geen gelopen race zijn. Laat die maar lekker in de top 3 eindigen, en dan kunnen wij volgend jaar af reizen naar Finland…. Helsinki ( of een andere stad) 2024!

 27. Beer schreef:

  Ik snap nu waarom Loreen hier zoveel haat krijgt. Er zijn kampjes :)

 28. Hans schreef:

  Brrr, wat een raar nummer. Muzikaal trek ik het nog, maar vocaal? Nee, dan haak ik af.
  Voor mij geen Cha Cha Cha. Snap ook werkelijk de hysterie rondom dit nummer niet. Trouwens ook niet van Zweden, maar vind Lorreen dan toch beter zingen.

 29. Nicky schreef:

  Dat is nog een echt song !

 30. Marcus schreef:

  Cornald Maas zegt dat Cha Cha Cha zijn favoriet is dit jaar. In voorgaande jaren was hij onder meer ook fan van Go_A met die trippy performance. Dan kan ik me bijna niet voorstellen dat Burning Daylight van Mia & Nico zijn eerste keuze was in de selectiecommissie.

  Maar goed, dat blijft speculeren want AVROTROS houdt het selectieproces geheim. Ze beweren dat dit nodig is om kwaliteit te waarborgen, en zodat ‘grote namen’ voor NL mee willen doen.

 31. Kenny schreef:

  Dit liedje blijft onderaan in mijn top. Wat een circus.