Vakjury beoordeelt optreden semi, Joost nog niet gediskwalificeerd

Dit vind je misschien ook leuk...

140 reacties

 1. RichardJ schreef:

  Blijkbaar toch een aanklacht ingediend tegen Joost

 2. Robert schreef:

  Zie NOS.nl

  • Leroy schreef:

   Ik lees niks over een aanklacht, waar staat dat dan precies en in welke bewoording?

  • Anouk schreef:

   Schandelijk dat de Nederlandse vakjury wel punten gaat geven vanavond. Bij mijn weten is iemand onschuldig tenzij schuld bewezen is. Het onderzoek loopt nog, diskwalificatie kan ook achteraf. Dat de Ebu dit standpunt inneemt moet niet met een sisser aflopen. Sta eindelijk eens op!

 3. Maia schreef:

  Op nos.nl staat inderdaad dat er gisteren een aanklacht is ingediend na een incident donderdagavond.

  Er staat ook dat de afwikkeling van de zaak nog weken kan duren…

  https://nos.nl/artikel/2520034-joost-klein-na-klacht-verhoord-door-politie-deelname-aan-finale-nog-onduidelijk

 4. Sven schreef:

  Er staat: géén aanklacht ingedien

 5. Krasno schreef:

  Gaan ze in Zweden ook uit van het standpunt dat je onschuldig bent, tot het tegendeel bewezen is? Het dossier ligt bij de Openbaar aanklager, en dat gaat lang duren. Wordt een hele zware beslissing voor de UBU.. Iemand laten winnen, die later schuldig blijk te zijn.. Of diskwalificeren..

 6. Tippy2 schreef:

  Schuldig? Zo’n zwaar vergrijp zal het niet zijn, anders had je al achter de tralies gezeten…

  • Eleonora schreef:

   Dit. Heb zelf het vermoeden dat ie uit z’n tent is gelokt en iets slechts heeft gezegd (wat natuurlijk niet goed is) maar ik kan me zo voorstellen hoe dat is ontstaan gezien de toch al grimmige sfeer. Of hij is echt z’n boekje te buiten gegaan. Zit niks anders op dan afwachten de komende weken.

  • Krasno schreef:

   Er zijn genoeg personen die schuldig zijn en vrij rond lopen.. Ook nadat de OM ze in beeld heeft.
   Maar dat terzijde.

 7. Tippy2 schreef:

  Je= hij

 8. J. schreef:

  “Onrechtmatige bedreigingen”…blijft dus vaag!
  Tevens nog steeds niet duidelijk hoe/wat vanavond,ongelooflijk is dit!

 9. RoBo schreef:

  Denk verstandig is avrotros ingrijpt en ons terugtrekken. Ookal misschien later niet terecht. Wat we nu weten is een onderzoek, dan moeten we ons terug trekken totdat afgerond is. En dat is niet voor vanavond begrijp ik uit laatste artikel NOS.

 10. Eleonora schreef:

  Aran Bade
  @AranBade
  NPO bevestigd zojuist dat er nu opnieuw topoverleg gaande in tussen EBU, AVROTROS en de NPO.

  https://twitter.com/AranBade/status/1789202500957921419?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

 11. RoBo schreef:

  Beter onterecht niet deelnemen dan achteraf deelgenomen te hebben terwijl dat hij wel degelijk te ver is gegaan

 12. Nordman schreef:

  Nog steeds geen besluit genomen? Heeft Joost er na dit gedoe zelf nog wel zin in? Ik betwijfel het.

 13. Rick schreef:

  Het blijkt een onrechtmatige bedreiging te zijn?
  Hij zal haar wel hebben uitgescholden.

  • Eleonora schreef:

   Als ik dit vanuit mijn eigen oogpunt bekijk, bedenk ik me ook dat de persoon die een klacht heeft ingediend zich toch zeer bewust moet zijn geweest van de gevolgen.

   Blijkt het inderdaad een woorden wisseling te zijn geweest, die shit happens in gespannen sferen.
   Had me daar persoonlijk verder niet druk om gemaakt.

   In mijn ogen moet het toch wel iets extreems zijn geweest dan.
   Ik zeg niet dat mensen over zich heen moeten laten lopen, of bedreigd moeten worden.

   Als dit laatste echt gebeurd was dan had hij toch allang gediskwalificeerd moeten zijn?

   Vind het erg schadelijk nu ook dat ook de AVRO Tros met nog niks is gekomen. Schade wordt alleen maar groter nu.

   • Ikkie1988 schreef:

    Helemaal met je eens Eleonora

   • Maia schreef:

    Precies, als het verder is gegaan dan een woordenwisseling (hoe fout ook!), dan was er geen discussie en directe kwalificatie. Want ik denk niet dat de Ebu enige vorm van fysiek geweld wil toelaten/goedkeuren.

    Misschien is gewoon nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd en is het zijn woord tegen dat van de ander?

    Ik vraag me echt af wie er basis van welke feiten, meningen nu een beslissing gaat nemen.

 14. Tippy2 schreef:

  Zijn bedreigingen ooit rechtmatig?

 15. Tippy2 schreef:

  Hoe denkt de EBU in de toekomst kandidaten te beschermen? Als iemand kwaad wil heb je zo een akkefietje en diskwalificatie aan je broek. Dat is einde van het festival

 16. jan schreef:

  Als nederland wél wordt gediskwalificeerd hoop ik dat we ons mooi voor een paar jaar terugtrekken en uit ons zelf niet deelnemen.

 17. Maarten schreef:

  Laat hem deelnemen of niet, dan is dat te minste ook duidelijk. De kans dat hij zal winnen is toch klein ook omdat de jury stemming al is geweest.

 18. Eleonora schreef:

  Ondertussen blijft zijn Instagram account groeien met zon 1000 volgers per kwartier.
  Dat vind ik dan wel weer typisch, dat het merendeel hem nog steunt en hem niet verdenkt van wat er naar buiten is gekomen.
  Als ik kijk naar andere artiesten, die waren gelijk gecanceld. Is het charisma, is het alle grim die er al om het ESF hangt..
  Of is het gewoon onderbuik gevoel dat hier iets niet lekker zit.

 19. bjorn grooten schreef:

  Zendt gewoon zijn optreden van donderdag uit, dat lijkt me een goede oplossing. De EBU heeft nu al veel te lang gewacht met het nemen van een besluit of het geven van meer duidelijkheid over wat er gebeurd is.

  Het is toch al een beladen editie waarbij zelfs het gastland gediskwalificeerd had kunnen worden doordat Eric Saade een statement tegen de regels in af gaf en Italië de uitslag van de televoting bekend maakte.

  Op zicht heeft de EBU toch al boter op hun hoofd omdat de hoofdsponsor een Israëlisch bedrijf is, waarbij dat ook vragen kan oproepen. Zou dat de reden zijn om Israël niet te diskwalificeren, immer wie betaald bepaald?

  • Mandy schreef:

   De reacties op Instagram zijn uitgezet. Dit gaat de verkeerde kant op. Wat er ook gebeurt is, de communicatie is niet handig.

 20. Maia schreef:

  Het blijft allemaal gissen en dat heeft eigenlijk geen zin, maar zou hij aangesproken zijn op zijn houding tijdens de persconferentie?

  Joost heeft door ook (naar mijn idee) een statement gemaakt tegen de oorlog Israël/Gaza door te zeggen dat hij denkt aan alle wezen in de wereld, dat hij denkt aan alle mensen die geen huis meer hebben. Zou hij daarop aangesproken zijn en heeft hij daar op gereageerd?

 21. Mark schreef:

  De EBU is een internationale overheidsclub; dus deze zal altijd risico mijdend handelen. Het risico is dat Nederland het festival vanavond wint, en dat Joost dan vervolgens mogelijk in Zweden iets ten lasten zou worden gelegd (over enkele maanden) – dan moeten de voorbereidingen voor 2025 al in volle gang zijn, en de EBU wil vermijden dat er dan eventueel een discussie ontstaat.

  Waarschijnlijk is Joost gevraagd excuses te maken naar de dame. Joost kan/hoeft dit natuurlijk niet te doen, misschien is er een rede voor het voorval, of is er iets gezegd dat “lost in translation” is en waarvan hij vindt dat het moet kunnen, terwijl zij zich aangevallen en beledigd voelt.

  Het gaat om een klacht voor een verbale bedrijging – en er is verhoord. De politie heeft z’n werk gedaan.

  Na de jury finale van gisteren, en tezamen met de televotes van donderdag is er zeker bij de EBU een goed beeld hoe de zaken ervoor staan qua kanshebbers. Als Joost 8e is geworden Donderdag tijdens de televote en 23e tijdens de juryvote, zal dit niet zo’n ding zijn, want dan is het enige risico voor de EBU dat er een ergens in juli een artikeltje komt de vervolgstappen van het Zweedse OM. Dat is geen risico voor de EBU, wel voor Nederland en Joost.

  EBU kan er ook nog voor kiezen om Joost deel te laten nemen met z’n filmpje – zoals IJsland deed in Rotterdam, maar dan moeten ze wel zeker zijn dat hij niet wint.

  De laatste keer dat iemand iets buiten de regels deed was in 1999 toen Doris Dragovic een kerkkoor had op haar orkestband terwijl dat toen nog niet mocht. Als maatregel is toen ¼ van haar punten aantal verminderd.

  We weten niet wat er is gezegd; De risico analyse voor de EBU zal zitten in het “wat als”, alsmede met het al dan niet beschermen van de medewerker – waarvan we niet weten of ze van de EBU, een ingehuurde productiemedewerker of iemand anders is. Al deze zaken zullen meewegen in de beslissing van de EBU. Ik neem aan dat AVRO/TROS het verhaal van beide kanten ook kent, en dus ook (zelf) de conclusie kan trekken wat ze vanavond doen, mocht de beslissing vallen dat Joost niet meer mee mag doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *